Hirdetés
Hirdetés
— 2022. december 22.

Iráni tiltakozás a Tate Modern kerítésénél

Anahita Rezvani-Rad iráni művész Say Their Names címmel az iráni rezsim által az ősz óta tartó tüntetésekben meggyilkolt áldozatokra emlékező installációt helyezett el a múlt hét végén a Tate Modern előtt.

A Tate Modern melletti kerítésére kötözött, távolról akár karácsonyi ünnepi díszítésnek tűnő zöld, fehér, piros papír krepp szalagok az iráni zászlót idézik. Közöttük Say Their Names, azaz Mondd ki a nevüket feiratú táblák valalmint férfiak, nők és gyermekek arcképei láthatók. A nevek és az arcok arra a több mint 400 áldozatra emlékeznek, akiket a szeptemberben Mahsa Amini halálával kezdődött zavargásokban ölt meg az iráni kormány.

A Say Their Names egy folyamatban lévő projekt, amelyet Anahita Rezvani-Rad iráni művész kezdeményezett, aki 2004 óta él Londonban. Úgy került a szigetország fővárosába, hogy egy Francis Bacon festményt kísért az iráni nemzeti gyűjteményből a Tate Britain kiállítására – és utána soha többé nem tért vissza hazájába.

„Attól a pillanattól kezdve, hogy reggel felébredek, a gondolataimat felemésztik az Iránban zajló események” – nyilatkozta Rezvani-Rad a The Art Newspaper-nek. Projektje abból a szándékból fakadt, hogy fennmaradjon az áldozatok emléke, méghozzá név szerint. Arról mesélt a sajtónak, hogy jellemzően éjszaka temetik el a felkelésben meggyilkoltakat, mert úgy nehezebben tud nagyszabású tiltakozássá fajulni az esemény. Sőt, arról is beszámolt, hogy az áldozatok családtagjait arra kényszerítik, hogy ismerőseiknek és a rokonoknak azt mondják, természetes halállal hunytak el a hozzátartozóik. A projekt része, hogy Rezvani-Rad rögzíti a halottak tragédiáinak pontos történetét is.

Anahita Rezvani-Rad festméyne a 14 évesen elhunyt Nikta Esfandaniról

Rezvani-Rad a tüntetések áldozatairól készít festményeket, és arra ösztönzi művésztársait, hogy tetszőleges médiumban ők is alkossanak emlékportrékat az elhunytakról. Bill Woodrow és Richard Deacon két közös munkát is készítettek, az egyik a tízéves Kian Pirfalak állít emléket, akit fegyveresek lőttek le Izehben; a másik Yalda Aghafazlinak, egy 19 éves tüntetőnek, aki éhségsztrájk és verés következtében halt meg, miután szabadon engedték a teheráni Qarchak fogolytáborból. Mindkét portrét egy faragott oroszlán képe kíséri, ez a bakhtiari nép halotti szertartását idézi, melynek során kőoroszlánt helyeznek el törzsük jeles tagjainak a sírján.

A több szívbemarkoló portré között szerepel Trudi Warner rajza a kilencéves Diana Mahmoudi pimaszul vigyorgó arcáról, akit az iráni erők öltek meg októberben Piranshahrban, valamint Michael Ajerman pasztellrajza a híres séfről, Mehrshad Shahidi Nejadról, akit október 26-án, egy nappal 20. születésnapja előtt vertek agyon a biztonsági erők.

Trudi Warner rajza Diana Mahmoudi-ról. Fotó: anahitarezvani-rad.com

Az arcok és nevek egyelőre a Tate Modernen kívül láthatók, de emellett szerdára, a téli napfordulóra, amikor a britek és az irániak is a sötétség erejének visszaszorulását ünneplik, Rezvani-Rad a projekt részeként egy másik megemlékezést is tartott a Piccadilly Circus-ön: este 6 és 9 óra között művésztársaival és a hozzájuk csatlakozni kívánókkal gyertyát gyújtott és ételosztást szervezett az áldozatok emlékére.

Rezvani-Rad és honfitársai arra hívnak fel mindenkit, hogy látogasson el a @saytheirnames_artproject Instagram-oldalára, hogy többet megtudjon arról, hogyan emlékezhet a rezsim által meggyilkolt személyekre, és hogyan tudja támogatni a tüntetőket, de az áldozatoknak emléket állító képek és megrázó történetek a művész oldalán is megtalálhatók.

Tomaszewska-Nelson festménye Aylar Haghiról,
a novemberben 23 évesen lelőtt orvostanhallgatóról
. Fotó: anahitarezvani-rad.com

Emellett felszólítják a brit kormányt, hogy zárja be az iráni nagykövetséget és zárolja a prominens irániak vagyonát az Egyesült Királyságban. Akik közé olyanok tartoznak, mint Saied Reza Ameli, az iráni Kulturális Forradalom Legfelsőbb Tanácsának titkára, aki a Times szerint a londoni székhelyű, az Egyesült Királyság kormánya által jóváhagyott Iszlám Emberi Jogi Bizottság (IHRC) igazgatója is; ő ad például jogi tanácsot az iszlám öltözködési és szabályokat illetően az iskolákban. „Alapvetően azt akarjuk, hogy az Egyesült Királyság kormánya ne működjön együtt az iráni kormánnyal. Ugyanúgy szankcionálja, ahogyan azt Oroszországgal teszi” – tette hozzá Rezvani-Rad.