Hirdetés
Hirdetés
— 2024. január 26.

Ismét átnevezték és újradátumozták Banksy félig ledarált művét

A Sotheby’s-nél 2018-ban emlékezetes módon „leadarálódott” Girl with Baloon vásznat a művész stúdiója akkor átnevezte Love is in the Bin-re, de tavaly új címmel és dátummal került reflektorfénybe – ezúttal Dél-Koreában.

Úgy tűnik, megszületett az a műalkotás, amely számtalanszor tud ismét újjászületni. Banksy eredetileg Girl with Balloon (Lány léggömbbel) címmel ellátott művét, amelyet a művész Pest Control nevű stúdiója az emlékezetes Sotheby’s esemény után Love is in the Bin (Szerelem a szemétkosárban) névre keresztelt át, csendben ismét átnevezték és új dátumot adtak neki – másodszorra is.

Nick Buckley Wood, a Sotheby’s ázsiai magánértékesítési igazgatója szerint az aukciósház a Love in Paradise című, Banksy és Keith Haring közös kiállításának szervezésekor értesült a változásról tavaly augusztusban Dél-Koreában. Az incheoni Paradise Art Space-ben rendezett kiállítás katalógusában a Sotheby’s a mű új címét Girl Without Balloon (Lány léggömb nélkül) néven jegyzi. „A Pest Control nem magyarázta meg a névváltoztatást” – nyilatkozta Buckley Wood, megjegyezve, hogy az átcímkézésre csak akkor derült fény, amikor az aukciósház elkezdte felvenni a kapcsolatot a stúdióval a kiállítás kapcsán. A Pest Control nem kívánt nyilatkozni.

A Sotheby’s 2021. október 14-i londoni aukcióján Banksy híres, félig ledarált munkáját árverezik. Forrás: sotheby’s.com

2018 októberében a Girl with Balloon (2006) című festmény félig megsemmisítette önmagát a Sotheby’s londoni aukciósházának árverésén, miután a festmény keretébe rejtett aprító mechanizmus aktiválódott, amint a nyertes licitet leütötte a kalapács. A Sotheby’s-szel folytatott egyhetes tárgyalás után a Pest Control átnevezte a félig feldarabolt vásznat Love is in the Bin (Szerelem a kukában) névre, és új eredetiségigazolást állított ki. Az új cím és az új, 2018-as dátum alatt a Sotheby’s meggyőzte a nyertes licitálót – egy névtelenségbe burkolózó európai gyűjtő nőt -, hogy 1,04 millió fontért (illetékkel együtt) teljesítse a vásárlást. „Banksy az árverésen nem megsemmisített egy műalkotást, hanem létrehozott egyet” – mondta akkor Alex Branczik, a Sotheby’s akkori európai kortárs művészeti vezetője.

A Love is in the Bin 2021 októberében tért vissza a londoni Sotheby’s blokkjába, 4 millió és 6 millió font közötti becsült értékkel. Tízperces licitcsatát követően a mű rekordösszegért, 16 millió fontért (18,6 millió font illetékkel együtt) kelt el egy ázsiai gyűjtőnek köszönhetően, aki telefonon licitált a műre. Az eladás után a alkotást átkeresztelték Girl without Baloon-ra, és új keletkezési dátumot adtak neki: 2021. A Sotheby’s és a Pest Control nem kívánt nyilatkozni arról, hogy kiadtak-e új hitelesítési tanúsítványt.

A The Korea Timesnak nyilatkozva tavaly Buckley Wood elárulta: „Az új darab 2021-ben született, ekkor semmisült meg a régi. Így csak feltételezhetjük, hogy Banksy azért akarta megváltoztatni a nevet, mert ez már egy új festmény”. A The Art Newspaperrel pontosítva megjegyezte, hogy a mű bármilyen „megsemmisítése” csak „szimbolikus” volt. Buckley Wood azt is hozzátette: „Csak fizikai értelemben beszélünk egy műről. A címváltoztatás azt sugallja, hogy a mű státuszt váltott a művész fejében”.