Hirdetés
Hirdetés
— 2023. január 20.

UNESCO: az Ukrajnában elrabolt műkincsek a szomszédos országokban bukkannak fel

Lengyel, magyar, szlovák, román és moldovai hatóságiak és szakemberek számára tart képzést az UNESCO, hogy felismerjék és lépjenek, ha az orosz csapatok által elrabolt ukrán műkincsek bukkannak fel az országukban.

Az UNESCO elsősorban lengyel partnerek bevonásával az Ukrajnával szomszédos országok figyelmét igyekszik ráirányítani az ukrajnai műkincsarablások következményeire és hasznos tudással látni el a hatóságok embereit arra az esetre, ha országuk műtárgypiacán megjelennek az elrabolt művek – számol be az Artnews és az AP hírügynökség.

Az ENSZ kulturális szervezete a lengyel kulturális minisztériummal és ukrán illetékesekkel együttműködve ezekben a napokban Varsóban tart tréninget lengyel, magyar, szlovák, román és moldovai résztvevőknek annak érdekében, hogy képesek legyenek felismerni és megakadályozni az oroszok által elrabolt ukrán műtárgyvagyon bejutását a műtárgypiacra. Az UNESCO ezen kívül a lehetséges vásárlók figyelmét is fel akarja hívni Európa-szerte arra, hogy lopott ukrán műtárgyak kerülhetnek a kontinens piacaira.

Mykhaylo Palinchak: Háború (Borodyanka, Ukrajna), 2022. április 6., C-print, a művész tulajdona, © Mykhaylo Palinchak

A szervezet hangsúlyozza: az orosz agresszió kezdete óta több mint 230 műemléki épület és helyszín rongálódott meg vagy semmisült meg, és legalább 15 ezerre becsülik az oroszok által elrabolt műkincsek, műtárgyak számát. A rablások pedig nem véletlenszerűek, hanem kifejezetten az ukrán identitás szempontjából fontos múzeumokra irányulnak. A legnagyobb veszteségeket e szempontból is az oroszok által megszállt négy megye, Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja szenvedte el.

Tekintve hogy az elrabolt tárgyak egy része biztosan a kelet-európai feketepiac felé áramlik, az UNESCO egyrészt dokumentálni és nyomon követni igyekszik a tárgyak sorsát, másrészt meg akarja akadályozni kereskedelmüket. A szervezet képviselője hozzáteszi, hogy a lengyelek az elsőszámú partnereik ebben, leginkább a II. világháborús történelmi tapasztalataik nyomán.

Borítókép: A Nemzeti Múzeum épülete Kijevben, forrás: trip.com