Hirdetés
Hirdetés
— 2023. október 31.

Berlusconi életrajzíróját jelölik a Velencei Biennálé elnökévé

Nyílt politikai csatatérré válhat a Velencei Biennálé. Az olasz kormánykoalíció tagjai szerint a 128 éves világszínvonalú rendezvény idáig a baloldal „hűbérbirtoka” volt.

Az olasz kulturális miniszter Pietrangelo Buttafuoco jobboldali író-újságírót jelölte a Velencei Biennále következő elnökévé. Az olasz kormánykoalíció tagjai úgy vélik, hogy a lépés megszünteti a 128 éves szervezet felett gyakorolt baloldali „fojtogató befolyás”-t, míg az ellenzéki politikusok azzal vádolták a kormányt, hogy támadást intéz az ország kulturális intézményei ellen.

Raffaele Speranzon, Giorgia Meloni Olaszország Testvériség pártjának velencei születésű szenátora egy sajtóközleményben fedte fel a kinevezést, amelyet pár napja, még a hivatalos bejelentés előtt szellőztettek meg. „Újabb üvegplafon tűnt el” – írta Speranzon. „A baloldal úgy gondolt a Biennále Alapítványra, mint egy hűbérbirtokra, ahová barátokat és csatlósokat helyezhet el. Buttafuoco azonban azt a fajta változást képviseli, amelyet a Meloni-kormány a nemzet minden kulturális és társadalmi intézményére ki akar terjeszteni: a tisztségviselőket kizárólag hozzáértésük és tapasztalatuk alapján fogják kiválasztani.”

Pietrangelo Buttafuoco, fotó: Wikipedia

Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter ezt követően megerősítette a kinevezést. A javaslatot most az olasz szenátus és a képviselőház kulturális bizottságai fogják értékelni, mielőtt a kinevezést rendelettel hivatalossá tennék.

Buttafuoco a Fronte della Gioventù, az Olasz Testvériség elődjének számító neofasiszta Olasz Szociális Mozgalom ifjúsági szárnyának volt vezetője; pályafutását több jobboldali olasz újság és magazin újságírójaként kezdte. Szülővárosában, a szicíliai Cataniában 2007 és 2012 között a Teatro Stabile színház elnöke volt, jelenleg pedig a L’Aquilában található Teatro Stabile d’Abruzzo elnöke. Legutóbbi, idén megjelent könyve, a Beato lui (‘Áldott ő’) címet viseli, és Silvio Berlusconi életét és érdemeit mutatja be.

Roberto Cicutto, a Biennále jelenlegi elnöke jövő év márciusában, szerződésének lejártával lemond. 2020-as kinevezése óta Cicutto nagy energiákat fektetett a Biennále Történelmi Archívumának kutatási központtá való átalakításába. A tervek szerint az archívum 2026-ra a Marghera kikötőből az Arsenaléban található egykori Corderie épületébe költözik.

Fotó: GIUSEPPE COTTINI / NurPhoto via AFP

Rachele Scarpa, a Velencét képviselő baloldali parlamenti képviselő szerint Buttafuoco jelölése „borzongató képet nyújt arról, hogy a jobboldal hogyan gondolkodik országunk kulturális intézményeiről” – idézte a The Artnewspaper. Irene Manzi, a képviselőház kulturális bizottságának tagja így nyiltakozott: „A jobboldal támadása országunk kulturális intézményei ellen rendkívül aggasztó.”

A kormánykoalíciót már az év elején is azzal vádolták, hogy beavatkozik a kultúrába, amikor eltávolította Carlo Fuortest, a Rai közszolgálati műsorszolgáltató ügyvezető igazgatóját, hogy helyet adjon kedvenc jelöltjének, Roberto Sergiónak. A múlt hónapban pedig jobboldali politikusok lemondásra szólították fel Christian Grecót, a torinói Egyiptomi Múzeum igazgatóját, mert 2018-ban úgy döntött, hogy kedvezményes jegyeket kínál az arabul beszélőknek. Andrea Crippa, Matteo Salvini Ligájának helyettes vezetője „az olaszokkal szembeni rasszizmusnak” minősítette a kezdeményezést.