Hirdetés
Hirdetés
— 2022. november 9.

Levegő és méregtelenítés – művészeti hátterű projektek a Balatonért

Balaton Detox és Balatorium Air címszavak alatt folynak és folytak az őszi öko-művészeti munkálatok Veszprémben és környékén az éber Balaton-tudatért.

November végéig látható a veszprémi Dubniczay-palotában a MOMÉ-n az utóbbi nyolc évben megvalósult Balaton-tematikájú munkák dokumentációs kiállítása. Kár, hogy a tárlat az egy hónapos fennállása alatt mindössze pár napig érintkezhet a látogatókkal – a kiállítóhely csak szombaton este és vasárnap napközben van nyitva –, hiszen a térségben élők, és főleg a kiemelt célközönség, az iskolába járó tizenévesek irányába így itt kevés lehetőség adódik az üzenet célba juttatására. 

Balaton Detox, kiállítási enteriőr, Dubniczay palota. A szerző felvétele.

A VEB 2023-ra készülő, felújítás alatt álló környéken, az  építkezési hálókkal és ponyvákkal letakart várnegyed központjában található barokk palotában nem klasszikus értelemben élvezhető és működő művészeti tárlatról van szó. A részvételt szorgalmazó, és főleg a témában folyó munkákba betekintést engedő tárgyaknak elsősorban társadalmi küldetésük van. „A BALATON DETOX kiállítás a Balaton ökoszisztémájának sérülékenységére hívja fel a figyelmet. Az interaktív jellegű szemle segíti a bevonódást, és arra ösztönöz, hogy korosztálytól függetlenül egyéni szinten is cselekedjünk, mielőtt visszafordíthatatlanná válnak a folyamatok” – olvasható az ismertetőben.

A kiállítás a BÓJA-projekttel indul, amelyet Szalontai Ábel – korábban a MOME fotó, majd média szakának vezetője – szervezett a hallgatókkal 2014-ben, és amelynek során szorosan együttműködtek a tihanyi apátsággal is. Már ez is interdiszciplináris kezdeményezés volt, akárcsak a mostani kiállításon dokumentált összes munka, melyben fotósok, tervezőgrafikusok, designerek és média designerek, animáció és textil szakosok, elméleti és menedzsment szakirányosok valamint építészhallgatók vettek részt.  De jellemzően nemcsak a művészeti oktatáson belülről érkeztek a projektbe. A kiállítás megnyitása előtt zárult le a MOME a témát körüljáró kihelyezett egyik kurzushete Landscape Futuring címmel, melynek tanácsadó kutatója, a csapatmunkában egyébként már jó ideje részt vevő, 2021 elejéig a Balatoni Limnológiai Intézetet igazgató Jordán Ferenc ökológus, hálózatbiológus. Az októberi, kihelyezett kurzus központja is Tihanyban volt, de az egész Balaton-felvidék jövőjéről gondolkodott – Jordán programadó mondata szerint a jövőtől nem rettegni kell, hanem beszélni róla. 

Balaton Detox, kiállítási enteriőr a BÓJA projekt dokumentációjával. A szerző felvétele.

Ennek szellemében több munkát is elkészítettek a hallgatók. A jövőkutató kurzushét vezetője Illés Zsófia Szonja designer volt, oktatói és tanácsadói Jordán és Szalontai mellett többek közt Németh Zsófia food designer, geográfus, Krasz Ádám hangdesinger és a pugliai Chiara Dellerba, de helyi termelőket, gazdálkodókat is bevontak a közös gondolkodásba.  A tíz év múlva elképzelt Balaton-felvidéken ugyanis a fő kultúrnövény az olíva lehetne, de más, a szárazságot jobban tűrő növényekből készült helyi recepteket is összeállítottak a kurzushét során. Sőt elkészült a jövőbeni táj hangtérképe is.  

Balaton gyógyszirup, likőrök, kencék jövőálló növényi alapanyagokból. Fotó: Darab Zsuzsa

A Kocsi Olga és Szentandrási Dóra vezette Szél-víz-fény kurzus egyik csapata a hármas jelszó alatt – bevonva a veszprémi várkapitányként is szolgáló polihisztor, a XVI–XVII. század fordulóján élt Verancsics Faustus alakját – a malom szimbólummal dolgoztak. A társasjátékfejlesztő csapat pedig egy olyan komplex táblás játékot készített, melyben a térségben élőknek és érdekelteknek: pl. politikus, gazda, ökológus, nyaraló együtt kell működnie, különben elvesztik a játékot – és a Balatont.

Balaton Detox, kiállítási enteriőr a társasjáték részletével. A szerző felvétele.

A MOME kurzushét eredményei beleolvadnak egyrészt az egyetemnek a tóval kapcsolatos több éve zajló munkáiba – ezeket veszi számba a Balaton Detox kiállítás –, másrészt részben a Balatorium elnevezésű, két éve kezdődött, a VEB 2023-ra kihegyezett ökológiai és kulturális programsorozatba, melynek fő célja a tudományos és művészeti projekteken keresztüli szemléletformálás, és elsősorban a lehető legszélesebb társadalmi diskurzus megteremtése. Fő résztvevői a MOME mellett a PADszabadonbalaton öko-kultur-aktivista egyesülés, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, az édesvizek ökoszisztémáját vizsgáló Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Pannon Egyetem limnológiai kutatócsoportja valamint a BABAKO, Veszprém megye ökoérzékeny pedagógus-szervezete. 

A kihelyezett kurzushéttel egy időben, és szinte egy helyszínen, a tihanyi limnológia intézetben zajlott a Balatorium egy másik művészeti eseménye, a Balatorium AIR I. művészeti rezidencia program, melynek majd 2023 tavaszán lesz a második része. A programra érkezett pályázatok közül a többek között Can Togay költő-rendező, Berecz Diána, kulturális-vizuális antropológus, Bubla Éva művész-aktivista, Tüdős Anna, Soós Borbála, Szalipszki Judit kurátorok, illetve természettudósok  – Dr. Zlinszky András ökológus – és  a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai által alkotott zsűri választott ki ötöt.

Balatorium Air I. rezidenciaprogram. Fotó: Simon Zsuzsanna

Mátyási Péter munkája a balatoni ökoszisztéma természetes és kiépített határvonalait vizsgálja, kifejezetten a nádashálózatok feltérképezésén keresztül. Marie Ouazzani és Nicolas Carrier Párizsban élő művészpáros olyan éghajlati fikciókat talál ki, amelyekben a múlt és a jövő egymásba olvad. A The New Liquidity, azaz Selma Boskailo Berlinben élő bosnyák művész és Anders Ehlin Berlinben élő svéd zeneszerző és hangművész egy víz alatti felvételekből összeálló helyspecifikus hangséta létrehozását tervezte meg. Ulbert Ádám a mitológia és a természettudományok területéről egyaránt származó történetekkel foglalkozik, a rezidenciaprgramon a mai ökológiai gondolkodásnak a XIX.–XX. századi új vitalista mozgalmak tevékenységében megtalálható alapjait kutatta – és emellett az algák mikroszkopikus világát. A Tekla Gedeon és Sebastian Gschanes által alapított Fuzzy Earth kollektíva az emberi beavatkozás eseményeit tárta fel a talaj perspektívájából: a limnológiai intézetben végzett vizsgálataikon a talaj túlterheltségét és a foszfor extrém mértékű túlhasználatát mutatták be. A munkák 2023 nyarán lesznek láthatók szélesebb közönség előtt is. 

A kurzushetet és a rezidenciaprogramot záró eseményen a Balatorium tanácsadó-szervezője, Can Togay az októberi munkák legnagyobb tapasztalataként és meghatározó hangulataként azt emelte ki, ahogyan a természettudósok rácsodálkoztak arra, hogy az általuk kutatott témák és területek művészi perspektívából is mennyire érdekesek és értékesek tudnak lenni.

Balatorium Air I. rezidenciaprogram. Fotó: Simon Zsuzsanna

A Balatorium a nagyközönség előtt bemutatkozó első nagyobb, összefoglaló rendezvénye az augusztus 26-28-i hétvégén a tihanyi limnológiai intézetben és az örvényesi strandon rendezett kulturális-ökológiai hétvége volt.

UPDATE: A Dubniczay-palotában nov. 29-ig szombat este és vasárnap látogatható Balaton Detox kiállítás második része kültéri helyszínen, a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény udvarán 2022. november 10. és 2023. január 10. között lesz megtekinthető.
A szabadtéri helyszínen november 10-én interaktív múzeumpedagógiai foglalkozáson lehet részt venni Szabó Eszter Ágnes képzőművésszel a következő projektekben: BalaTONALITÁS – Kórus balatoni hangokból; BalaTÓNUS – Közösségi mozaikmű létrehozása balatoni színélmények nyomán.