Hirdetés
Hirdetés
— 2024. május 13.

Folytatódik az állóháború a Documenta körül

Sajtóközleményt adott ki a Documenta vezetősége, melyben megerősítik, hogy megrendezik a következő, 2027-es, 16. kiadást, azonban alapvető részletek nem derültek ki az eseményről. Mindössze annyi, hogy elfogadtak egy etikai kódexet, amely nem feltétlenül vonatkozik a leendő művészeti vezetőre.

A Documenta legutóbbi, 2022-es, 15. kiadását övező antiszemitizmus-botrányt követő utórengések egyik legerősebbje volt, hogy tavaly novemberben, a következő művészeti vezető kinevezésére felállított, nemzetközi kurátorokból álló hattagú bizottság – az egyik tag Izraelről nyilvánított véleménye miatt indított vizsgálat után – minden tagja lemondott. Azóta most adott hírt magáról a rendezvény vezetősége sajtónyilvánosság előtt, ennek központjában egy etikai kódex felemás elfogadásáról számolnak be.

Pedig a Documenta felügyelőbizottsága által kinevezett szakértői tanácsadó testület tavalyi ajánlásai között szerepelt a következő művészeti vezetőre vonatkozó magatartási kódex is.

A most kiadott sajtóközlemény szerint azonban mégsem fogadtak el egy teljes körűen kötelező érvényű magatartási kódexet.

Fotó: Anton Roland LAUB / AFP

A sajtóközleményben megerősítették, hogy meg fogják rendezni a következő kiadást, bár nem szóltak az új művészeti vezetőt kinevező bozottság tagjairól és a megnyitó pontos időpontjáról sem – a fesztivál honlapján továbbra is a 2027. június 12-től szeptember 19-ig jelzett három hónap szerepel.

A közlemény leglényegesebbnek szánt információja a magatartási kódex volt.

A Documenta közzétette, hogy a rendezvény egésze és a Fridericianum saját magatartási kódexet fogad el. Amelyhez a művészeti vezetőnek nem kötelező ragaszkodnia.

Mindazonáltal a leendő művészeti vezetőnek nyilvános előadást kell majd tartania, amelyben el kell magyaráznia kurátori koncepcióját és

„az emberi méltóság tiszteletben tartásáról vallott felfogását, valamint azt, hogy ezt hogyan kívánja biztosítani az általa kurátori feladatként megvalósítandó kiállításon”.

Ezen kívül a felügyelőbizottság a jelenlegi 12 tagról 5-9 tagra csökken. A Documenta közölte, hogy Kassel városa és Hessen tartomány továbbra is képviselteti magát a bizottságban, és a szövetségi kormány két tagja is szerepel benne.

A Documenta emellett elfogadta egy tudományos tanácsadó testület létrehozását is, amely hat művészeti, kulturális és tudományos háttérrel rendelkező szakértőből áll – írta meg az Artnews.

A Documenta ügyvezető igazgatója, Andreas Hoffmann kijelentette: „Meg vagyok győződve arról, hogy a most elfogadott eszköztárunkkal ideális helyzetben vagyunk ahhoz, hogy nagy lépéseket tegyünk a documenta 16 felé. Az első lépés a művészeti vezetőt kiválasztó, nemzetközi tagokból álló keresőbizottság újbóli és nagyon gyors felállítása lesz.”

Borítókép: documenta fifteen: Black Quantum Futurism & Time Zone Protocols, HOW DO YOU EXPERIENCE TIME, 2022, Installationsansicht, Frankfurter Straße/Fünffensterstraße (Unterführung), Kassel, 13. Juni, 2022, Foto: Nicolas Wefers