Hirdetés
Hirdetés
— 2023. január 19.

Felpörgött a műkereskedelem Dubaiban az áttelepülő oroszok nyomán

A tehetős orosz állampolgárok megjelenése a szankciómentes Dubaiban, miközben kisebbfajta gazdasági fellendülést is hoz, hasznot hajt a műkereskedelemnek.

Tavaly március ls jőnius között az Egyesült Arab Emirátusokba Oroszországból irányuló magénrepülő forgalom 3%-ról 14%-ra emelkedett – kezdi beszémolóját a The Art Newspaper. Ez arról árulkodik, hogy miután Oroszoprszág megtámadta Ukrajnát, ez az irány látszott az egyik legkézenfekvőbbnek a szankciók elől és a háború hatásai elől kiutat kereső gazdag oroszoknak.

Arra az Art Basel és az UBS novemberben kiadott éves műtárgypiaci jelentése is rámutat, hogy szembetűnő a luxuscikkek és a műtárgyak megnövekvő forgalma Oroszország és az Emirátusok, illetve Törökország viszonylatában, a nyugati szanciók beindulásával egyidőben. A Christie’s gyorsan reagált: a Dubaiban dolgozó stábjába oroszul beszélő munkatársakat vett föl, köztük olyanokat, akik korábban a moszkvai Tretyakov képtárban dolgoztak, de elhagyták az országot.

A lap a Dubaiban működő galeristát, Natalya Andakulovát idézi, aki Közép-Ázsia művészetével foglalkozik 2012 óta, és aki megerősíti az orosz gyűjtők növekvő érdeklődését. Szerinte ebben az is közrejátszik, hogy az egykori szovjet közép-ázsiai térség mai művészei azon művészeti iskolák stílusában tanultak festeni, amelyek az oroszoknak is ismerősek. Az “áttelepülők” pedig – ahogyan a Dubaiba érkező oroszokat nevezik – máveket szeretnének az új otthonukba, mondja a galerista.

A Dubaiban élő orosz Vera Alkhova az Emirátusok kulturális színterét követi nyomon és orosz nyelvű Telegram csatornáján publikálja kommentárjait. “Fél Moszka itt van” – mondja a lap kérdésére, hozzátéve, hogy főként olyanok, akiket nem vakított el a háború és Dubaiban együtt élnek ukránokkal, kazahokkal, georgiaiakkal is. “Aranybánya ez most az ingatlanosoknak.”

A The Art Newspaper szerette volna a Katarban és Dubaiban kapcsolatokat építő Cosmoscow kortárs vásár képvisleőinek véleményét is megkérdezni a témáról, de a vásártól nem kaptak válaszokat. Ahogyan a Dubai kulturális negyedében megtelepedő első orosz galériától, a moszkvai helyét határozatlan időre bezáró Tatintsiantól sem.

Borítókép: Lee Ufan: Relatum – Existence, 2014, steel, stone and glass, 260 cm x 230 cm x 2 cm, steel plate
70 cm x 60 cm, stone, 260 cm x 230 cm x 2 cm, glass / Tatintsian Gallery