Hirdetés
Hirdetés
— 2024. június 24.

Újabb bírósági ítélet született egy Banksy-mű elrablása ügyében

Két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy férfi Franciaországban egy Banksy-mű eltávolításáért. Az elítélt szerint maga Banksy bízta meg a feladattal – a street art művész jogi képviselője azonban tagadja ezt.

A titokzatos brit graffitiművész, Banksy 2018-ban egy, a párizsi Centre Pompidou közelében található parkolótábla hátuljára maszkot viselő patkányt stencilezett, kezében snitzerrel. A 38 éves Mejdi R. – aki egyébként zenész –elismerte, hogy egy sarokcsiszolóval távolította el a tábla azon részét, amelyen az alkotás volt – még 2019 szeptemberében.

2019-ben még a helyén volt a graffiti. Fotó: Getty

A férfi azt állította, hogy Banksy barátja, és őt tulajdonképpen megbízták egy állítólagos csapattal együtt, hogy szereljék le a műalkotást, és juttassák vissza Angliába – ami meg is történt.

A vádlott azzal folytatta, hogy a művész meg akarta akadályozni, hogy mások pénzt keressenek a street-art alkotással – ahogy az már nem egy esetben megtörtént, például tavaly nyáron Tel-Avivban. Ezzel egyben kritizálta „a kapitalista rendszer képmutatását, amely eldönti, hogy melyik művészetnek van értéke és melyiknek nincs”.

Az ügyészség szerint Banksy képviselője tagadta ezeket az állításokat – írja az Artnews.

Az ítélet részeként, a két év felfüggesztett börtönbüntetés mellett, Mejdi R.-t 30 ezer eurós pénzbüntetés megfizetésére is kötelezték és több mint 6500 eurós kártérítést is kell fizetnie a Centre Pompidou-nak, mivel az intézményt tekintették az ellopott alkotás őrzőjének.

Mejdi R. azzal védekezett, hogy csak egy fémlemezt vágott le, nem pedig kulturális értéket lopott el.

Az alkotást továbbra is eltűntként tartják nyilván.

Banksy 2018-ban teleszórta graffitikkel a francia fővárost, akkor az Instagram-oldalán is bemutatta a maszkos-snitzeres a patkányt.

A Pompidou környékén történt lopás hét hónappal azután történt, hogy egy másik Banksy-művet, melyet a 2015. novemberi párizsi merényletek áldozatai emlékére festett fel a Bataclan nevű szórakozóhely – ahol az ISIS fegyveresei 90 embert gyilkoltak meg – vészkijáratára, szintén elloptak.

Az ügyben a francia bíróság 2022-ben nyolc férfit ítélt el, a büntetések hat hónap felfüggesztett börtöntől két év rács mögött letöltendő szabadságvezstésig terjedtek. A képet a nyomozók egy olaszországi farmon találták meg.