Hirdetés
Hirdetés
— 2024. február 22.

Moszkvában árvereztek el egy állítólag Ukrajnából lopott festményt

Egy moszkvai aukciósházban február 18-án mintegy 1 millió dollárért kelt el Ivan Ajvazovszkij Holdfényes éjszaka című festménye – melyet feltételezések szerint az ukrajnai Mariupoli Helytörténeti Múzeumból loptak el.

Az árverésre először akkor derült fény, amikor Gyunduz Mamedov, Ukrajna volt főügyészhelyettese a múlt héten posztolt róla az X-en; emellett az ukrán sajtóban, többek között a Kyiv Independentben és a Pravdában is beszámoltak róla, a Tass orosz hírügynökség pedig február 19-én erősítette meg az eladást. A festmény a 100 milliós becsértékénél valamivel kevesebbért, 92 millió rubelért (357 millió forint) kelt el.

A festményt 2014-ben, a nemzetközi jogot megsértve, szállították a krími szimferopoli művészeti múzeumba egy csoport más műalkotással együtt – nyilatkozta Mamedov, aki hozzátette, hogy az Interpol nemzetközi körözési listára tette a festményt.

Ivan Ajvazovszkij: Holdfényes éjszaka
Gyunduz Mamedov jóvoltából

„Ezt a műalkotást dokumentáltan egy ukrajnai múzeumból lopták el, ahová vissza kellene szolgáltatni” – fejtette ki az Artnetnek Lydia Zaininger, az Amerikai Ukrán Intézet ügyvezető igazgatója. „Nyilvános árverésre bocsátása sérti a nemzetközi szabályokat, valamint az UNESCO lopott műkincseket védő törvényeit, és újabb egyértelmű bizonyítéka Oroszország népirtó kampányának, amely Ukrajna kulturális örökségének eltüntetésére irányul”.

Oroszország a két évvel ezelőtt megindult invázióban nagymértékben kifosztotta az ukrán műkicsállományt, és legalább egy múzeumot el is pusztított. „Nemzetközi művészeti szakértők szerint a fosztogatás a legnagyobb kollektív műkincsrablás lehet a nácik második világháborús tettei óta” – írta a New York Times 2023-ban.

A Pravda szerint a Szimferopoli Művészeti Múzeum és a Mariupoli Helytörténeti Múzeum 2014-ben megállapodott abban, hogy az Ukrán Múzeumi Alapból 52 festmény kerül Mariupolba Krímből egy kiállításra. A Szimferopoli Múzeum 2014 márciusában követelte a művek mielőbbi visszaküldését az azóta orosz megszállás alá került Krímbe. A Mariupol-i Kuindzsi Művészeti Múzeum egyik tisztviselője később átadta a festményeket a krími múzeumnak.

2017 augusztusában a Szabadság Rádió (Radio Liberty) az orosz médiára hivatkozva arról számolt be, hogy a krími nyugdíjas katonák egy csoportja ellopta a festményeket a mariupoli múzeumból, és Krímbe szállította őket, a krími ukrán ügyészség pedig bejelentette, hogy 50 festményt felvettek az Interpol lopott festményeket tartalmazó adatbázisába. A Pravda szerint a művek átadásában résztvevő tisztviselőkre börtönbüntetés várt, de amnesztiát kaptak.

„Semmi bizonyíték nem támasztja alá az oldal állításait” – nyilatkozta a TASS-nak Szergej Podsztanickij, a Moszkvai Aukciósház társalapítója.

A Moszkvai Aukciósház a TASS szerint tagadja, hogy a festmény lopott volna. Avval érvelnek, hogy Ajvazovszkij sok hasonló festményt készített, és ez egy másik vászon. Ugyan mindkettőnek az a címe, hogy Holdfényes éjszaka, de a ház azt állítja, hogy az általa eladott festmény 1878-ból származik, Konstantinápolyt ábrázolja, és 2008-ban Svédországban, a Stockholms Auktionsverkben vásárolták meg, míg a másik 1882-ből származik, a Fekete-tenger partját ábrázolja Feodoszija közelében, és a Szimferopoli Művészeti Múzeumban található.