Hirdetés
Hirdetés
— 2023. június 30.

Gáldi Vinkó Andrea fotókönyve díjat nyert az Egyesült Királyságban

A Sorry I Gave Birth I Disappeared But Now I’m Back 2016 – 2022 című fotókönyvével elnyerte az idei Kraszna–Krausz könyvdíjat Gáldi Vinkó Andrea.


A The Guardian számolt be róla, hogy idén a magyar fotográfusnő nyerte el a Kraszna-Krausz Alapítvány Könyvdíját, melyet minden évben a fotózás és a mozgókép egy-egy kiváló teljesítményt nyújtó alkotójának ítélnek oda. Olyan személyeket ismernek el, akik kiemelkedő vagy eredeti módon járulnak hozzá a fényképezés vagy a mozgókép irodalmához, művészetéhez, gyakorlatához. Két nyertest választanak a ki két területről: idén a fotós díjat Gáldi Vinkó Andrea kapta, mozgóképes munkájának könyvdokumentációjáért pedig Isaac Julient ismerték el. Mindkét nyertes 5000 font pénzjutalomban részesült.

A könyvhöz Charlotte Jansen írt előszót, Trolleybooks, 224 oldal . Fotó: andigv.com

A zsűri értékelésében kiemelte, hogy a fotós árnyalt bepillantást enged az anyaság gyengéd és nyers első éveibe, annak csúcsélményeibe és mélypontjaiba. A Sorry I Gave Birth I Disappeared But Now I’m Back 2016 – 2022 Gáldi Vinkó első majd második terhességét is végigkíséri.

A brit lap képes összeállításában idézi a fotóst: „Az anyaságot nagyon sokáig tabunak tekintették a művészvilágban. Amióta az eszemet tudom, az általam csodált női példaképek nyíltan beszéltek a pályaválasztásukról a családjuk helyett. Lehet, hogy egyeseknek volt gyerekük, de soha nem beszéltek a bizonytalanságukról vagy az áldozatról.” Pedig az anyaság áldozathozatallal jár az identitás, a karrier, az idő tekintetében, s ráadásul folyamatos munka, ahol rendre készen kell állni az újabb kihívásokra. De emellett hangsúlyozza annak fontosságát, hogy „emlékezzünk arra, mit nyerünk és hozunk a világnak, amikor szülők leszünk”.

„Hogyan lehet egy olyan univerzális helyzet, mint az anyaság, ennyire magányos?” – teszi fel a kérdést Gáldi Vinkó Andi, és képeivel keres válaszokat.

Fotók: andigv.com