Hirdetés
Hirdetés
— 2023. február 5.

Vizsgálat alatt a három nagy aukciósház az Államokban, orosz oligarchák pézmosási ügyeiben

Az Egyesült Államokban a három nagynál, a Sotheby’s-nél, a Christie’s-nél és a Phillipsnél is vizsgálódik az ügyészség. A jelenleg nemzetközi szankciók alatt álló orosz oligarchák, a putyini hatalomhoz köthető üzletemberek vagyonátmentési, pénzmosási stratégiáit vizsgálják, így került célkeresztbe az aukciós piac.

A New York-i szövetségi ügyészség idézéseket küldött a nagy akuciósházaknak – számol be az Artnet News a Bloomberg hírére hivatkozva. A házak évekre visszamenő anyagait, dokumentumait szeretnék áttekinteni abból a szempontból, hogy volt-e, és ha igen, akkor miféle kapcsolatuk, illetve bármiféle szerződést kötöttek-e a szankciós listákon szereplő személyekkel. A vizsgálódás természetesen az Ukrajna elleni orosz háború kontextusában válik jelentőssé: az ügyészek célra tartottan keresik egyes műtárgyak, ingóságok és ingatlanok adás-vételének nyomait.

A vizsgálatot egy, a nemzetközi szankciók betartására tavaly az Államokban létrejött, KleptoCapture nevű testület végzi, a célszemélyek között van Roman Abramovics, Andrej Melnicsenko, Viktor Vekszelberg, de az ukrán születésű milliárdos, Ihor Kolomojszkij is. Vekszelberg 2018 óta szerepel szankciós listán, még a Krím annektálásával összefüggésben, Melnicsenko tavaly került listára, az Ukrajna elleni támadást követően, Kolomojszkijjal szemben pedig az Egyesült Államok hozott intézkedéseket még 2021-ben. Abramovics ellen viszont az EU lépett föl, ugyanakkor nincs szankciós listán az Egyesült Államokban – részletezi az Artnet News.

Az aukciós házak nem cáfolták, de nem is erősítették meg az idézések hírét, viszont mindegyik ház sietett leszögezni, mindenben együttműködnek a vizsgálati szervekkel. A Phillips azt is hangsúlyozta, hogy saját belső szabályaik is szigorúak: szankciók alatt álló személyekkel vagy intézményekkel sem direkt, sem közvetett módon nem állhatnak üzleti kapcsolatban.

Borítókép: Neil Leifer: Ali Victorious, Ali vs. Liston II, 1965, 2020. A Sotheby’s aukciójáról, 2023