Hirdetés
Hirdetés
— 2024. január 18.

Messze jövendővel… – A mű heti ajánlója

Az idő dimenziójának egymástól távolabb eső szegmenseire és ezek összefüggéseire fókuszál több kiállítás is, akár intézményi vagy családi viszonyok szintjein. De helyet (és időt!) kér magának a játékos absztrakció is.

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

FUGA /// Jövő? Iskola? Múlt? Jelen?

Csoszó Gabriella fotóművész vezetésével három középiskola diákjai újrarendezték és elképzelték a jövőt ezen alapkérdés mentén „az oktatási rendszerünkben a múlt lett a jelen, de vajon ilyen marad a jövő, vagy végre változtatunk?” A közös gondolkodás és alkotás során az iskoláik múltjából kiindulva képeket és emlékeket gyűjtve fotózták és elemezték a jelent, aztán alkotó elemeire bontva a képeket, újrarendezték és elképzelték a jövőt.

2024. január 28-ig.


Liget Galéria /// Csapó Ida & Kocsi Olga: MINT(a)CSALÁD

„Mire vágyik egy négygyermekes családapa? Hogyan hat egy eltitkolt abortusz egy nő szülési hajlandóságára, kisgyerekekhez való viszonyára? Mi történik, ha egy édesanya elárulja, hogy megbánta a gyermekvállalást? Csapó Ida és Kocsi Olga MINT(a)CSALÁD című közös kiállítása személyes és transzgenerációs történeteken keresztül reflektál családi mintázatokra, értékekre és hagyományokra. A művészek által létrehozott, változatos médiumú alkotásokon keresztül a gyermekvállalást, abortuszt, férfi-női kapcsolatokat és a család fenntartásában betöltött szerepeket övező, gyakran máig tabunak számító kérdéseket boncolgatják.”

Csapó Ida eredetileg újságíró, gép- és gyorsíró, kézműves, női önismereti tréner, nőszervezetek ötletadó alapítója/vezetője, az elmúlt tíz évben kezdett el a képzőművészettel foglalkozni. Művészeti praxisa az elmúlt hat évben szülei hagyatékának feldolgozására fókuszált, azonban a Ligetben megjelenő munkái a női perspektíváról a férfi szereplőkre helyezik át a hangsúlyt azzal a meggyőződéssel, hogy a patriarchátus a férfiaknak is árt. Csapó édesapja és nagyapja után maradt levelekből, versekből, tárgyakból kiindulva vizsgálja a felszín alatt meghúzódó, eltitkolt családi traumákat. Finom varrott textilmunkái, asszemblázsa és helyspecifikus intervenciója a négy lány gyermekkel megáldott család férfi tagjainak fiú utód nemzésére vonatkozó kielégületlen vágyakozását feszegetik.

Kocsi Olga képzőművész, villanyszerelő-karosszérialakatos és média designer a galéria felkérésére csatlakozott a Csapó-család történeteinek feldolgozásához. Multimédia installációja érzékenyen kapcsolódik a hagyatékhoz, de egyben új idősíkra is helyezi a kiállítást azáltal, hogy művésztársa hangját is beemeli a térbe. Kurátor: Molnár Veronika


2024. február 29-ig.


Cairo Contemporary /// Ottinger Viola & Tolmár Bence: A napszámos függőkertje

„Az alkotók saját gyűjtése egyrészt a gyökerekhez való visszanyúlást problematizálta (Viola), másrészt az idegennel való megrendítő találkozást jelentette (Bence). A meglazult értelmezési keretben a tárgyegyüttes érzéki képzettársításokat indít be, erre erősít rá a függesztett elrendezés. A címben szereplő napszámos a tárgyegyüttes felől nézve a hiány jelenléte. A láncok, lószerszámok, megvetemedett régi szíjak egy olyan ember munkásszállón töltött lázálmából lépnek elénk, akit szükségletei rendelnek száműzetésbe. A mű a munkára ítélt ember látlelete.”  

2024. január 28-ig.


Puccs Contemporary Art /// Mukus Roxána Bianka: Body Organization

A Testszerveződés című textilalapú installáció tervezésében a biológiakönyvek és orvosi lexikonok illusztrációi, különösképpen a természetben fellelhető organikus struktúrák mikroszkopikus képei (pl.: csontvelő, gombaspórák) szolgáltak inspirációul.

2024. január 19-ig.


acb Plus /// Nemes Csaba: Festészet csinálás

Nemes Csaba kiállítása az első nagyobb lélegzetvételű összefoglalása absztrakt festészeti életműve azon szakaszának, melyben már a színek is komoly szerephez jutnak: a 2023-as Making Painting és a 2022-es Appearance című festészeti sorozataiból válogat. „Nemes játékos absztrakciója, amire maga is provizorikus festészetként tekint, olyan nemzetközi kortárs művészek sorába illeszti be őt, mint Stanley Whitney, Joe Bradley, vagy az 1960-as években alakult francia Support/Surface csoport.”

2024. február 23-ig.


+ 1

Művészet Malom – Szentendre /// Az élet vendégei – Csoma legendárium, filmvetítés

Az élet vendégei című kiállítás záróhétvégéjén Szemző Tibor rendező-zeneszerzővel Dr. Gelencsér Gábor beszélget Az élet vendége – Csoma legendárium című filmjéről.

2024. január 20. 16:00.