Hirdetés
Hirdetés
— 2022. augusztus 1.

Hotel Warszawa: nagy tervekkel startol az első rendszeres kortárs vásár Varsóban

Megérett a helyzet a Hotel Warszawa Art Fair szervezői szerint: fejlődik a lengyel kortárs műkereskedelmi piac, van egy új, tehetős gyűjtői réteg és jó művészet is. Három galéria és a hotel állt össze, hogy elindítson egy vásárt.

A Hotel Warszawa Art Fair huszonegy galéria részvételével indul szeptemberben. A lengyel főváros első nagyobb és rendszeresnek szánt kortárs vásárának kitalálói és szervezői – az Ukrajnában zajló háború ellenére is – magabiztosak, szerintük a lengyel gyűjtői szcéna és az ország gazdasága is eléggé fejlett és érett ahhoz, hogy a vállalkozás sikeres legyen.

A vásárról az ArtnetNews számol be, cikkében megszólaltatva a Hotel Warszava Art Fair mögött állókat is. Három olyan galéria, illetve művészeti intézmény közös kezdeményezéséről van szó, amely kortárs művészettel foglalkozik és amelyet nők vezetnek. A Gunia Nowik Gallery, a Leto Gallery és a Polana Institute vezetői szövetkeztek a szálloda, azaz a Hotel Warszava tulajdonosaival a vásár érdekében. Gunia Nowik a lapnak azzal indokolta a lépésüket, hogy a fővárosnak eddig nem volt rendszeres kortárs művészeti vására, de most, hogy a kereskedelmi szcéna már egy jó évtizede fejlődésben van és épül Varsó új, 2023-ban nyíló modern múzeuma is, mindenképpen szükség van egyre.

A Hotel Warszawa Art Fair elindítói: Marta Kołakowska (LETO) , Marika Zamojska (Polana Institute),
Amanda Likus, Justyna Wesołowska (Polana), Gunia Nowik (Gunia Nowik Gallery).
Fotó: Justyna Chrobot / Facebook.com/hotel.warszawa.artfair

A vásár magában az ötcsillagos hotelben zajlik majd szeptember 9. és 11. között – egyébként a helyszínválasztást és a koncepciót a Los Angeles-is Felix Art Fair is inspirálta. A város ikonikus épületéről van szó, amely 1931 és 1933 között épült és 1944-ben, a Varsói Felkelést követő harcokban súlyosan megrongálódott. A Hotel Warszawa 1954-ben nyílt meg, 2010-ben vásárolta meg a lengyel Likus Group, amely 2018-ban felújította és 142 szobával, megújult belső terekkel újranyitotta, helyreállítva a harmincas évek art deco szállodaportálját is.

A vásár elsősorban a lengyelországi gyűjtőkre számít, arra az új rétegre, amelyet Nowik úgy jellemez, hogy zömmel harmincas-negyvenes éveikben levő gyűjtők, akik nem örököltek komolyabb vagyont a családjuktól, hanem önerejükből gazdagodtak. Többen a rendszerváltást követő nyitottság adta lehetőséget kihasználva, külföldön tanultak és dolgoztak, majd visszatelepültek az országba.

A hírek szerint a Hotel Warszawa Art Fair egyelőre huszonegy lengyel galériát hív meg a kiállítók sorába, de a jövőben a nemzetközi galériás színtér felé is nyitna. A szálloda pedig nemcsak helyszín, hanem partner is, a vásárra látogatóknak kedvezményt ad a szobái árából.

Borítókép: Teresa Gierzyńska, Love III, 1977, thermocopy, crayon, 29 x 36,5 cm. Forrás: gunianowikgallery.com