Hirdetés
Hirdetés
— 2022. június 30.

Távozó elnök, emelkedő jegyárak – friss hírek a New York-i Metropolitan Múzeumból

Daniel H. Weiss, a jövő évi távozását most bejelentett elnök hét éve áll az intézmény élén, a belépődíjak ennél rövidebb idő után emelkednek, ráadásul már holnaptól.

A világ egyik legnagyobb és legfontosabb múzeumában, miként több más, hasonló intézményben, nincs kőbe vésett vezetői struktúra, a teljes „hatalom” a képbe került személyek adottságaitól függően hol egy kézben összpontosul, hol megoszlik több ember, rendszerint egy adminisztratív- gazdasági és egy művészeti kérdésekkel foglalkozó vezető között.

Mostanában ez a gyakorlat érvényesült a Metben is, ahol az adminisztratív irányításért az intézmény elnök-vezérigazgatója felelt, míg a művészeti kérdéseknek, igazgatói minőségben az osztrák Max Hollein volt a gazdája. Weiss egy rendkívül nehéz időszakban állt az intézmény élén; a múzeum „túlvállalásai” miatt nehéz anyagi helyzetbe került, s a pénzügyek rendbetételét a bevételeknek a pandémia miatti drasztikus visszaesése is hátráltatta. Közben kezelni kellett a munkavállalók követeléseit és szembe kellett nézni a toxikus filantrópia kérdéseivel is, ami többek között azzal járt, hogy meg kellett válni néhány, a pénzügyek stabilizálásában is szerepet játszó szponzortól.

Belépő a Met-be. Fotó: Jason Kong / Flickr

Mindinkább meg kellett felelni annak a követelménynek is, hogy a gyűjtemény és a múzeum kollektívája is sokszínűbb legyen, előbbiben tükröződjön a kánon kiszélesítése, utóbbiban kapjon több figyelmet az esélyegyenlőség, javuljanak a kisebbségi csoportokhoz tartozók érvényesülési esélyei.

Rendezni kellett egy ideiglenes kiállítóhely, a Met Breuer ügyét és fel kellett készülni egy új, a modern művészetnek otthont adó épületszárny építésére. Weiss és Hollein 2018 óta dolgozik tandemben; azóta sikerült egyenesbe hozniuk az évi 300 millió dolláros költségvetést, amely ezt megelőzően 40 millió dolláros hiányt mutatott; 3 millió dolláros alapot hoztak létre a „különböző művészettörténeteket” bemutató kezdeményezések, kiállítások és akvizíciók támogatására, és összesen másfél milliárd dollárnyi magántámogatást sikerült szerezniük – ez utóbbi Amerikában egy múzeumvezető munkája megítélésének egyik legfontosabb kritériuma.

Daniel H. Weiss, a Met elnök-vezérigazgatója, © The Metropolitan Museum of Art; a Met jóvoltából

A működés és a két vezető együttműködése tehát sikeresnek tűnt, ezért is okozott meglepetést Weiss tegnapi bejelentése, miszerint jövőre távozni kíván az intézmény éléről. A hírhez sem ő, sem a múzeum más vezetői nem fűztek – Weiss komoly érdemeinek méltatásán kívül – további kommentárt, s a távozás okáról még csak feltételezések sem nagyon láttak napvilágot.

Weiss, aki mostani funkcióját megelőzően a Methez képest kevésbé jelentős intézményekben, így a pennsylvaniai Lafayette College és a Haverford College élén töltött be hasonló tisztséget, jövőre 66 éves lesz, és az sem kizárt, hogy távozásának más oka nincs is. Az izgalmas kérdés most az, hogy a Met vezetése nekifog-e egy új elnök keresésének, vagy Hollein átveszi az adminisztratív terület irányítását is. A múzeum vezetői erről egyelőre még nem nyilatkoznak, a szaksajtó mindkét változatot elképzelhetőnek tartja.

A tegnap bejelentett másik változás a Metbe látogató magyar turistákat is érinti, holnaptól ugyanis a kedvezményekre nem jogosult látogatóknak 20%-al többet, 30 dollárt kell fizetniük egy belépőjegyért. A belépőjegy ára mindig is érzékeny kérdés volt a Met számára; hosszú ideig a látogatók előbb „javasolt”, majd „ajánlott” összeget fizettek önkéntes alapon, 2018-ban ezt a rendszert váltotta fel a 25 dolláros, máig érvényben lévő kötelező belépődíj. 2018-ban a helyi lakosok számára fenntartották az önkéntes alapú ajánlott díjat és számukra a 30 dollár megfizetése sem lesz kötelező.

Az új belépődíj magasabb, mint a vezető európai múzeumok által kért összeg; az általános belépő például az amszterdami Rijksmuseumban 20, a bécsi Kunsthistorisches Museumban 18, a Louvre-ban 17 euró; a gyakorlat változó abban a tekintetben is, hogy egyes időszaki kiállításokra kell-e felárat fizetni vagy külön jegyet venni. (Több országban a közgyűjtemények állandó kiállításai díjmentesen látogathatók.) Idehaza jelenleg a Szépművészeti Múzeum pénztárában hagyhatjuk a legmagasabb összeget: az állandó kiállításra 3.400 forint, a Bosch-kiállításra 4.400 forint, a Matisse-kiállításra pedig 4.200 forint a belépő; az utóbbi két jeggyel az állandó tárlatok is megtekinthetők.

Borítókép: Belépő a Met-be. Fotó: Jason Kong / Flickr

In hoc signo

— 7 perc olvasás