Hirdetés
Hirdetés
— 2022. július 16.

Lemondott a documenta igazgatója, Sabine Schormann

A kasseli Friedrichsplatzon elhelyezett, majd onnan később eltávolított nagyméretű festmény miatt továbbgyűrűző antiszemitizmus-vád következtében lemondott Sabine Schormann, a documenta igazgatója.

A világ jelenlegi második legfontosabb kortárs képzőművészeti eseményének boardja elfogadta Schormann lemondását. Az igazgató önkéntes távozása azt követően történt, hogy hetek óta nem csitult a botrány a documenta körül. A konfliktusok egy konkrét mű, a documenta fő helyszínét jelentő kasseli Fridericianum előtt elhelyezett People’s Justice című nagyméretű festmény körül csúcsosodtak ki.

Mint arról A mű is beszámolt, a munkát az indonéz Taring Padi nevű művészcsoport hozta létre és több nemzetközi kiállításon is bemutatták már. A számos, groteszk módon ábrázolt figurát felvonultató, zsúfolt művön antiszemita ábrázolások, szimbólumok is helyet kaptak – legalábbis olyanok, amelyek az európai, illetve német kontextusban ekként értelmeződnek. Sem a kurátori munkát végző indonéz ruangrupa csoportnak, sem a documenta vezetésének nem tűntek fel ezek a motívumok, így a kiállított művet a documenta megnyitója előtt le kellett takarni, nem sokkal utána pedig az a döntés született, hogy el is bontják – miközben nem mellesleg a Taring Padi, a kurátorok és a vezetés is elnézést kért a történtek miatt. Maguk az alkotók egyébként azzal magyarázták művüket, hogy az a Suharto rezsimről beszél és az indonéz politikai karikatúrák világából merít.

A Deutsche Welle híradása szerint az esemény felügyelőbizottsága szombati közleményében mélységes megdöbbenését fejezte ki az antiszemita tartalom miatt. A documenta képviselője úgy nyilatkozott, hamarosan kineveznek egy ideiglenes utódot Schormann helyére. A most távozó vezető 2018 óta töltötte be tisztét.

Borítókép: Sabine Schormann, forrás: documentaforum.de