Hirdetés
Hirdetés
— 2023. július 13.

Pest, Buda, Balaton – A mű heti ajánlója

Látnivalók kisgalériától csúcsintézményig, valamint két, északi-parti, szinte egy időben zajló megnyitó szerepelnek többek közt e heti válogatásunkban.

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

Kiscelli Múzeum /// Ki a raktárból 2.: Árnyékban – Női alkotók művei a BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár Gyűjteményéből

A Ki a raktárból! kiállítássorozat első része tavaly a női alkotók munkáit mutatta be a Fővárosi Képtár 19. századi anyagából, a most nyíló tárlat pedig 1900 és 1950 között készült műveket. Már a tárgyak mennyisége is mutatja, hogy a 20. század első fele teljesen új korszakot nyitott, a korábbiakhoz képest jóval több női művész kezétől származó művet őriz a gyűjtemény. „Undi Mariskától, Gross Bettelheim Jolántól, vagy Gráber Margittól ráadásul jelentős anyaggal rendelkezünk, ezért a mostani kiállításon ők több tárggyal szerepelnek. Egy különleges stílusú, mára teljes feledésbe merült művész, Kósa Mária szobrai és grafikái pedig felfedezésre várnak, ezek a bemutató igazi újdonságai” – olvasható a múzeum ismertetőjében.

Hadzsy Olga: Kilátás a Svábhegyről, 1915
olaj, vászon BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár

2023. október 1-ig


Szépművészeti Múzeum /// Csontváry 170

Még a hét végéig látogatható a magyar művészettörténet egyik legszokatlanabb életúttal rendelkelkező, ám meghatározó alkotójának életműve.

Csontváry Kosztka Tivadar: Baalbek (A Naplemente Baalbekben) , olaj, vászon, 385×714 cm.
Fotó: Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria

2023. július 16-ig


Longtermhandstand /// F.I.R.E. – Flames In Readymade Entertainment

Szerdától péntekig 17:00 és 20:00 között látogatható – illetve előzetes bejelentkezéssel egyéb időpontban is – az I. kerület innovatív és hangulatos magángalériájában összeállított nemzetközi csoportos kiállítás. Művészek: Ulbert Ádám, Varga Ádám, Andreas Fogarasi, Anna Hulačová, Anna Ruth, Lőrincz Áron, Keresztesi Botond, Ditta Sarfenstein, Vékony Dorottya, Pintér Gábor, Horváth Gideon, Brückner János, Sugár János, Jonathan Monk, Josep Maynou, Judit Reigl, Julie Béna, Kris Lemsalu, Maja Djordjevic, Nicolás Lamas, Orsolya Horváth, Pablo Helguera, Rácz Rebeka, Robotto – Szabó Ottó, Stach Szumski, Vlad Nanca, Yusuke Fukui, Zoë Paul és Keresztes Zsófia.

2023. szeptember 16-ig


Vöröstó, Édenkert Porta /// A vidék és benne az ember

Szintén még a héten látogatható Bukta Imre térspecifikus pajtakiállítása A vidék és benne az ember címmel a Vázsonyi-medence egyik legszebb falujában.

2023. július 16-ig


Balatonudvari, focipálya /// Keserü 90 – Kerekasztal-beszélgetés és megnyitó

Balatonudvari szív alakú sírkövei Keserü Ilona számos munkájának szolgáltak fő motívumául. Most szombaton a temetővel szemközt, a focipályán nyílik meg az a köztéri fotókiállítás, mely A balatonudvari sírkövektől a párizsi Pompidou központig címmel az idén 90. életévét betöltő Keserü Ilona és alkotótevékenysége előtt tiszteleg. A szabadtéri tárlat megnyitóját egy kerekasztal-beszélgetés kíséri, melynek résztvevői Zsikla Mónika, Valkó Margit, Barabás Zsófi, Ernszt András és Fehér Dávid lesznek; moderál Vizi Kata.

Ilona Keserü Ilona: Sírkövek 4. olaj, vászon. 80x120cm. Fotó: Kisterem

2023. július 15. 16:00


Modern MűtárBalatonfüred /// Vera Molnar 99: Ritmusok és algoritmusok

A Balatonudvariban zajló esemény kezdete után egy órával nyílik Füreden a számítógép-grafika úttörőjének számító, magyar származású művész munkáit bemutató kiállítás, melynek kurátora Rényi András. Az áprilisban nyílt új kiállítótér Nemes Judit és Szöllősi-Nagy András gyűjteményének ad otthont.

2023. július 15. 17:00


+1 Cirko-Gejzír mozi /// Szánsájn Fesztivál – Caravaggio árnyéka

Június 15. és július 26. között megrendezett fesztiválon a Cirko Film, a Magyarhangya, a Mozinet és az UIP elmúlt években bemutatott filmjeit vetítik. Július 13-án 18:15-kor a Michele Placido Caravaggio árnyéka című filmjét vetítik, melyben a rendező mellett Isabelle Huppert játszik fő szerepet. Minden jegy mellé fröccs vagy málnaszörp jár.

2023. július 26-ig