Hirdetés
Hirdetés
— 2024. augusztus 15.

Tiltakozáshullám a szlovákiai kulturális szféra átrendezése miatt

Több ezren vonultak hétfőn és kedden a szlovák főváros utcáira, hogy tiltakozzanak az ország kulturális minisztériuma ellen, amely a múlt héten elbocsátotta a Szlovák Nemzeti Színház és a Szlovák Nemzeti Galéria vezetőit.

A tömegek azt állították, hogy az elbocsátások Robert Fico pártjának politikai tisztogatásai miatt történtek meg.

Alexandra Kusá, akit múlt szerdán bocsátottak el a Szlovák Nemzeti Galéria főigazgatói posztjáról, az ARTnewsnak azt nyilatkozta, hogy a szlovák kulturális miniszter, Martina Šimkovičová koholt vádak alapján távolította el. Matej Drlička, akit múlt kedden szólítittak fel távozásra a Szlovák Nemzeti Színház éléről, azt mondta, az ő esetében Šimkovičová egy régi vádat használt fel ürügyként, amely már rég lezártnak volt tekinthető.

Alexandra Kusá és Matej Drlička egy sajtótájékoztatón
a Szlovák Nemzeti Galéria előtt 2024. augusztus 7-én.
Forrás: TASR

Šimkovičová, aki korábban televíziós műsorvezető volt, a közösségi médiában gúnyolódott a menekülteken, és nyilvánosan bírálta a homoszexuálisokat. Sokak szerint nem alkalmas a kulturális miniszteri posztra.

Hétfőn 9000 ember tüntetett ellene és intézkedései ellen a pozsonyi belvárosban a Nemzeti Színház és a Kulturális Minisztérium előtt. „Általában introvertált vagyok, de úgy éreztem, el kell mondanom az embereknek, hogy mi történt” – szólalt fel Matej Drličká a színpadon.

A tüntetők közül sokan transzparenseket tartottak a kezükben, nem éppen finomkodó – például: „GO FUCK YOURSELF”– feliratokkal.

A demonstráció magját az Open Culture! Platform, egy januárban alakult független polgári csoportulás szervezte, hogy „megvédje a szlovákiai kultúrát a politikusok romboló tevékenységétől”. Közleményükben azt írták, hogy több mint 120 kulturális intézmény csatlakozott a tiltakozáshoz Szlovákia egész területéről. „A kulturális közösség és a közvélemény reagál a kulturális minisztérium pusztító intézkedéseire.” „A Martina Šimkovičová által vezetett minisztérium olyan káros törvénymódosításokat fogadott el, amelyek aláássák a szlovák független kultúra évek óta felépített tartóoszlopait, a közmédiát, valamint a múzeumok és galériák irányítását” – tették hozzá.

Kusá és Drlička mellett Michal Hvorecký szlovák író, Jana Oľhová színésznő és az ország kulturális életének több más prominens személyisége is megjelent a színpadon.

Katarína Mišíková az Open Culture! Platformtól elmondta, hogy a csoport azután jött létre, hogy 180 000 ember aláírta a Šimkovičová lemondását követelő petíciót. Ezt „Szlovákia történetének legnagyobb petíciós kampányaként” jellemezte.

„Drličkát és Kusát azért bocsátották el, mert nem a Kulturális Minisztérium vagy a Szlovák Nemzeti Párt embereihez kötődnek” – mondta Mišíková. „Jelenleg a hatalom olyan arroganciájával van dolgunk, amely még azok számára is meglepő, akik az elmúlt 30 évben a demokráciáért küzdöttek. Normális körülmények között egy ilyen inkompetens és agresszív kulturális miniszter, aki a kulturális közösség ellen fordítja a minisztériumot, kénytelen lenne azonnal lemondani. Šimkovičová gyűlöletbeszédet és neofasiszta véleményeket terjeszt, de még mindig a posztján van. Nehéz tehát optimistának lenni.”

„Ma 18 000 tüntető, az Általános Szakszervezet támogat minket” – mondta Drlička, a Szlovák Nemzeti Színház nemrég elbocsátott igazgatója. „Több mint 100 intézmény írta alá a kiáltványt. Egyetemek is csatlakoztak hozzánk. Eddig jól haladunk”.

Több mint 150 európai kulturális személyiség írta alá azt a nyílt levelet, amelyben ellenzik Kusá és Drlička elbocsátását. „Ez a döntés aláássa a kulturális élet függetlenségét az Önök országában, és nemzetközileg károsítja a szlovák kultúrába vetett bizalmat és a szlovák kultúra hírnevét” – áll a levélben. A levél támogatói között van Adam Budak, a hannoveri Kestner Gesellschaft igazgatója, Sebastian Cichocki, a varsói Modern Művészeti Múzeum vezető kurátora és Vesna Mestric, a zágrábi Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója.