Hirdetés
Hirdetés
— 2023. október 5.

Színek, vonalak, figurák, fenyők – A mű heti ajánlója

Ajánlónkban hamarosan záró és épp ma nyíló kiállítások váltják egymást – hagyományos táblakép, immerzív multimedialitás, valamint fenyőfélék tematikákban.

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

Kisterem /// Szinyova Gergő: Karma

Még egy hétig látható a Kisterem őszi nyitókiállítása Szinyova Gergő legújabb alkotásaival. A korábban absztrakt műveivel ismertté vált festő 2020-ra jutott el figurális, narratív festészetéhez. Ennek az azóta is tartó folyamatnak vizsgálhatók meg a legfrissebb állomásai a Képíró utcában.

Kiállítási enteriőr

2023. október 13-ig.



Deák Erika Galéria ///
Colourful

A Colourful: a forma, a körvonal, a szín című kiállításon három nemzetközileg elismert fiatal női alkotó, Helen Beard, Annie Morris és Kristina Schuldt munkái láthatók a galéria terében, melyek a hasonló gondolatiság mentén találkoznak egymással. Mindhárom művész izgalmasan kapcsolódik a huszadik századi művészettörténeti irányzatokhoz, a kubizmushoz, a futurizmushoz, az absztrakt expresszionizmushoz, valamint a pop art-hoz – mégis friss és kortárs nyelven szólalnak meg, a világ aktuális jelenségeit analizálják, női szempontú olvasatokban.

A kiállítás egyben a galéria 25. jubileumi tárlata.

Helen Beard: Mountains to Climb, 2023
olaj, vászon, 190 x 190 cm

2023. október 20-ig.


Művészetek Háza Veszprém /// Memoscape

Katona Kati művei nagyrészt a természetből, biomorph struktúrákból, mintákból és algoritmusokból merítenek inspirációt. A Memoscape című videóinstallációja középpontjában egy, az utazásai során rögzített korallokból és tengeri kőzetekből álló pointcloud gyűjtemény áll, melynek minden darabjához egy személyes történet vagy emlék kapcsolódik. A képi világot a hanghatások teszik teljessé, amelyek alapját szintén az út során felvett hangok, hangfoszlányok hozzák létre.

2023. november 5-ig.


Einspach Fine Art & Photography /// Jovanovics Tamás: Cumulative Layout Shift

„A Cumulative Layout Shift (CLS) egy webes szakszó, a weboldalak betöltése közben a tartalom ugrálását jelöli, és kifejezetten negatív, elkerülendő technikai jelenségként tekint rá a Google.

Nekem viszont nagyon tetszik ez a kifejezés a festészetre vetítve. A festészet ugye par excellence állókép, ennek ellenére tele van »shift«-tel, »ugrálással«. És ez a shift és ugrálás – ellenben a weboldalakkal – nem negatív jelenség, hanem majdhogynem a festészet lényege.

A festmények Layout Shift-je alapvetően a néző agyában, a percepció által »játszódik le« –” fogalmaz munkájáról Jovanovics Tamás.

2023. november 3-ig.


Molnár Ani Galéria /// Csizik Balázs: Mit tanulhatunk a fáktól?

„A fenyőfélék a jura földtörténeti korszakban, jóval az ember kialakulása előtt jelentek meg és
terjedtek el Földön. Többet éltek, tapasztaltak, többet láttak, mint mi. Évgyűrűik fontos
események anyagba zárt lenyomatait és sebeit hordozzák. A folyamatosan épülő koncentrikus
körökből közös emlékeink fejthetők fel. (…) A fákból kiolvasható történetek helyspecifikusak, hiszen a „földrajzi helyzet”, a talaj, a víz mind adalékokkal szolgálnak a sztori felfejtéséhez. Ezzel a helyspecifikussággal operál Csizik Balázs, amikor személyes életének három fontos helyszínén: Székesfehérváron, Budapesten és a
Csíkszeredán és az azt körülvevő havasokban kutatja a fenyők létmódját” – olvasható Uhl Gabriella kurátori szövegében.

2023. december 2-ig.

Borítókép: Szinyova Gergő munkája a Kisteremben
Szinyova Gergő: Untitled (Eagle and Human Figure (Blue)), 2023
akril, vászon / acrylic on canvas
70 × 90 cm
fotó: Biró Dávid