Hirdetés
Hirdetés
— 2023. november 17.

A következő Documenta teljes előkészítő bizottsága lemondott

Miután a Documenta 16 főkurátorát kiválasztó hattagú bizottság egyik tagját antiszemitizmus vádjával illették és lemondásra késztették, valamint egy másik, izraeli tag is kilépett a közel-keleti helyzetre hivatkozva, a megmaradt négy tag is bejelentette visszalépését a megbízatástól.

Ahogy arról A mű is beszámolt, néhány nappal ezelőtt Ranjit Hoskoté indiai író és művészetteoretikus lemondott a 2027-es Documenta kurátorának kiválasztásáért felelős hattagú bizottságban betöltött pozíciójáról, mivel kiderült, hogy 2019-ben aláírta a palesztinbarát és a német kormány által antiszemitának tartott Bojkott, lemondás és szankciók mozgalom (Boycott, Divestment, and Sanctions – BDS) által kiadott, Izrael mumbai nagykövetségén zajlott programját bíráló nyilatkozatot.

documenta 15, Friedericianum, Kassel, 2022. Fotó: Nicolas Wefers

Az ügy legújabb fordulata, hogy ma a következő Documenta művészeti vezetőjének kiválasztásáért felelős bizottság négy megmaradt tagja is lemondott – adta hírül a The Artnewspaper. Döntésüket Ranjit Hoskoté író távozása után hozták meg, aki a német média és a kormány részéről is támadások kereszttüzébe került az antiszemitának kikiáltott nyilatkozat aláírása miatt.

A négy zsűritag – Simon Njami, Gong Yan, Kathrin Rhomberg és María Inés Rodríguez – a Documenta vezetőségéhez intézett levelében azt írta, komoly aggodalmat éreznek a Documenta jövője miatt.

„Ha a művészet figyelembe kívánja venni napjaink összetett kulturális, politikai és társadalmi valóságát, akkor olyan körülményekre van szüksége, amelyek lehetővé teszik a sokféle perspektívát, felfogást és diskurzust” – írták. „Az elmúlt napok dinamikája, a Ranjit Hoskoté kollégánkat ért lejáratókampány, mely miatt lemondásra kényszerült a bizottságból, nagyon kétségessé teszi számunkra, hogy a fent nevezett körülmények a Documenta bármely következő kiadásának megrendezéséhez adottak-e Németországban.”

A levélben azt is hozzátették, hogy Németország „az antiszemitizmus elleni küzdelemmel kapcsolatos különleges felelősségének tudatában” azon veszélyes helyzetbe kerülhet, hogy vezetői véleménypolitikai célokra használják fel a témát a nyílt, széleskörű társadalmi párbeszéd helyett.

A bizottság teljes lemondása kétségessé teszi, hogy tartható-e a Documenta következő kiadásának menetrendje. A tervek szerint a Documenta 16 új művészeti irányvonalát ezév végén vagy 2024 elején jelentették volna be.

A Documenta vezetősége közölte, hogy tiszteletben tartja a jelölőbizottság döntését, és „javasolni fogja a felügyelőbizottságnak, hogy a kiválasztási folyamatot kezdjék elölről”.

A legutóbbi, 2022-ben megrendezett Documenta során, amelynek kurátora a ruangrupa indonéz művészkollektíva volt, a szervezőknek több antiszemita elemet tartalmazó művet kellett eltávolítaniuk. A kiállítás ügyvezető igazgatóját lemondásra kényszerítették, a ruangrupa egyik tagját pedig arra kérték, hogy a német parlamentben magyarázza el, hogyan fajulhattak idáig az események.

A kiállítás a kurátorok és az érintett művészek nyílt levelével zárult, amelyben azt írták „dühösek és szomorúak vagyunk, belefáradtunk” abba, amit úgy jellemeztek, mint „a Documenta ezen kiadását elárasztó káosz, ellenségeskedés, rasszizmus és a cenzúra”.

Az előző Documenta kapcsán készült kétrészes szakmai beszélgetésünk itt és itt olvasható.


OFF Goethe