Hirdetés
Hirdetés
— 2023. október 23.

Feladta magát Dorothy cipőjének tolvaja

Bűnösnek vallotta magát egy férfi, aki a minnesotai Judy Garland múzeumból 2005-ben ellopta az Óz a csodák csodája című, 1939-es filmben látható rubincipőket.

Judy Garland Dorothy szerepében,
az 1938-as forgatás idején. Fotó: Wikipedia

Beismerte tettét a minnesotai Terry Jon Martin, mely szerint 18 éve bemászott a Judy Garland szülővárosában, Grand Rapidsben berendezett múzeum ablakán, betörte a rubincipőket védő vitrint, és eltulajdonította a nevezetes hollywoodi lábbelit.

Az eset idején többen ajánlottak fel jutalmat a nyomravezetőnek, köztük egy névtelen arizonai adományozó, aki 1 millió dollárt ígért, amennyiben valaki segít visszaszerezni a cipőket – melyek egyébként fapépből, selyemszálból, műanyagból, valamint üvegből készültek, és rubinszínű flitterekkel vannak bevonva. A cipő masnija is piros üveggyöngyökkel díszített.

A rubincipők a Smithonian gyűjteményében. Fotó: Wikipedia

Az ügy következő epizódja az volt, hogy egy ismeretlen férfi megkereste a tárgyak biztosítóját a hollétükre vonatkozó bennfentes információval, majd a cipőket az FBI művészeti bűnözésre szakosodott csapata meg is találta 2018-ban egy akció során. A tettest azonban nem találták meg.

Bár az 1938-as forgatásra több pár is készült, de a hiteles, eredeti cipőkből csak négy maradt meg. A 2005-ben a Judy Garland Múzeumból eltűnt párt egy filmes emléktárgyakat gyűjtő férfi adta kölcsön a minnesotai intézménynek, s akkor 1 millió dollárra volt biztosítva. Szakértők szerint ma körülbelül 3,5 millió dollár az ára. A másik három pár jelenleg egy magángyűjtő, iletve az Academy of Motion Picture Arts and Sciences és a Smithsonian Museum of American History birtokában van.

A The Artnewspaper idézte a tettes ügyvédjének nyilatkozatát, aki úgy véli, védence azért adta fel most magát, mert „szembenézett a mulandósággal”. Martin tolószékben, oxigénmaszkot viselve érkezett a bíróságra, ahol beleegyeztek, hogy lakhelyéhez közel legyen a tárgyalás. Az ügyvéd szerint korábban 8-10 év letöltendő börtönt szabtak ki hasonló bűnesetekben.

A Judy Garland Múzeumot 1975-ben nyitották meg a színésznő gyermekkori otthonában. Itt található a világ legnagyobb emléktárgy-gyűjteménye, mely Judy Garlandhoz és a legendás Óz a csodák csodája című filmsikerhez kötődik.