Hirdetés
Hirdetés
— 2023. május 29.

Elhunyt Ilja Kabakov

Nyolcvankilenc éves korában, szombaton meghalt Ilja Kabakov, ukrán származású, amerikai képzőművész. Az egykori szovjet disszidens művészet meghatározó alakja, a moszkvai konceptualizmus megteremtője 1987-ben emigrált a Szovjetunióból és vált világszerte ismertté.

Kabakov halálhírét a Ilya and Emilia Kabakov Foundation Facebook-oldala közölte, felesége és alkotótársa Emilia Kabakov pedig megerősítette. Ilja Kabakov 1933. szeptember 30-án született Dnyipropetrovszkban. 1951-ben fejezte be művészeti tanulmányait. Bár 1959-ben csatlakozott a szovjet művész-szövetséghez, a Szovjetunióban nem volt lehetősége kiállítani, jobbára gyermekkönyv-illusztrálásból élt a következő évtizedekben. A hetvenes években a félig underground-ban működő moszkvai nonkonformista művészcsoport, a Szretyenszkij bulvár vezető alakja volt, lakása a disszidens művészek, értelmiségiek találkozóhelye. A moszkvai konceptualizmus megteremtője, aki kezdetben narratív, rajzokkal, kollázsokkal illusztrált albumokat készített, amelyek az installáció-művészet felé vezették. Munkássága során 150 installációt hozott létre. 1987-ben Svájcba emigrált, majd onnan az Egyesült Államokba ment, ahol 1988-tól kezdődően élt. Ott ismerkedett meg későbbi feleségével, Emilia Kabakovval, aki alkotótársa is lett.

Emilia és Ilja Kabakov. Forrás: www.kabakov.net

Installációi közül jónéhány vált világhírűvé, de a legismertebb talán az először 1985-ben elkészített The Man Who Flew Into Space From His Apartment volt. A munkát 1988-ban New York-ban is bemutatták, és ez egy csapásra ismertté tette alkotóját. Számos jelentős kiállítása volt a világ vezető intézményeiben, többször vett részt a Velencei Biennálén, és egy ízben a kasseli documentán – nem mellesleg pedig a legjobban kereső ex-szovjet művész volt.

Legutóbb Londonban, Szentpéterváron és a moszkvai Tretyakov Képtárban mutatták be installációit a Not Everyone Will Be Taken into the Future című kiállításán. A jelenlegi orosz politikai berendezkedéssel szemben kritikus maradt. Az Artnews híre megemlíti, hogy noha ő maga keveset beszélt az ukrajnai orosz agresszióról, felesége egy interjúban a legrémisztőbb háborúnak nevezte, amely szerinte atomháborúhoz is vezethet.

A borítókép forrása: Ilya and Emilia Kabakov Foundation / Facebook