Hirdetés
Hirdetés
— 2023. május 5.

Két magyar művész is az írországi EVA International biennále programjában

Trapp Dominika és Kaszás Tamás személyében két magyar művész is ott lesz a negyvenedik EVA International – Ireland’s Biennial of Contemporary Art programjában. Az eseményt augusztus 31. és október között rendezik Limerickben.

A két hazai művészt, Trapp Dominikát és Kaszás Tamást a biennále nemrégiben Budapesten járt kurátora, Sebastian Cichocki választotta ki és hívta meg. Cichocki még március elején, a Dot.To.Dot vizitor programjának keretében érkezett Budapestre, ahol műtermeket is felkeresett, és prezentációt is tartott az OFF-Biennále Budapest és a Nyolcésfél együttműködésében.

Sebastian Cichocki, az egyik utolsó, lengyelországi független művészeti múzeum, a varsói Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie főkurátora. A nemzetközi művészeti közegbe beágyazott múzeum kiállításai és programjai érzékenyen reagálnak olyan társadalmi és politikai témákra, mint a nők jogai, az antifasizmus, vagy az Ukrajna elleni orosz agresszió és az annak következtében kialakult menekülthullám. Mindezt a munkát hamarosan egy új épületbe költözve folytatja a múzeum csapata.

Trapp Dominika, a “Ne tegyétek reám…” c. kiállítás enteriőr képe a Trafó Galériában, 2019, fotó: Biró Dávid.
A művész jóvoltából / Forrás: Secondary Archive

Az EVA International – Ireland’s Biennial of Contemporary Art negyvenedik alkalommal kerül megrendezésre, idei címe: The Gleaners Society. A gleaning kifejezés a hagyományosan az aratás utáni maradék termény összegyűjtését jelenti. Cichocki szavait az e-flux idézi: “A program összeállítása során olyan művészek praxisaira koncentráltam, akik elkötelezettek a társadalmi változás iránt, a munkájuk gyakorta se nem hősies, se nem látványos, és nem is mindig eredményez kézzelfogható műalkotásokat. Az EVA International egy olyan különleges környezet, ahol az effajta kísérletezés lehetséges.”

Tamás Kaszás: Thinking Global / Acting Local (diptych), 2017, 80 x 50 cm each acrylic and
watercolor paint on plywood board / Instagram

Az EVA-t művészek alapították 1977-ben, és az egyik legrégebb óta működő képzőművészeti szervezet Írországban.