Hirdetés
Hirdetés
— 2023. július 27.

Állati, növényi, emberi – A mű heti ajánlója

Emberek, állatok, növények, valamint köztes létdimenzióik szerepelnek e heti ajánlónkban. Továbbá a biztos tudat, hogy minden rosszhoz jár valami jó is.

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

Paralell Művészeti Alapítvány /// Üveges Mónika: Bouquet of

Üveges Mónika 2019-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, művészetében az organikus-szintetikus, állati-növényi különbségekkel foglalkozik. Bouquet of címen bemutatott installációja rendszertani kategóriák vizualitását játssza ki egymással szemben, melynek eredményeként egy egyszerre állati és növényi jegyekkel rendelkező lény születik. Üvegesre mind elméleti, mind gyakorlati szinten jellemző a hibridizáció, hiszen formai szinten is vegyíti a szobrászat és festészet felületképzését. Metaforikus alliterációkra épülő kutatása végső soron a testiségről szól, az embert és annak környezetét az anyagiságon át vizsgálja – írja ismertetőjében a Lövölde téri éjjel-nappal nyitva tartó kiállítóhelyet, a Cairo Contemporaryt létrehozó Parallel Művészeti Alapítvány.

2023. szeptember 3-ig.


Hegyvidék Galéria /// CICC!

Az emberrel egyik legrégebb óta együtt élő háziállat – melyet igazán sosem tudott idomítani és uralni, vagy belőle gazdasági hasznot húzni –, a vad-lét szabadságát és autonómiát máig megőrző macska különleges személyisége évezredek óta vonzza az emberiséget, és inspirálja a képzőművészeket. Míg az ókori Egyiptomban isteni entitásnak tekintették, a középkorban már a pokollal cimboráló boszorkányok eleven tartozékainak tartották.

A Hegyvidék Galéria könnyed nyári kiállítása a legfrissebb kortárs alkotásokon keresztül mutatja be, milyen sokrétűen lehetséges a macskákat ábrázolni ma is, akár korunk problémáira reflektálva. Kiállító művészek: Bencs Dániel, Demcsák Dóra Vanda, Domokos Ágnes, Elekes Károly, Gallai Judit Ágnes, Király Gábor, Maros Lili, Nagy Gabriella, Nemes Anna, Nyári Flóra, Ódor Bence István, Orr Máté, Rabóczky Judit Rita, Sipos Lilla Judit, Szalay Péter, Tayler Patrick, Töttös Kata, Verebics Ágnes, Wahorn András. Kurátor Kallós Judit.

Gallai Judit Ágnes: Nokturnális Narratíva 7, 2021

2023. augusztus 18-ig.


ICA-D /// Páhi-Fekete Noémi: Bestiárium

Páhi-Fekete Noémi Bestiárium című egyéni kiállítása arra a kétezres évek közepétől kezdődő alkotói folyamatra fókuszál, mely során egy magánmitológia kibontása, egy saját szimbólumrendszer kidolgozása vette kezdetét. A hibridlényekkel életre hívott jelenetek csoportfűzési, látványépítési technikái mellett a szimbolikus jegyek, elsősorban a maszkok teremtenek erőteljes hatást, és válnak védjegyszerű megoldássá, melyek egyben a psziché által előhívott, szerepeink megformálásában legtöbbször ösztönösen, olykor tudatosan működő tulajdonságainkat szimbolizálják. Képei nem csak a fotóművészet történeti hagyományaira rezonálnak, hanem a mindennapi lét kelléktárából építkezve keresetlen őszinteséggel vizsgálják ember és természet, egyén és élettér, férfi és nő, család és közösség környezetbe, társadalmi rendbe való beágyazottságát, identitás-és egyensúlyhelyzeteit.

„…Munkám alapjául az a szociológiai alaptézis szolgál, mely szerint az ember képtelen volt beilleszkedni a természetbe, létrehozott egy saját világot, saját törvényekkel és normarendszerrel, melynek szintén képtelen megfelelni. Bár az ember kiszakadt a természetből, mégis megmaradtak azok az „ősi maradványok” melyeket ugyanúgy az életösztön irányít, mint a természetben, csupán civilizált formába öntve. Az ego irányította, de mégis ösztönös szerepek ezek, akarva akaratlanul előtörnek” – vallja munkáiról Páhi-Fekete Noémi.

2023. július 29-ig.


Ludwig Múzeum /// Boris Lurie & Wolf Vostell. Művészet a Soá után és A cukiság faktor

Csatlakozva a Hollywoodból múlt héten indított kulturális trendhez, mely szerint egy kemény és nehéz (film)élmény mellé jár egy lényegesen könnyedebb – lásd Oppenheimer vs. Barbie kettős bemutató –, a Ludwig Múzeum egymás fölötti emeletein még a héten egyazon időben látogatható két kiállítás együttes megtekintésének lehetőségét ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Művészet a Soá után két olyan művészt állít párhuzamba – a leningrádi születésű, majd Lettországon keresztül az USA-ba emigrált Boris Lurie-t és a német Wolf Vostellt –, akiknek fontos célkitűzése volt, hogy a zsidóság ellen elkövetett igazságtalanságok és bűnök ne merüljenek a feledés homályába. 1964-ben találkoztak először egy Long Island-i Fluxus-happeningen, ahol kölcsönösen felfigyeltek egymásra művészetük radikális, drasztikus és néha felkavaró kifejezésmódja révén.

A kiállítás finisszázsára július 30-án délután kerül sor.

Wolf Vostell: B 52 Lippenstiftbomber / Ajakrúzsbombázó, 1968, ajakrúzs, szitanyomat, 88×116 cm
©The Wolf Vostell Estate/VG Bild Kunst. Courtesy Archivo Happening Vostell, Junta de Extremadura


A cukiság faktor a kortárs képzőművészetben jelenlévő, aktuális és egyre nagyobb szakmai érdeklődést kiváltó jelenség, a Japánból eredeztethető „cukiság” témáját járja körül. A kiállítás olyan kérdésekre keresi a választ, mint: milyen társadalmi folyamatokról vagy éppen válságról árulkodik a cukiság fokozott jelenléte? Miként viszonyul ehhez a vizuális jelenséghez a kortárs képzőművészet, illetve milyen kifutási lehetőséget vagy veszélyt tartogat számára?

A popkultúra és a digitális játékkultúra elemeinek a képzőművészetbe való beszivárgását is demonstráló nemzetközi tárlaton 14 ország 32 művésze vesz részt munkáival.

2023. július 30-ig és november 12-ig.


+1 LAM /// A fény forradalma

Tavaly nyáron nyílt meg a Hold utai vásárcsarnokban a Light Art Museum, a fénnyel való művészi kísérletezés helyszíne, melynek első, 40 alkotást felvonultató kiállítása még augusztus közepéig látható. A szelekcióhoz egy közel 30 részből álló videóinterjú sorozat is készült.

Botos Péter: Hommage á Eliasson. Fotó: Réthey Prikkel Tamás

2023. augusztus 13-ig.

Borítókép: Benczúr Emese: Flash of Hope, 2018, fotó: Biró Dávid , a LAM aktuális kiállításáról