Hirdetés
Hirdetés
— 2023. július 6.

A körúton innen és túl – A mű heti ajánlója

Ezúttal elsősorban vidéki kiállításokat szemléztünk, valamint egy ma nyíló budapesti tárlatot az épp nem nyaraló fővárosiak vagy a fővárosba látogatók számára. Nők, elmélet és elmélkedés – mindegyik kicsit másként. Kellemes töltekezést!

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

MODEM Debrecen /// Re:Re

A művészi újrajátszások működésére, antropológiai, szociokulturális, történeti kontextusaira hívja fel a figyelmet a MODEM nemzetközi csoportos kiállítása. Olyan sajátos, döntően részvételen és együttműködésen alapuló performatív eljárásokat tár fel, amikor a művész előtérbe állít egy már lezajlott történést, vagy megelevenít egy általa közvetlenül nem megtapasztalt, de a kulturális emlékezethez hozzátartozó eseményt, esetleg újrabeállít, új kontextusba helyez egy (mű)tárgyat. Ekkor a múltra való hivatkozás nem pusztán a történelem és a megtörténtek megerősítése vagy épp öncélú újra át- és megélése, hanem az itt és most szempontjá­­ból mindig másként hozzáférhető és megtapasztalható emlékkép és hagyomány kritikai újrafelfedezése is. Kurátor: Süli-Zakar Szabolcs.

2023. szeptember 17-ig


© Első Magyar Látványtár

Első Magyar Látványtár Diszel /// Nőábrázolások és ábrázoló nők

A régóta tervezett Nőábrázolások és ábrázoló nők című tárlat az alkotóművészet egyik legfontosabb kérdését vizsgálja: a nők kettős szerepét a vizuális kultúra történetében.

2023. október 30-ig


Ferenczy Múzeum Szentendre /// Dobokay Máté, Kútvölgyi-Szabó Áron: Helmer-Transformations

Dobokay Máté és Kútvölgyi-Szabó Áron kiállítása egy közös gondolkodás eredménye a nyers képek forrásáról, valamint a feldolgozási folyamatról. Munkájuk alapja a svéd fotós, Helmer Bäckström munkássága és gyűjteménye. A korábbi alkotásaikkal helyenként meglepő formai átfedéseket és vizuális analógiákat rejtő anyag ideális platformot nyújtott a tárlatnak, melynek létrejöttéhez eddig nem alkalmazott fotókészítési eljárások valósultak meg. Megnyitó: július 8. szombat, 17:00.

2023. szeptember 17-ig


Kiállítási enteriőr

Torula – Győr /// Letting Do

Andreas Fogarasi és Kiss Adrienn Mária kiállítása a művészeti munka és a kiszervezés fogalmait értelmezi újra. Figyelemmel kísérhetjük, hogyan működik együtt az emberi alkotóerő és a mesterséges intelligencia, új szemszögből vizsgálhatjuk meg a rész és az egész viszonyát, valamint képet kaphatunk arról, milyen hatást gyakorol a képzőművészetre az önkifejezés árucikké válása.

2023. július 29-ig


Dafna Talmor: Untitled, 2015

Dubniczay palota – Veszprém /// Dafna Talmor: Sea of Stones

A brit képzőművész a Balaton Eye nemzetközi rezidenciaprogram során a táj sajátos kincseit és természeti sajátosságait kutatta, többek közt az úrkúti őskarszt természetvédelmi területét, a bakonynánai Római Fürdőt, a Tihanyi-félsziget tanösvényeit, a kisapáti és a hegyestűi bazaltorgonákat. A vízfelületek és sziklaalakzatok fotografikus ábrázolása iránti erős vonzalma hatására kereste fel a vulkanikus táj számos bazaltképződményét, a patakokkal és rejtett barlangokkal tarkított erdeit és természetesen magát a tavat is. Az ezeken a helyszíneken készült felvételek inspirálták a kiállított negatívok kollázsolásával készült fotókat.

2023. július 27-ig


Molnár Ani Galéria /// Room of their Own

Az Oltai Kata által kurált kiállítás olyan fiatal alkotókat mutat be, akik kimondottan „női hangon” beszélnek, kérdeznek, figyelnek, vagy nem figyelnek; saját tapasztalataikról értekeznek, vagy fiktív perszónát hívnak hozzá; fiatal anyák vagy éppen az egyetemet fejezik be. „Pestiek, pécsiek, szegediek. Festenek, hímeznek, tetoválnak,
firkálnak, átjárnak a korábban szigorúan elvárt kategóriahatárok között. Markáns egyéni hangjuk van, ami közös térbe engedve még izgalmasabb képet rajzol egy másik generáció hovatovábbjáról.” Megnyitó: július 6., csütörtök 18 óra.

2023. szeptember 30-ig


Pannonhalmi Főapátság /// Zarándoklat

Jó ideje működő remek hagyomány, hogy a Pannonhalmi Főapátság kortárs képzőművészeket kér fel arra, hogy az aktuális egyházi év témájára reflektálva, a monostor szellemiségéből, hagyományaiból merítve hozzanak létre alkotásokat. Idén a vallási eredetű zarándoklat lelki és művészeti felhangjait fogalmazták meg, három hívószó – sátor, labirintus, szuvenír – mentén. Alkotók: Kocsi Olga, Koltay Dorottya Szonja, Pataki Luca, Szekeres Alexandra, Szimán György, Visnyai Zoltán; kurátor Mélyi József.

2023. november 11-ig


+1

András Edit: Határsértő képzelet. Kortárs művészet és kritikai elmélet Európa keleti felén.

„Ami történt és történik velünk – és persze elsősorban a művészettel és a művészekkel –, muszáj megértenünk, és ehhez a felismerésekre vezető folyamathoz ma egy művészettörténésznek is hozzá kell tennie a magáét. Edit műelemzéseihez, vizsgálódásaihoz a kritikai művészettörténet-írás és a kortárs történelmi elmélet módszereit alkalmazza; köteles tisztelettel, de bátran bírál és vitatkozik kollégáival. Ettől termékeny feszültség járja át az összes fejezetet.” (Andrási Gábor)

Borítókép: Andreas Fogarasi: Envelop, aluminium, glass, original etching, 41×46,5×16 cm, 2019 © Torula