Hirdetés
Hirdetés
— 2023. június 29.

Organikus, öko, logika – A mű heti ajánlója

„…bár mi vagyunk a világ közepe, mégis saját rendszerünk rabjai vagyunk –” állapítja meg Agnes Denes, aki az első művészek közt tekintett aggodalommal civilizációnk ökológiai következményeire; Trapp Dominika művei újabb csapdákat mutatnak fel; Januško Klaudia kiállítása pedig szintén nem veszélytelen terepet, a női identitást járják körbe nem kevés iróniával. Rajtuk és műveiken kívül fotók és egy algoritmikus gondolkodás – workshop került be válogatásunkba.

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

Agnes Denes: Búzamező – Konfrontáció: Battery Park törmeléklerakó, Manhattan déli vége
Agnes Denes a búzamezőn, 1982/2013
C-print, 40.6×50.8 cm, Ed. 6, 1981, a művész és az acb jóvoltából

acb Galéria /// Agnes Denes: Öko-logika – filozófia a tájban

Agnes Denes az acb Galériában rendezett második önnáló kiállítása a korai land art akcióira fókuszál, valamint az azzal párhuzamosan kidolgozott vizuális és konceptuális háromszögelés fogalmára, amire a művészeti praxisának jelentős része alapul. Az ökológiai szempontokat szem előtt tartó konceptuális művészet úttörőjeként ő alkotta az Öko-Logika fogalmát annak az önellentmondásnak – vagy, az ő szavaival, az emberi kelepcének – a kifejezésére, ami a globális túlélés elérhető feltételei és azon logika között feszül, hogy bár mi vagyunk a világ közepe, mégis saját rendszerünk rabjai vagyunk. 1968-ban Denes Rizs/Fa/Temetés címmel megalkotta az első olyan land-art performanszt, amely konkrét ökológiai aggodalmat fejezett ki, és környezetvédelmi tudatosságra, illetve felelősségvállalásra szólított fel.
2023. augusztus 4-ig


Kisterem /// Trapp Dominika: „Gyűrűként zárul valami elevenre”

Trapp Dominika legújabb munkáin keresztül a csapda mint dimenziókapu metaforikus tartományait vizsgálja. Értelmezése szerint a csapdában a táj ágenciája az ember által drámai módon eltérített formában nyilatkozik meg. A képek az élesítés és hatástalanítás mozzanatait érik tetten – az előbbiben egyértelmű az emberi szándék, az utóbbit mintha más erők mozgatnák.
2023. július 14-ig

Dominika TRAPP: Hanging in Provence I., 2023,
krétafesték, vizes zománcfesték, tinta, vászon, 75×56 cm

Liget Galéria /// Januško Klaudia: Her body, himself

„A női identitás receptje

Hozzávalók:
– fallocentrikus kultúra
– láthatatlan előképek
– előrajzolt szerepminták
– elsajátítás
– azonosulás
– princípium teljesítése
– szorongás
– csend

Előkészítés:
A felesleges részei levágásával esztétikailag megfelelő külalakra formázzuk. Az alaktartását elősegítheti a kötözőzsineggel vagy hálóval való egybefogás. Ezt követően akkora darabokra vágjuk, hogy kényelmesen kezelhető legyen. Ha erősebb, szívósabb, akkor egy speciális mintázatú kalapáccsal megtörjük. Ha gyengébb, elég sima felületű klopfolóval lágyan megveregetni, hogy az élvezeti értékét el ne veszítse. A folyamat során próbáljuk kerülni a túlzott igénybevételt, mivel ettől nehezen fogyaszthatóvá válhat. (…)”
2023. július 21-ig


Mai Manó Ház /// Mint Te és Én – Fiatal Magyar Fotográfia

Mint Te és Én című kiállítás a kortárs magyar fotóművészet témáit, technikai kísérleteit, műfaji sajátosságait, valamint a médium különböző határátlépéseit mutatja be 31 fiatal fotográfus 70 korszakalkotó művén keresztül. A Mai Manó Házban megrendezett tárlat a fotográfia eszközével megjelenített egyéni hangok bemutatására törekszik egy nemzedék személyes, korszakos megélésein keresztül. 
2023. augusztus 19-ig


MOME /// There Is Always a Design Emergency – Paola Antonelli Masterclass

„A design az életről szól” – mondja Paola Antonelli építész, a MoMA vezető kurátora, aki az elmúlt évek során többször vizsgálta a design szerepét a globális kihívások és a mindennapok összefüggésében egyebek közt a 2015-ös Design and Violence című MoMA projektben és könyvben, majd a 2019-es Broken Nature című XXII. milánói Triennálé alkalmával.
2023. július 29., 18:00


+1

Generative Art Workshop Nagy Ágostonnal /// f|x|r galéria és médialabor Veszprém, Vár utca 17.

A workshop bemutatja az algoritmikus gondolkodás és a generatív számítógépesképalkotás alapjait. A résztvevők elsajátíthatják, hogyan tudnak adatok, kód és interakció segítségével kreatív alkotásokat és vizualizációkat készíteni.
2023. július 29-30.