Hirdetés
Hirdetés
— 2023. január 4.

Mégis szobrot kapnak Nagybányán a művésztelep alapítói

A Hollósy Simont, Réti Istvánt, Iványi-Grünwald Bélát, Thorma Jánost és Ferenczy Károlyt ábrázoló bronz szoborcsoportot a máramarosi megyeszékhely régi főterén állítják fel.

Arról számolt be a transtelex.ro, hogy elhárultak az akadályok az elől, hogy Nagybányán a jövőben köztéri szobor őrizze a magyar művészet történetében kiemelkedő szerepet játszott művésztelep alapítóinak emlékét. Közülük eddig egyedül Hollósy Simonnak volt szobra Erdélyben, és az sem régóta: 2021 decemberében állították fel szülővárosában, Máramarosszigeten.

Amikor néhány hónapja Cătălin Cherecheș, Nagybánya polgármestere trikolórral takarta le a városi ünnepen a székelyföldi kürtőskalácsárus bódéjának magyar feliratát, majd megfosztotta hatásköreitől a zászló eltávolítását szorgalmazó RMDSZ-es alpolgármestert – erről a sajtó annak idején részletesen beszámolt – nem tűnt túlzottan valószínűnek, hogy a nagybányai alapítók előtt tisztelgő szoborcsoport felállítása egyhamar zöld utat kaphat. A kezdeményezés egyébként nem új keletű, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a művésztelep megalakulásának 125. évfordulójára, 2021-re szerette volna elérni a szobor felállítását.

A tervet azonban csak 2021 végén sikerült belefoglalni a költségvetésbe, s újabb egy év telt el, mire a helyi tanács jóváhagyta a tervet és átvállalta a szobor felállítását is. Az előterjesztést a polgármester is megszavazta, hangsúlyozva, hogy a művésztelep a város védjegye, „nem csak magyar ügy”.   

Deák Árpád: A nagybányai művésztelep alapítóinak emlékműve, makett. Forrás: a nagybányai RMDSZ Facebook oldala

A szoborcsoport megalkotására kiírt pályázatra hét pályamű érkezett, közülük még tavaly tavasszal Deák Árpád nagyváradi szobrászművész közel húsz négyzetméter alapterületű, az öt említett művész életnagyságúnál valamivel nagyobb szobrait magába foglaló, talapzat nélküli, „bejárható” kompozícióját tartották megvalósításra leginkább érdemesnek. A művet a város régi főterén a tervek szerint jövő májusban avatják fel és úgy tájolják, hogy az öt alak a művésztelep felé vezető Híd utcára nézzen.

A marosvásárhelyi születésű, Nagyváradon élő Deák Árpád a kortárs erdélyi képzőművészet egyik jelentős alakja; Nagykárolyban, Nagyszalontán, Szatmárnémetiben és másutt felállított műveiben többnyire a magyar irodalom és képzőművészet fontos alkotóinak állít emléket. Legismertebb alkotása a „holnapos” költőket,  Ady Endrét, Juhász Gyulát, Dutka Ákost és Emőd Tamást megörökítő nagyváradi szobor.