Hirdetés
Hirdetés
— 2024. április 4.

Ismét múzeumi gyűjteményből kerül árverésre egy festmény

A Nelson-Atkins Múzeum Claude Monet Moulin de Limetz (1888) című festményét bocsátja áruba –18 és 25 millió dollár közötti leütésre számítanak.

A Missouri állambeli Kansasben található Nelson-Atkins Múzeum bejelentette, hogy gyűjteményük egyik darabja, Claude Monet Moulin de Limetz (1888) című festménye elhagyja a múzeum falait, és májusban a Christie’s 20. századi aukcióján New Yorkban elárverezik, ahol várhatóan 18 és 25 millió dollár közötti áron kel majd el. A múzeum, amely csak részben birtokolja a művet, a bevételből befolyó, ráeső összeget egy új vásárlási alap létrehozására fordítja.

Claude Monet: Moulin de Limetz, 1888
© Christie’s

A Nelson-Atkins 1986-ban kapta a képet Ethel B. Athától, a Folgers kávé forgalmazójának, Frank P. Athának feleségétől. A festmény a Monet-tól 1891-ben került az egyik első, kifejezetten impresszionistákra szakosodott műkereskedőhöz, Paul Durand-Ruelhez. A mű ezután kétszer cserélt gazdát, és végül mintegy 50 évvel később került Atháék birtokába. Ethel B. Atha a festményt részleges ajándékként a Nelson-Atkinsnak adományozta – írta az Artnet.

A Moulin de Limetz Monet sorozatfestési gyakorlatának egyik korai darabja. Tavaly novemberben a Sotheby’s-nél adták el ennek a képnek az egyetlen, ám majdnem azonos párját. Az Atha család hamarosan érdeklődést mutatott a saját képük eladása iránt. A Nelson-Atkins megpróbálta őket kivásárolni, de kudarcot vallottak.

A képet tavaly a Sotheby’s  12-18 millió dollárra becsülte, ám a mű végül 25,6 millió dollárért kelt el.

„Bár hiányozni fog nekünk ez a gyönyörű alkotás, ez az eladás lehetőséget nyújt a múzeum számára, hogy létrehozza a Joseph S. és Ethel B. Atha Művészeti Akvizíciós Alapítványt” – nyilatkozta Julián Zugazagoitia, a múzeum igazgatója.

A múzeum még nem döntötte el, milyen műtárgyakat fog az alap megvásárolni, bár Zugazagoitia reméli, hogy „talán a jövő Monet-ját “.

A Moulin de Limetz az egyetlen olyan téma, amelyet Monet az Epte folyónál, a Giverny-től egy órányira fekvő Limetzben található gabonamalomról festett. Bár a mű nem olyan híres, mint az ugyanabban az évben, ugyanazon a tájon festett Kazlak-sorozat, de amikor 2020-ban a Monet és Chicago című kiállításon a Chicagói Művészeti Intézetben a közönség ellé került, nagy feltűnést keltett.

Borítókép: The Nelson-Atkins Museum of Art