Hirdetés
Hirdetés
— 2024. szeptember 15.

Újabb Banksy-képet loptak el

Londonban ellopták Banksy híres Lány léggömbbel című művének egyik változatát. Két férfit vádoltak meg a Grove Galleryben történt bűncselekménnyel, melynek során egy aláírt, 160 példányban készült print egyik példányát vitték el.

A londoni Grove Gallery-ből elvitt, Lány léggömbbel című ikonikus utcai stencilkép alapján készült szignózott print értéke 270 ezer font volt. A tolvajok maszkban törték be a galéria ajtaját, de mivel a biztonsági rendszer működött, a rendőrség hamar visszaszerezte a művet, és előállította a két elkövetőt – írta meg a BBC.

Az eredeti Lány léggömbbel 2002-ben bukkant fel a londoni Waterloo Bridge közelében

Ez az eset csak a legutóbbi Banksy-mű lopások sorában, és tovább növeli a művész alkotásainak piaci értékét, miközben egyre nagyobb kihívást jelent azok védelme.

Banksy művészete a társadalmi igazságtalanságok elleni küzdelem szimbólumává vált, ám sikerei révén vágyott gyűjteményi tárgyak is lettek belőle, amely vonzza a tolvajokat és illegális kereskedőket. Az ilyen lopások évek óta előfordulnak, mivel Banksy művei, közterületeken jelennek meg, könnyen eltávolíthatók és eladhatók a feketepiacon – igaz ez a legutóbbi eset egy galéria zárt terében történt.

A Sotheby’s 2021. október 14-i londoni aukcióján Banksy híres, félig ledarált munkáját árverezik. Forrás: sotheby’s.com

A galériák és tulajdonosok próbálkoznak a művek védelmével, de az utcai művészet természetéből adódóan sokszor nyilvános és nehezen őrizhető: a művészeti világ egyre inkább szembesül azzal a kihívással, hogy hogyan óvhatják meg azokat az alkotásokat, amelyeket eredetileg nyilvános térbe szántak. Ráadásul az illegállis eltulajdonítások során az eredeti alkotások kikerülnek eredeti kontextusukból és eltávolodnak eredeti céljuktól – például azzal, hogy elit gyűjtemények részeivé válnak. Ez a kérdés természetesen felmerül a street-art mester munkáinak bármi módon a műkereskedelmben való felbukkanása, például elárverezése kapcsán is.

Az utóbbi időszakban különösen sok figyelem irányult Banksy alkotásaira, legutóbb London utcáin bukkantak fel többnyire állatokat ábrázoló munkái.