Hirdetés
Hirdetés
— 2022. augusztus 12.

Előkelő izraeli galériában bukkant fel Banksy régóta lappangó graffitije

Tel-Aviv pénzügyi központjához közel lévő kereskedében kínálják eladásra az Izraelt kritizáló csúzlizó rágcsáló képét – egy bekeretezett faldarabon.

Banksy, brit street art művész, akinek kiléte máig kérdés, még 2007-ben festett egy csúzlit tartó patkányt Ciszjordániában, egy elhagyatott katonai előőrs falára, nem messze az „Apartheid-faltól“, amely elválasztja az Izrael által megszállt palesztin terülteket. A 2000-es évek elején több művet festett a betonkerítésre, melyet akkor a művész „szégyennek” és „a világ leginvazívabb és legmegalázóbb építményének” nevezett.

A falat Izrael kezdte építeni 2002-ben a palesztin felkelések csúcspontján, amikor az izraeli városokban gyakoriak voltak az öngyilkos merényletek. Az „Apartheid-falat“ számos ország és az ENSZ is elítélte az emberi jogok megsértése miatt, majd 2004-ben a Nemzetközi Bíróság illegálisnak nyilvánította.

A graffiti még az erdeti helyén. Fotó: Banksy.com

A régóta lappangó alkotás most Tel-Aviv pénzügyi negyedének közelében, az előkelő Urban Galleryben bukkant fel. A galériával dolgozó műkereskedő Koby Abergel elmondása szerint Banksy művét egy „palesztin társától” vásárolta – olvasható az Associated Press összefoglalójában. Abergel az állítja, a falfestményt palesztinok távolították el eredeti helyéről, majd az az éjszaka folyamán az izraeli hadsereg koordinálása nélkül, legális úton jutott el Tel-Avivba. A Hyperallergic beszámolója szerint azonban senki sem tudta megerősíteni a történteket.

Útja során, a 900 kilós betondarabra készített festménynek minden bizonnyal át kellet haladni egy izraeli katonai ellenőrzőponton is mire Tel-Avivba ért. Ahol aztán felháborodást és haragot váltott ki a palesztinokból. A palesztin turisztikai minisztérium szóvivője megerősítette, a mű elszállítása a a palesztin nép tulajdonának eltulajdonítása.

Fotó: Banksy.com

Banksy 2017-ben street art műveivel további állásfoglalást tett a palesztin-izraeli konfliktust illetően. 14 hónap leforgása alatt titokban hozta létre Walled Off Hotel című alkotását egy három emeletes vendégház formájában. A egykori fazekasműhelyből átalakított szálloda szobáit és folyosóit a titokzatos művész graffitijei díszítették. A Reuters cikkéből kiderült, a művész akkor úgy jellemezte a vendégházat, hogy a világ összes szállodája közül a legrosszabb kilátással rendelkezik, mivel minden szobája a palesztinok számára az elnyomás jelképének számító falra néz. 

Az ügy kapcsán a sajtónak nem sikerült elérni Banksy-t, de minden jel arra mutat, a festmény útja éppen azokra a témákra hívja fel a figyelmet, melyet az arc nélküli művész is igyekszik előtérbe helyezni műveivel.