Hirdetés
Hirdetés
— 2023. augusztus 11.

Adatbázis jön létre a szankció alatt álló oroszok műkincseiről

Ukrajna kereshető adatbázist hoz létre a szankciókkal sújtott orosz állampolgárokhoz köthető műkincsekről. A korrupcióellenes ügynökség reméli, hogy az új portál felállításával nehezebben adnak túl a Vlagyimir Putyin köreibe tartozó oligarchák és hírességek az értékes tárgyakon.

A Guardian beszámolója szerint az adatbázist az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NACP) kezeli, amely közleményében azt írja, hogy az elsődleges cél, hogy „megkönnyítse a műtárgypiaci szereplők számára a szankciók ellenőrzését, és megnehezítse az orosz oligarchák számára a vagyontárgyak értékesítését”.

Az ügynökség olyan festményeket és szobrokat sorol fel, amelyeket Vlagyimir Putyin ukrajnai háborújának segítésével és felbujtásával vádolt orosz szupergazdagok vásároltak és adtak el az elmúlt években.

Francis Bacon: Triptichon 1976, Sotheby’s, New York, fotó: STAN HONDA / AFP

„Jelenleg az adatbázis több mint 300 műtárgyról tartalmaz információkat” – közölte az ügynökség. „Tulajdonosaik között van az orosz milliárdos, Vjacseszlav Kantor, Roman Abramovics – aki a hírek szerint az évek során számos neves darabot szerzett meg, köztük Francis Bacon 1976-os Triptichonját, Alberto Giacometti Velencei nő I. című művét és Ilja Kabakov ukrán-amerikai konceptuális művész The 10 Characters című sorozatának nyolc albumát. Ezen művek becsült értéke 163,9 millió dollár.

A tulajdonosok közt van Darja Zsukova modell is, aki a művészeti világ jelentős mecénása, volt férjével, Abramovicscsal közösen alapította a Garage Kortárs Művészeti Múzeumot. Zsukova most is számos múzeum – többek között a Los Angeles-i LACMA és New York-i a MET Metropolitan Museum of Art – igazgatótanácsának tagja. Timur Junuszov (Timati) 39 éves rapper, üzletember – és műkincstulajdonos – szintén szankciók alatt áll, mert közvetlenül támogatta Oroszország Ukrajna elleni háborúját.

A NACP szerint az orosz oligarchák még mindig túlságosan könnyen el tudják rejteni és tisztára tudják mosni pénzüket a műtárgyakon keresztül, a rájuk kiszabott szankciók ellenére is.

A műkincseket viszonylag könnyen el lehet adni az országhatárokon keresztül a hatóságok értesítése nélkül, mivel az értékük szubjektív. „Festményeket, szobrokat, ékszereket használnak kiskapuként a szankciók kijátszására” – állítja az ügynökség. 

„Az adatok frissítésének folyamata meglehetősen bonyolult, mivel nincsenek hivatalos feljegyzések a műtárgyak közvetlen tulajdonosairól, formálisan lehetnek azok a szankciókkal sújtott személyek rokonai, illetve nagyon gyorsan cserélődhetnek is.” A portál egy online űrlapon keresztül várja az értékes műkincsek büntetés alá tartozó tulajdonosi köréről szóló információkat.