Hirdetés
Hirdetés
— 2022. március 17.

OFF We Go: ezzel a programmal megy az OFF-Biennále a kasseli documentára

Az idén június és szeptember között, a németországi Kasselben sorra kerülő documenta 2022-es kiadására az OFF-Biennále Budapest (OFF) nyolc másik független művészeti szervezettel együtt kapott meghívást. Az OFF két projektet visz Kasselbe, az idei biennále RomaMOMA projektjének egyfajta továbbgondolását, illetve egy a játék fogalmához kapcsolható programot, amely az OFF 2017-es Gaudiopolis című programjához köthető. A két projekten kívül egy kiadvány is készül, szintén a documentára időzítve.

Mint ismeretes, a nemzetközi kortárs képzőművészet talán legfontosabb nagyeseményére, a documentára a kurátori teendőket végző indonéz ruangrupa csoport tagjai hívták meg az OFF-ot. A meghívott szervezetek egy „nemzetközi lumbung” tagjaiként lesznek jelen – maga a lumbung egy indonéz kifejezés, amely a ruangrupa koncepciójának központi eleme. A szó azt a rizsraktárat jelöli, amelyben a közösség számára félretett terményt raktározzák, a 2022-es documenta-koncepcióban pedig a megosztás, az együttműködés, a közösségiség metaforája, és leginkább úgy kerül ide, hogy a ruangrupa művészeti kollektíva működését is ez az erőforrás-megosztáson és közösségiségen alapuló gyakorlat határozza meg.

Az OFF Kasselbe, a documenta fifteen-re tervezett programjáról a szervezet csütörtökön számolt be egy közleményben egy rendezvényen is, a budapesti Lumen-ben. Az OFF két kiállítást és egy kiadványt visz Kasselbe.

A programjuk egyik fő eleme, egy hosszú távú együttműködés része a berlini ERIAC-kkal (European Roma Institute for Arts and Culture). Ennek keretében egy roma kortárs művészeti múzeum, egy RomaMoMA lehetőségének vagy lehetetlenségének kérdését vizsgálják kortárs műalkotások és projektek által.

Hogyan lehetséges a máig a kulturális kánonon kívül rekedt roma művészeti örökség és kortárs művészet bemutatása egy formális kiállítási környezetben, miközben éppen az a szisztematikus munka, gyűjtési és elismerési folyamat maradt ki, azok az intézmények hiányoznak, amelyek ezt lehetővé tennék? Mi volna a roma művészet vagy a roma művész meghatározása és kell-e ilyen kategóriákhoz fordulni egyáltalán?

A documenta fifteen keretében több helyszínen bemutatandó kiállítás a múlt el nem mondott vagy elhallgatott történeteitől a jelenig ér, kortárs művek és megszólalások által teremt magának teret. Idősebb és fiatalabb művészek munkái, hangjuk különbözőségei olyan installatív módon kerülnek bemutatásra, amely egyszerre építi fel és bontja le a roma művészeti múzeum eszményét és teremt egy képzeletbeli transznacionális teret.

A művészek: Daniel Baker, Balázs János, Robert Gabris, Manolo Gomez, Sead Kazanxhiu, Damian La Bas, Małgorzata Murga-Tas, Omara (Oláh Mara ), Otto Pankok, Péli Tamás, Selma Selman, Ceija Stojka. A projekt kurátorai az OFF részéről Somogyi Hajnalka, Szakács Eszter, Székely Katalin, a társkurátorok pedig Daniel Baker, Ethel Brooks, Junghaus Tímea és Miguel Ángel Vargas.

A másik projekt, amellyel az OFF képviselteti magát, a Fulda folyó partján található AHOI nevű csónakházban és környékén kerül bemutatásra. Az OFF második kiadása, a 2017-es Gaudiopolis óta a játék, a közösségteremtés és a szabad alkotás kérdései jelen vannak a biennále tevékenységeiben, így Kasselben egy „építési területet” hoznak létre, amely a játszótér lehetőségeivel bír, megkérdőjelezve annak normatív jellegét, a „hogyan kell játszani” elvárásait.

Az OFF közleménye így írja le a programot: a valóságon olykor felülemelkedő – valójában valóságteremtő – közös alkotás, az álmok tapasztalattá fordítása meghatározó építőkockái ennek a játszótérnek, amelyet képzőművészekkel, építészekkel és helyi gyerekekkel – valamint az ide látogatókkal közösen alakítanak ki. Az itt létrejövő épületek és installációk jórészt egyszerű vagy újrahasznosított anyagokból készülnek, mozgósítva a fantázia, a gyerekvilág határtalanságát, a történetekben, mesékben meglévő felszabadító erőt, hogy a játszótér kerítésén túl szabad világra találjunk.

Az itt szereplő művészek: az AUW (Architecture Uncomfortable Workshop, vagyis Ghyczy Dénes Emil és Szederkényi Lukács), Kokesch Ádám, Eva Koťátková, Németh Ilona, a The Randomroutines (Kaszás Tamás és Kristóf Krisztián), valamint a Recetas Urbanas csoport. A kurátorok Erőss Nikolett, Lázár Eszter, Szalai Borbála és Székely Katalin.

A két kiállításon kívül egy kiadványt is megjelentet az OFF, amely szintén a kasseli jelenlét része. Az On the same page egy a 2021-es OFF résztvevőiből álló kollektív szerkesztőség által írt és összeállított publikáció, amely a függetlenség, az ellenállás, a művészeti szabadság, az önszerveződés fogalmait járja körül. Szerkesztői Kálmán Rita, Páldi Lívia és Katarina Šević.

Somogyi Hajnalka, az OFF vezetője a Lumenben tartott bemutatón arról beszélt, hogy noha “háborúban hallgatnak a múzsák”, most nagyon nem a hallgatás ideje van. Túl azon – fejtette ki -, hogy a mondás nem igaz, hiszen a háborús időszakokban fantasztikus művek keletkeztek és emlékeztettek mindarra, ami nem a háború, a mostani ukrajnai események tükrében nagyon is fontos és különleges lesz az idei documenta. “Az együttműködésről fog szólni, az alternatívákról fog szólni” – mondta. Emellett azt is megemlítette, hogy most a kortárs művészetnek is át kell gondolnia, mivel foglalkozik, miről és hogyan beszél.

Felidézte, hogyan kapott meghívást az OFF az idei documentára, illetve azt, hogy erre a ruangrupa tagja, Farid Rakun budapesti látogatását követően került sor. Somogyi Hajnalka azt mondta, hatalmas lehetőség ez a jelenlét a magyar kortárs művészet és az OFF számára is, már csak azért is, mert a documentán számos más, független művészeti szerveződéssel működnek együtt Palesztinától Kubáig, ami egy teljesen új és izgalmas kontextusba helyezi a magyar művészetet is.

A programokat a Lumenben Erőss Nikolett, Székely Katalin és Lázár Eszter mutatta be. Székely Katalin a RomaMOMA kapcsán elmondta, hogy a projekt a documentának ahhoz a vonalához kapcsolódik, amely a dekolonizációval foglalkozik, és amelyről Magyarországon sokszor azt gondoljuk, ránk nem vonatkozik. Azt is hangsúlyozta, nem “roma művészeti gettót” hoznak létre Kasselben, hanem olyan kiállítást, amely párbeszédben áll a nemzetközi kiállítással és a nemzetközi roma művészet aktuális vonulataival.

A documenta fifteen június 18-án nyílik, a németországi Kasselben.