Hirdetés
Hirdetés
— 2022. november 18.

Banksy rövid videót tett közzé ukrajnai akciójáról

A brit graffitiművész, akinek a hét új, Ukrajnában készített munkájáról szóló fotók a napokban járták be a médiát, egy rövid videót tett közzé a háború sújtotta Horenkából, amelyen megszólalnak helyi lakosok, pár pillanatig látható a munkák készítése, valamint maga az alkotó is. Talán.

A videó Banksy weboldalán és Instagram profilján jelent meg, és néhány pillanatra (valószínűleg) ő is is látható rajta, ahogy a stenciljeit készíti. A videó a Kievhez tartozó Horenkában készült, ahonnan nemrégiben fotók járták be a közösségi médiát és sajtót, amelyek a Banksynek tulajdonított új street art munkákat mutatják be. Most ezek a munkák láthatók a keletkezésük közben, az orosz támadások sújtotta házak falain, romokon, valamint néhány rövid megszólalás is, amelyek helyeikkel készült pár mondatos beszélgetések.

View this post on Instagram

A post shared by Banksy (@banksy)

Az egyik megszólaló egy anya a kislányával annál a romos épületnél, ahol Banksynek az a munkája látható, amelyen egy kisfiú földhöz vágja a dzsúdóruhás Putyint. Elmondja, hogy a házra bomba hullott, és meghaltak, akik ott voltak. „Annyit sírtunk már, hogy nem maradt könnyünk” – mondja.

A másfél perces videó alatt egy ukrán dal hallható, amelyet az utcán ad elő két zenész lány, a vége felé pedig megjelenik egy felirat: Szolidaritás az ukrán néppel. A legvége azonban furcsán disszonáns. Egy férfi járókelő rámutat egy graffitire, illetve stencilre – egy már korábban a falra fújt pénisz alakú tag-hez Banksy egy harcjárművet illesztett – és azt mondja: „Ezért kirúgnám a fogait és eltörném a lábát” – de nem egyértelmű, mire vagy kire gondol.

A borítókép részlet a videóból, forrás: Banksy.co.uk