Hirdetés
Hirdetés
— 2022. július 17.

“Méltatlan és elfogadhatatlan” – A művészeti dolgozók szakszervezete a KATA eltörléséről

A Képzőművészek, Iparművészek és Művészeti Dolgozók Szakszervezete (KIMDSZ) közleményt adott ki a KATA szabályainak megváltoztatásáról. Ebben tiltakoznak a rohamszerű és egyeztetés nélküli változtatások miatt, valamint felhívják a figyelmet arra, hogy a művészeti területeken dolgozók munkavégzése ellehetetlenül. Egyben pedig szolidaritásukat fejezik ki azokkal a szakmákkal, amelyeket szintén lehetetlen helyzetbe hoz a héten elfogadott jogszabály.

A KIMDSZ Facebook oldalán tette közzé a szöveget, ebből idézünk. “A KATA szabályok egyeztetések nélküli, rohamszerű és indokolatlanul rövid határidős átalakítása rendkívül hátrányosan érinti a képzőművészet, iparművészet és kapcsolódó művészeti területek dolgozóinak, vállalkozóinak helyzetét.”

Tüntető a KATA eltörlése elleni szerdai demonstráción, Budapesten. Fotó: Pozsonyi Dóra

A szakszervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a területre jellemző a projekt alapú munka, olyan feladatok ellátása, amelyek nagyfokú rugalmasságot igényelnek, ez jelenti “a vizuális és határterületi művészeti tevékenységek sokszínűségét, változatosságát, kísérleti és kritikai jellegét”.

Leszögezik, hogy a KATA szabályok megváltoztatásával a területen dolgozók “akár főállásban, akár mellékállásban végzett vállalkozói tevékenysége olyan mértékben nehezül el, drágul meg és bonyolódik adminisztratív terhekkel, hogy az alkotó, kreatív tevékenységre fordítható idő sérül súlyosan”.

A szakszervezet szerint nemcsak a képzőművészet, iparművészet és kapcsolódó művészeti területeken dolgozók egyéni alkotói útja lehetetlenedik el, de “ezzel együtt a magyar és egyetemes kultúra kerül méltánytalan és hátrányos helyzetbe”.

Mint írják, “méltatlannak és elfogadhatatlannak” tartják a szakmai területek szempontjait figyelmen kívül hagyó, fűnyíró elv alapján meghozott döntéseket. Szolidárisak mindazon szakmákkal, amelyek szintén károsultjai az átalakításnak, valamint nyitottak az érintett szakmai szervezetekkel, érdekképviseletekkel való összefogásra.