Hirdetés
Hirdetés
— 2024. április 4.

Körök és organizmusok – A mű heti ajánlója

A beporzók titkos élete és egyéb organikus absztrakciók, mikro- és makrovilágok a berobbanó tavasz első áprilisi körképében.

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

Zsdrál Art Kortárs Művészeti Galéria – Balatonfüred /// A kör végtelensége

Lantos Ferenc (1929–2014) nemcsak a hazai geometrikus ábrázolás egyik kiemelkedő alakja, hanem a nemzetközi szakmai élet egyik izgalmas és úttörő alkotója is. Munkáiból több mint 50 alkotást láthat a közönség. A kiállítás Lantos munkásságának, természetelvű koncepciójának kulcsmotívumát, a kört vizsgálja. Amikor Lantos amerikai kortársai a pop art és a geometrikus absztrakt friss szellemében éltek a kör adta lehetőségekkel, ő az elzárt szocialista szellemben, a párhuzamos minták ismerete nélkül is nemzetközi színvonalon alkotott. 

A füredi galériában a Lantos által használt technikák széles skálája vonul fel: olaj-és vízfestményei mellett grafikái, szobrai, üvegfestmény-tervei, zománcmunkái, sőt egy teljes épületfríz, valamint egy land art installáció is látható.

Lantos Ferenc: Osztott kör, 1968, tempera, papír,
Pécs, magángyűjtemény, © Kerekes Fotó & Film

2024. április 28-ig


Longtermhandstand /// Horváth Gideon, Andrej Dubravsky: Pollinating Agents

A beporzó ágensek közé tartoznak a rovarok, a madarak és a denevérek, valamint a víz, a szél, és zárt virágzáson belüli önbeporzás esetén maguk a növények is. Horváth Gideon és Andrej Dubravsky e tematika köré épülő közös tárlata Budapest jelenleg legeredetibb kiállítóterében igazi zsigerekig ható élményt nyújt.

Horváth Gideon és Andrej Dubravsky alkotásaikkal. Fotó: Neogrády-Kiss Barnabás

2024. április 30-ig


Molnár Ani Galéria /// Sági Gyula: Under Vision

A kiállításon látható munkák az organikus absztrakció formanyelvén vizualizálják mikro-világunkat. Sági képein úgy születik meg egy-egy forma a végtelen vonalrendszerben, ahogyan a sejtek osztódni és csomósodni kezdenek. A repetitív gesztusokkal létrehozott vonalrajzok mikrobák, egysejtűek mikro- és makroszkopikus leképezésére hasonlítanak, amelyek a művész saját fénymikroszkópos megfigyelésén alapszanak. Képalkotói folyamata a transzhumán attitűddel is jellemezhető, hiszen precíz kézi rajzainak részévé teszi a digitális képalkotás természetét és az olyan technológiai anomáliákat is, mint a kromatikus aberráció.

Sági Gyula: op051023, 2023, akril, 180×108 cm

2024. május 18-ig


Inda Galéria /// Krász Kíra: Etiquette

Krász Kíra legújabb munkája az etikett (viselkedéskultúra) és etikett (címke) közötti rejtelmes viszony feltárásával foglalkozik. A munka két részből tevődik össze: a sorozat „25” címet viselő darabjai mind egy régi, szigorú rendszer részei, míg a pasztellel színezett „Keverékek” a változás és az átalakulás megtestesítői.

2024. április 26-ig


Torula – Győr /// PINTÉR GÁBOR – SECOND DAY IN PARADISE (GOLD, GIRLS, GUNS AND PROXIMA B)


„Miközben gyűjtöm őket, elgondolkodom a képeken, a különböző motívumok kompozícióin és párosításain, azon, hogyan kapcsolódhatnak egymáshoz, hogyan formálnak és alakítanak át különböző jelentéseket. A festés folyamata azonban képlékeny és nem teljesen kiszámítható – hirtelen megváltozhatnak olyan dolgok, amelyekre nem számítottál. Én elsősorban játszom. Néha egyszerűen csak ellentéteket hozok létre. Csak a kompozícióra koncentrálok, az értelmezés a néző dolga. Ha egy fotórealista közelképet festek egy személyről, egy kisebb jelenetet geometrikus absztrakt kompozícióként, és még egyet a háttérben, ahol talán egy komikus figura van, azt mondom a nézőnek, hogy “menj ki az utcára és nézz körül”. Furcsa ruhákat, érdekes arcokat, helyzeteket és pillanatnyi véletleneket fogsz találni. Szeretem az egyszerű, banális témákat, mert a valóság tele van velük.” Pintér Gábor

2024. május 11-ig


Borítókép: Horváth Gideon munkája