Hirdetés
Hirdetés
— 2023. szeptember 14.

Mikrokozmosz, makrokozmosz – A mű heti ajánlója

Budapest mindennapjainak apróságai például az 1980-as évekből; időbeliség az ember és az épületek perspektívájából; gondoskodás, valamint a fény útjai a neuronpályáktól a párhuzamos univerzumokig – szeptemberi dúskálás a feléledt kiállítási szezon elején.

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

Mai Manó Ház /// Benkő Imre: Városliget, Budapest, 1969–2023

Az idén 80 éves fotográfus a Városligetben fényképezett 50 alkotásával mutatja be Budapest 150 évének egy apró szeletét, s a benne élőket. Az 1969-ben elkezdett fotósorozatán is kitűnik az emberekhez való érzékeny megközelítése. A tárlat egyik kiemelt érdekessége, hogy az alkotótól eddig kiállításon még nem volt látható színes felvétel. Ezek a képek a magyar kortárs fotótörténet ritka darabjai, és kapcsolódnak a 150 éves Budapest történetéhez.

„Fotográfusként a való világ vizuális értelmezése, az ember és környezetének sajátos dokumentatív ábrázolása érdekel. Az emberi létezés stációit kutatom, a valóságon átszűrt élményeimet képekbe, fotóesszékbe fogalmazom, szubjektív korlenyomatokat készítek” – vallja munkájáról Benkő.

Benkő Imre: Majális. Városliget. Budapest, 2013

2023. október 1-ig.


Vintage Gellery /// Andreas Fogarasi: Kyiv, Brussels, Budapest

„Az urbanisztika – úgy, mint a városi épített környezettel való foglalkozás, köztérszervezés, középítészet, közpénz, közemlékezet, közízlés és közélet helye – egyértelműen közügy.” De mit tartunk figyelemre, archiválásra, védelemre méltónak?

Andreas Fogarasi – csakúgy, mint a 2007-es Velencei Biennálén bemutatott Kultur und Freizeit (Kultúra és szabadidő) című projektjében, amelyben a rendszerváltás után kiüresedett kultúrházakon keresztül a helyek szellemének, a terek kulturális jelenlétének változásával avagy megszűnésével foglalkozott – a kulturális emlékezet és a kanonizáció folyamatait mutatja be.

Az építészeti szakemberek konzekvensen érvelnek a modernista építészet megőrzése és védelme mellet, de csak a politikai és civil laikusok süket füleire találnak. A magyarok nem kedvelik a modernista épületeket. Közepes grafikákkal pingálják ki, képekkel takarják el őket. Lebontják, helyükre egy sosem volt világ homlokzatait állítják. Revizionista és purista lázálmokat kergetve, a város egységes képével érvelve rombolják egy eszme materiális megmutatkozásait.” (Benedek Kata)

2023. november 10-ig


acb Galéria /// Ember Sári: Időben történik

„A kiállítás címében megfogalmazódó időbeliség a személyes életút mellett, a motívumok kultúrtörténeti referenciái által több ezer éves vizuális örökségünkre is utal. A harmincas évei végén járó művész bő egy évtizedes alkotói praxissal a háta mögött fiatal szülőként vizsgálja az öregedés, elmúlás kérdését. Egy olyan meghatározó életszakaszból, amelyben a szakmai számvetés, a párválasztás, a gyermekvállalás, az otthonteremtés és a megállapodással való szembenézés kérdései jellemzően felmerülnek kortársai számára is.”

Ember Sári

2023. október 20-ig


Ludwig Múzeum /// Vigyázat, törékeny

„A gondoskodás mindannyiunk közös tapasztalata, mely a születés pillanatától a halálig meghatározza életünket. Értelmezhető önmagunkra vonatkoztatva (öngondoskodás), a személyközi kapcsolatok szintjén (gyerekekről, betegekről, idősekről való gondoskodás), de kiterjeszthető a természeti létezőkre, tágabb értelemben pedig magára a Földhöz való óvó viszonyulásra is. A gondoskodás sokrétű fogalma erőteljes gazdasági-politikai vetülettel is rendelkezik, a gondoskodási válság, a gondozási migráció, a globális gondoskodói láncok és azok hatása korunk egyre sürgetőbb kérdései közé tartoznak.” Ezt a temát helyezi középpontba a Ludwig új nemzetközi csoportos tárlata. Koncepció: Popovics Viktória, kurátorok: Popovics Viktória és Dabi-Farkas Rita.


Kateřina Šedá: From Morning Till Night, 2011

2024. január 14-ig.


Light Art Museum /// Superluminal

A Hold utcai piac épületében berendezett új kiállításon Moholy-Nagytól napjaink divatos VJ-iig számos magyar és nemzetközi alkotó többek közt immerzív műlakotásait lehet megtekinteni, melyek témája mikorszkopikus neuronpályáktól és növényi létformáktól napkitörésekig és univerzumok életciklusáig terjednek. „Fedezze fel a fényt, mint fizikai és természeti jelenséget, a technológiai fejlődés indikátorát és szimbolikus jelentéstartalommal felruházott kulturális konstrukciót” – hirdeti a valóban nem mindennapi élményt nyújtó tárlatot a múzeum. A kiálllítás kurátorai Szalai Borbála és Bencsik Barnabás.

Fotó: Bíró Dávid/Light Art Museum Budapest

2024. május 20-ig.


+1

Uránia mozi /// Kepes György: A tudós agyával + a festő szemével

Kepes György (1906–2001) művész, tanár, elméletíró, művészetszervező híres mondása, mely szerint „teljességgel ki kell használnunk képességeinket, a tudós agyával, a költő szívével és a festő szemével kell rendelkeznünk” – örökérvényű. A róla készült film alkotói ennek a holisztikus művészi felfogásnak állítanak emléket.

Magyar–kanadai dokumentumfilm, rendező: Orosz Márton.

2023. szeptember 14. 18:30.

Borítókép: MATERNAL FANTASIES: A legelső vacsora, 2023, © MF a Ludwig Múzeum kiállításáról.