Hirdetés
Hirdetés
— 2022. március 19.

A hazai kortárs szcéna Ukrajnáért: szolidaritási aukciók, vásárok, ahol te is segíthetsz!

Az Ukrajna elleni orosz invázió a magyar kortárs művészeket és intézményeket – galériákat, aukciósházakat és egyesületeket – is cselekvésre késztette. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány projektet, melyek híre már eljutott hozzánk – és remélhetőleg a segíteni kívánók szélesebb köreihez is.

A háború kitörésére a leggyorsabban talán a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója reagált; ők már március 11-én egynapos jótékonysági vásárt rendeztek a Foton Galériában a Stúdió limitált képeslap- és posztersorozataiból. Mint hangsúlyozták, a különböző stílusokban és műfajokban alkotó művészeket a fotó médiuma és a segítségnyújtás szándéka kötötte össze. A vásár teljes bevételét a Budapest Bike Maffiának ajánlották fel; a fiatal kerékpárosok által létrehozott civil szervezet tagjai élelemmel látják el a háború sújtotta Ukrajnából menekülőket. A vásáron a Stúdió több mint harminc tagjának különböző méretű munkáit kínálták elérhető árakon.

Bylak Krisztina: OSZLOPADROTEGLANTENNAJTO 24. című munkája
a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának vásárán kelt el

Előreláthatólag március 23-án, szerdán 18.00 órakor nyílik meg az a Kyiv Non Objective. Szolidaritás című pop-up kiállítás a Három Hét Galériában, amelyen egy ukrajnai művészcsoport, a néhány éve létrehozott Kyiv Non Objective (KNO) tagjainak alkotásairól egy-egy példányban, A3-as méretben készült giclée printek lesznek megvásárolhatók. A művek digitális formában érkeztek Kijevből Budapestre, a printek a Pigmenta Art Print Labban készülnek, melynek tulajdonosa, Szeklencei Tamás a munkadíjról való lemondással járul hozzá az akció sikeréhez.

A munkákra – egységesen 60 ezer forintról indulva – a megnyitón lehet majd licitálni. A kijevi csoport művei itthon leginkább az OSAS-tagok alkotásaival rokoníthatóak. A két csoporthoz tartozó művészek között épp akkor kezdődött a kapcsolatfelvétel, amikor kitört a háború, így az események drámai alakulása miatt együttműködésüknek most a szolidaritási kiállítás lesz az első állomása, amit a tervek szerint továbbiak is követnek majd. Az értékesítés bevételének 80%-át a kijevi csoport kapja, míg a fennmaradó 20%-ot a galéria a csoport javaslatára az ukrajnai Caritasnak ajánlja fel. Az ukrán művészek kiállítása után a Három Hét Galéria hazai kortárs munkák értékesítéssel egybekötött bemutatóját is tervezi, melynek bevétele ugyancsak Ukrajna, illetve az ukrán kortárs szcéna támogatását szolgálja majd.

Serhiy Popov: Untitled című munkájáról (2018, from the series “New Identities”,
found paving slab, acrylic, 10 x 10 x 8 cm, fotó © KNO) is giclée print készül

Április 6-án 19 órakor az Optinvest Zrt. és a Publicis Groupe Hungary szervez jótékonysági aukciót az Irányi Palota báltermében, melynek szakmai partnere és lebonyolítója a Pintér Galéria és Aukciósház. Az Optinvest Zrt. a tulajdonában álló Irányi Palota irodaház bérleti díjából 8 millió forintot ajánl fel az Ukrajnából Magyarországra érkező menekültek megsegítésére.

Az árverésen, melyre az Optinvest tulajdonosa és Pintér Péter is ajánlott fel műveket saját gyűjteményéből, több tucatnyi ismert, a galériával kapcsolatban álló, különböző korosztályokhoz tartozó és különböző műfajokban alkotó művész több mint száz kvalitásos alkotása szerepel majd; a műveket a ház felkérésére a művészek ajánlották fel. A tételek március 28-ától válnak hozzáférhetővé az érdeklődők számára, a kikiáltási árak többsége hat számjegyű, de lesznek néhány tízezer, illetve több, mint egymillió forintról induló alkotások is. A leütött tételekre az aukciósház ezúttal nem számol fel jutalékot. Az árverés teljes bevételéből ukrán gyerekeknek szóló projekteket támogatnak az UNICEF-en keresztül.

Nemes Judith: SUITE-II című papírreliefje (2015, festett, hajtogatott papir, fa alap, plexidoboz, 40 x 40 x 7 cm, a művész jóvoltából)
a Pintér Galéria jótékonysági árverésén szerepel

Egy magyar művész nevével egy nemzetközi szolidaritási akció résztvevői között is találkozhatunk. Az Artists at Risk nevű nem kormányközi szervezet támogatására nemzetközileg ismert képzőművészek nagyobb csoportja egy „solidarity print sale”-t kezdeményezett, amire minden művész egy-egy munkájának print változatát ajánlotta fel. A számozatlan, jelzés nélküli printek 200 eurós áron április végéig hozzáférhetőek, példányszámuk az addig beérkező megrendelések számától függ. Az akcióban olyan neves külföldi művészek mellett, mint Hito Steyerl, Matthew Barney, Rirkrit Tiravanija, Elizabeth Peyton, Nan Goldin, Thomas Struth, Thomas Demand vagy Julian Schnabel, Puklus Péter is részt vesz.

Puklus Péter: This nude could not descend on that staircase, pigmented inkjet print on Ilford Fine Art Smooth Pearl, 60 x 50 cm,
© Peter Puklus, 2022, a művész jóvoltából

Már kész volt írásunk, amikor újabb jótékonysági árverésről kaptunk hírt. Az axioart online műkereskedelmi portál műtárgyak, régi könyvek és egyéb régiségek jótékony célú felajánlását várja, és felületének, aukciós moduljának és erőforrásainak biztosításával járul hozzá a tervezett árverés sikeréhez. Az online árverés teljes bevételét a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlják fel, mely a kárpátaljai területeken és idehaza is aktívan részt vesz az ukrajnai orosz invázió ellen menekülők ellátásában. Az aukció pontos időpontja később kerül nyilvánosságra.

Írásunkat a továbbiakban is örömmel egészítjük ki újabb kezdeményezésekről szóló hírekkel.

Borítókép: Románián keresztül Ukrajnából érkező menekültek a magyar határon, Biharkeresztes, 2022. március 11. Fotó: Erdei Krisztina