Hirdetés
Hirdetés
— 2023. október 19.

Szubjektív szabadságok – A mű heti ajánlója

Heti mustránkban tárlatok háborúinkról és tüntetéseinkről – vagy álmaink egyeteméről.
Aki viszont a „kreatív közélet” helyett (mellett, után) inkább andalodna, annak ajánlunk egy történelmi műtárgyvásárlást megkoronázó presztízskiállítást vagy esti fényeket a Füvészkertben.

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

Capa Központ /// Határátlépések. A képek politikája

Crossing Lines című, húsz országból érkezett alkotó munkáit bemutató kiállítás a határok és a határok kijelölésének megvizsgálásával történelmi, kulturális és a médiával összefüggő vonatkoztatási rendszereit tárja fel. A témát fényképek segítségével tanulmányozza, különös tekintettel a fotók közlésének módjára és terjesztésre, valamint a mögöttes mechanizmusokra. Különös hangsúlyt kap a fényképeknek a hírcsatornákon és a közösségi médiában történő felhasználása.” A Kateryna Radchenko (Odesa Photo Days Festival) és Felix Hoffman (FOTO ARSENAL WIEN és a FOTO WIEN) által kurált kiállítás az ukrajnai háborút helyezi közppontba.

A fotótárlat napjaink izgalmas kérdéseire keresi a választ, mint például: Milyen típusú képeket generálnak bizonyos üzenetek közlése céljából? Valódiak-e a fényképek? Referenciaként hivatkozhatunk rájuk a világunkban? Retusáltak vagy teljesen manipuláltak-e? Ki a felelős mindezért, és ki próbálkozik ezzel bizonyos érdekek érvényesítése érdekében?

Nazar Furyk: Landmark, 2022
© Nazar Furyk

2024. január 14-ig.


TOBE Gallery /// To be continued…

A galéria 10. születésnapi csoportos kiállításának művészei: Bartha Máté (HU), Bede Kincső (HU-RO), Gustavo Blanco-Uribe (VE-ES), Bohus Réka(HU), Juan Brenner (GT), Fabricius Anna (HU), Cristina Kahlo (MX), Kontha Dóra (HU), Lili(ana) (Ve-US), Jean-François Lepage (FR), Major Ákos (HU), Anthony Marchetti (US), Almudena Romero (ES-UK), Standovár Júlia(HU), Carla Tabora (BR-ES), Dafna Talmor (UK), Bruno Veiga (BR).

2023. november 2-ig.


Magyar Képzőművészeti Eegyetem /// Álmainkban valóra válnak az álmaink. Egy utópisztikus képzőművészeti egyetem

Vajon milyen lenne egy ideális képzőművészeti egyetem? Erre a csak látszólag egyszerű kérdésre keresik a választ az Álmainkban valóra válnak az álmaink című csoportos kiállítás résztvevői: öt magyar művészeti egyetem hallgatói és oktatói.

Kiállítók: Csontó Lajos, Friedrich Barnabás, Illés Anikó, Jóga Eszter, Makay Anikó, Nemes Csaba, Sárvári Regina, Schór Ádám, Solymosi Jakab, Szabó Imola, Szakali Eszter. Kurátor: Don Tamás.

2023. december 17-ig


tranzit.hu /// Gondoljunk a szabadságra. Civil ellenállás 2010-2023

A Lehetőségek tere 2023-ban indított, a fiatalokat a politikai aktivizálódásban támogató Kreatív közélet elnevezésű projektjéhez kapcsolódóan kiállítást szervez Gondoljunk a szabadságra. Civil ellenállás 2010-2023 címmel, a Práter 63-ban.

A kiállítás a harmadik kormányzati ciklusát élő NER (Nemzeti Együttműködés Rendszere) majd másfél évtizedének demokrácia-ellenes intézkedései ellen szerveződő, meghatározó civil megmozdulásait mutatja be. A kutatáson alapuló dokumentációs kiállítás kortárs művészek alkotásaival együtt ad képet a vizsgált időszakról, ezzel is hangsúlyozva a művészet mint az ellenállás terepének és eszközének jelentőségét.

Kreatív közélet projekt olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy hogyan taníthat a művészet demokratikus cselekvésre? Milyen összefüggésben van a kreativitás és a politikai cselekvés? Mit jelent demokratikusan cselekedni a mindennapokban?

A projekt aktualitása, hogy 2022 őszétől Magyarországon a középiskolás diákok országszerte kiállnak tanáraik mellett, akik méltatlan fizetésük és hiányzó társadalmi megbecsülésük ellen lépnek fel.

2023. december 7-ig.


Szépművészeti Múzeum /// Renoir – A festő és modelljei

A francia impresszionista és posztimpresszionista korszak művészeit bemutató kiállítások után (Monet és barátai, 2003; Van Gogh Budapesten, 2006; Cezanne és a múlt, 2012; Cezanne-tól Malevicsig; 2021) ebben az évben Renoir életművét helyezi fókuszba Magyarország kiállítási csúcsintézménye. A kiállítás előzménye, hogy a Szépművészeti „egy történelmi jelentőségű gyűjteménygyarapítás révén” 2019-ben megvásárolta a mester Fekvő női akt (Gabrielle) című kései remekművét.

Pierre-Auguste Renoir: Ebéd után, 1879
© Städel Museum, Frankfurt am Main

2024. január 4-ig.


+1

ELTE Füvészert // Garden of Lights

A Füvészkertben ezen a télen sötétedés után az érdeklődők úgy érezhetik magukat, mint Alice Csodaországban. A negyven multimédiás és fényinstalláció ideális program lesz az egyre hosszabbra nyúló estéken. Hétfőtől csütörtökig 17 és 20 óra között, péntektől vasárnapig és ünnepnapokon 17 és 21 óra között lehet bolyongani a küönleges hangulatú helyszínen.

2023. október 20-tól március 3-ig.

Borítókép: Daniil Revkovskiy, Andriy Rachinskiy: Sky Invasion, 2022 © Daniil Revkovskiy, Andriy Rachinskiy