Hirdetés
Hirdetés
— 2024. október 16.

Art Market Budapest – újra a Millenárison

Október 17. és 20. között rendezik meg az Art Market Budapest képzőművészeti vásárt a Millenárison, melynek idén is része az Art Photo Budapest, az Inside Art nemzetközi konferencia és a sCULTURE szabadtéri szoborpark.

Harminc ország mintegy 100 kiállítója vesz részt október 17. és 20. között a 14. Art Market Budpesten. A vásár továbbra is a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál része, és az idei évben először a Budapest Design Weekkel is együttműködik.

A kiállítási anyag ezúttal 6000 négyzetmétert foglal el; a hazai kiállítók közt megtalálhatók többek közt az acb, a Várfok, a K.A.S., a Zsdrál Art, a Nagyházi Contemporary, a Godot, a Léna & Roselli, a Resident Art. A nemzetközi résztvevők közt idén Szerbia került reflektorfénybe.

A vásáron kiemelt figyelmet kap a művészet helye az ingatlanfejlesztések, az épített környezet kontextusában. A vásár helyszínén megrendezett Inside Art konferencia keretében a művészet területén kevéssé jártas közönség számára is érdekes Building on Art – A művészetre építhetünk című szakmai nap és közönségtalálkozó számos nemzetközi példán keresztül mutatja be, miként hasznosul a művészet különböző funkciójú ingatlanberuházások esetén, és hogyan fejti ki pozitív hatását a városmarketingben vagy a kereskedelmi márkaépítésben. Az építészeti programok közt található a világszerte jelentős épületeket tervező Piero Lissoni előadása is.

A vásár fotószekciója, a 10 évvel ezelőtt alapított Art Photo Budapest, Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására, idén André Kertész születésének 130. évfordulója emlékezik: többek között a kertészi hagyományból táplálkozó, kortárs alkotók munkáiból készült különleges válogatással, filmvetítéssel, illetve egy nemzetközi konferenciával. A konferencián egyebek mellett Roger Ballen világhírű fotóművész beszél André Kertész hatásáról; Lois Lammerhuber, a La Gacilly-Baden fotófesztivál igazgatója pedig előadásában mesterséges intelligenciával generált André Kertész-fotókról fog vitát indítani.

A műgyűjtés felé tett gesztusok közt szerepel, hogy a vásár bemutat egy válogatást az idén 80 éves Nyakas Ilona, a K.A.S. Galéria alapítója kollekciójából.

Az idei Art Market Budapest sCULTURE címmel szoborkiállítást is magába foglal: az alkotások a Millenáris parkban és a kiállítási terület közösségi tereiben találhatók meg.

A vásár részletes programja és kísérőeseményei az Art Market Budapest programfüzetében böngészhetők.