Hirdetés
Hirdetés
— 2023. szeptember 7.

„Az élet, a világmindenség meg minden” – A mű heti ajánlója

Bibliai idők és posztplasztikus futurisztika; szigorú, de megbízható geometria és megbízhatatlan, képlékeny láva – e heti ajánlónk a végleteket idézi meg. Ezen felül szerepel benne az antropocén létállapot, s benne maga az antroposz élete/halála.

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

Három Hét Galéria /// Pulzáló síkok

A Három Hét Galéria és a Zsdrál Art közös rendezvényén Jenei Anita munkái illeszkednek a kiállítótér előző tárlatához. „ A geometrikus művészet olyan stílus, amely szigorú geometriai formák és vonalak alkalmazására épül. Célja, hogy létrehozzon egyensúlyt és rendszert a képeken. Ezek a művek elbűvölően egyszerűek és letisztultak, mégis erőteljes hatást keltenek a nézőkben. A merész és élénk színek gyakran hangsúlyozzák a geometriai elemeket, míg a színek kontrasztja izgalmas és harmonikus hatást eredményeznek. A Pulzáló síkok című kiállítás egy ezt reprezentáló képi válogatás”– írják a szervezők.

Fotó: Három Hét

2023. szeptember 29-ig.


2b Galéria /// Pusztítás és Teremtés

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár és a 2B Galéria közös kiállítása az egykori Orosz Birodalom területén született Abel Pann festő, grafikus (Kreslawka, 1883 – Jeruzsálem, 1963) életművét mutatja be. Pann a két világháború között Európa számos országában állított ki, Magyarországon 1925-ben a Nemzeti Szalonban. Bibliai jelenetek ábrázoló képeivel és litográfiai albumaival vált híressé, célja az egész Biblia illusztrálása volt. A szentírást megjelenítő munkái ellentétét a kisinyovi pogromokat, majd a zsidóság első világháború alatti üldöztetését megörökítő képei jelentették, melyek „kivételes rajztudásáról és mély pszichológiai érzékről vallanak.” A kiállított alkotások Pann a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményében lévő képeiből állnak; mind a pogrom ciklus, mind a bibliai munkák megtalálhatók köztük.

2023. október 20-ig.


Horizont Galéria /// Posztplasztik

Az Új esztétikai határ alcímmel illetett kiállítás a művészetben alkalmazott hagyományos anyagok és formák túllépésére utal: azt sugallja, hogy az új művészeti irányok és kifejezések egy olyan határt feszegetnek, ahol a technológia, a társadalmi változások és az emberi kreativitás találkoznak. „Ez a cím arra ösztönöz, hogy merüljünk el az új művészeti világban, ahol a művészek újraértelmezik a hagyományos és modern elemeket, és ahol a művészet egy új és izgalmas útra lép, hogy megküzdjön a kihívásokkal és lehetőségekkel, amelyeket a post-internet és antropocén korszak hoz magával” – állítja a ChatGPT-3.5-tel megíratott kurátori szöveg.

A kiállítás címét szintén a mesterséges intelligencia generálta. „A ‘plastic’ az angol szóhasználatban több jelentéssel is bír. Az egyik a már említett műanyag, illetve a másik a plasztika, ami a képzőművészetet is átható fogalom egyben, formálhatóságot is jelent. Valamint a cím lehetőségei közé tartozik még egy meghamisított létállapot jelzése is” – teszik hozzá a tárlat művészei: Kövics Viktor, Menyhárt Milán, Rónai Dániel.

2023. október 4-ig.


Trafó Galéria /// Lávatalaj


A Trafó Galéria kiállítása egy játékot idéz, melynek lényege, „hogy mivel a talaj lávává vált, ezért csak a földön lévő tárgyakra szabad lépni. A talajra lépés a játékos halálához, vagyis inkább a játékból való kizárásához vezet. A játék szabályai szerint az állandóan ránk leselkedő veszélyeket úgy kerülhetjük el, ha folyamatosan egyik helyről a másikra ugrálunk – ez a stratégia, amellett, hogy a környezetünkkel való viszonyunk újrahangolására késztet bennünket, a konzervatív heteropatriarchális társadalmi berendezkedések és a kritikai feminista, queer diskurzusok között húzódó ellentétek metaforájaként is értelmezhető.”

Kiállító művészek: Hynek Alt, Petra Feriancová, Adrián Kriška, Marie Lukáčová, Martin Maeller, Ruth Novaczek, Anni Puolakka & Ellie Rae Hunter,  P Staff, Iveta Schovancová. Kurátorok: Denis Kozerawski & Jen Kratochvil.

Kiállítási enteriőr. Fotó: Trafó

2023. október 22-ig.


Einspach Fine Art and Photography /// Dezső Tamás: Kóda

Péteken 18 órakor nyílik meg a tavaly ősszel a Capa Központban bemutatottt nagysikerű tárlat, a Hipotézis: Levél minden után egy magángalériában Dezső Tamás fotóművész új kiállítása. A Kóda – mintegy az előző tárlat befejezéseként – három legfrissebb, az utóbbi fél évben keletkezett munkát mutat be: egy nagyméretű, három részes szénrajzot, egy fotográfiát és egy kollaborációban megvalósult elektroakusztikus kompozíciót. „A művek az alkotónak az antropocén létállapottal kapcsolatos vizsgálódásait folytatják, abba a kontextusba illeszkednek, azokat a kérdésfeltevéseket folytatják, vagy éppenséggel radikalizálják”.

Dezső Tamás: Kings Canyon, Sierra Nevada, 2023
archív pigment nyomat, 122×155 cm

2023. szeptember 29-ig.


+1

Művész Mozi /// Nem halok meg

Dér Asia fiatal rendezőnő már tavaly ősszel bizonyított a Kassákról szóló A magunk módjára üvölteni című filmmel. Az Einspach Gábor galériatulajdonos és kortárs műgyűjtőről, a budapesti művészeti világ egyik meghatározó szereplőjéről szóló filmet így mutatta be egy előzetes pilot-programon: „A dokumentumfilm tervem a szembenézés, a változás lehetőségéről szól. A film főhőse Gábor, egy sikeres, életimádó galériatulajdonos, aki egyik napról a másikra szembesül a hírrel, hogy hasnyálmirigy rákja van. Elképesztő energiával áll neki a változtatásnak, nem törik össze, sőt, olyan, mintha egy esélyt látna a betegségében, hogy régóta benne levő kérdésekre választ találjon.”  

Borítókép: Dezső Tamás: Átirat, szén, papír, triptichon, 85x450cm, 2023