Hirdetés
Hirdetés
— 2024. március 18.

Oroszország új múzeumi frontot nyit Ukrajna elleni háborújában

Propagandaanyagokkal teli új múzeumokat és kiállításokat tervez az orosz kommunikációs gépezet a megszállt ukrán területekre.

Amikor Oroszország 2022 februárjában teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen, ostrom alá vette Mariupolt, az ország keleti részén fekvő stratégiai fontosságú kikötővárost. Több ezren haltak meg, miközben a bombák és a tüzérség lakásokat, múzeumokat és a helyi színházat is pusztította. Most az orosz hatóságok bejelentették, hogy a megszállt donbászi város pusztulásának – amelyért Ukrajnát okolják – egy új múzeummal akarnak emléket állítani, melynek a„Mariupol felszabadításának múzeuma” nevet adnák, és a tervek szerint 2024 nyarán nyílna meg – írja a The Artnewspaper. A „felszabadítási múzeum” és a propagandaanyagokban gazdag kiállítások célja a történelem átírása és a háború legitimálása.

Kijev, történelmi műemlék, Gian Marco Benedetto / Anadolu Agency via AFP

Az invázió harmadik évébe lépve a „felszabadítási múzeum” alapítása része a Kreml kampányának, amelynek célja, hogy a múzeumokat a háborús propaganda helyszíneiként használja mind Oroszország-szerte, mind Ukrajna megszállt régióiban, amelyeket az orosz tisztviselők „Oroszország új területeinek” vagy Novorosszijának neveznek, egy a cári időkből származó gyarmati kifejezést felélsztve.

„A múzeum Donbász és Novorosszija modern történelmének lesz szentelve, hiteles tárgyakat, dokumentumokat, anyagokat tartalmaz majd, amelyek országunk fejlődésének és honfitársaink hőstetteinek emlékét őrzik” – jelentette a Tass hírügynökségnek Olga Ljubimova orosz kulturális miniszter.

A The Art Newspaper talált egy 28 oldalas dokumentumot, amelynek címe „Módszertani ajánlások a különleges katonai művelet történetének szentelt kiállítások létrehozására az Orosz Föderáció múzeumaiban”. (A „különleges katonai művelet, oroszul rövidítve SVO.)

A módszertani ajánlások között szerepelnek olyan múzeumi kiállítások, „amelyek bemutatják, hogy az SVO-ra azért volt szükség, hogy megvédjék az orosz ajkú lakosságot az Ukrajna által 2014 áprilisa óta tartó, Donbaszban végrehajtott katonai agressziótól, és hogy megvédjék az Orosz Föderációt az ukrán fegyveres erők közelgő támadásától”.

A dokumentumot a kulturális minisztérium, a Kortárs Történelmi Múzeum és az Orosz Történelmi Társaság állította össze válaszul Putyin 2023. áprilisi utasítására, amely szerint országszerte múzeumokat kell létrehozni, amelyek anyagát az Oroszország és Ukrajna közötti háborúnak szentelik. 

411 Artillery Battery Park, Odessa. Fotó: Zacharie Scheure

Az SVO-múzeumi kiállításokra és kiállításra szánt tárgyakra vonatkozó ajánlások között szerepelnek: „kézifegyverek stb. (különösen náci szimbólumokkal ellátott éles fegyverek), beleértve a külföldi gyártmányokat, vérnyomokat tartalmazó gyermekjátékok, sérült játékok; kínzóeszközök; tiltott ukrán és náci lőszerek; lőszer- és rakétadarabok”.

Mihail Pjotrovszkij, a szentpétervári Ermitázs Múzeum Vlagyimir Putyin mellett elkötelezett igazgatója azt mondta, hogy az Ermitázs „azon dolgozik, hogy segítsen helyreállítani a múzeumokat az új területeken”, köztük Mariupolban. 

Borítókép: 411 Artillery Battery Park, Odessa. Fotó: Zacharie Scheurer / NurPhoto / NurPhoto via AFP