Hirdetés
Hirdetés
— 2022. augusztus 25.

Jeff Koons, Zwirner és Gagosian sem kell, hogy visszafizesse a pandémia alatt kapott hiteleit

A művészeti világ számos ismert neve is rajta van azoknak a listáján, akik számára az amerikai kormány elengedte a pandémia időszaka alatt kapott hitelük visszafizetését. A listát a ProPublica nevű civil szervezet hozta nyilvánosságra, amely a közérdekű információkhoz való hozzáférés elősegítésével foglalkozik.

Az amerikai kormányzat a Payment Protection Program (PPP) elnevezésű projekt keretében biztosított hiteleket a pandémia és a lezárások okozta válsághelyzetben az 500 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások számára, a munkahelyek megtartása érdekében. A pénzt fizetésekre és a vállalkozások alapvető működési költségeire lehetett felhasználni és a hírek szerint a jogosultak döntő többsége kapott is forrásokat a keretből. Összesen 953 millió dolláros volt a program, ebből 11,5 millió sorsáról közölt adatokat a ProPublica.

A hitelek egy nagy részét a kormányzat elengedte azoknál a vállalkozásoknál, ahol kizárólag a fizetésekre és az alapvető költségekre fordították a pénzt, és a kedvezményezettek között van a képzőművészeti színtér néhány nagyobb szereplője is – a listát az Artnet News ismerteti. A legnagyobb név kétségkívül Jeff Koons, aki 1,1 milliós hitelt kapott még 2020 áprilisában, amelyet hét hónappal később elengedtek. A világ egyik legismertebb galériása, David Zwirner is felmentést kapott 6,9 milliós hitelének visszafizetése alól, ahogy három másik nagy galéria is: a Hauser & Wirth (4.5 millió), a Gagosian (3.5 millió) és a Pace (3.4 millió).

A Pace közleményt is kiadott az üggyel kapcsolatban, amely megerősíti, részt vettek a PPP nevű programban, és a kapott pénzt teljes egészében a munkatársaik fizetésére fordították.

Az Artnet News számos más, kisebb galériát is felsorol azon vállalkozások között, amelyek felmentést kaptak a hitelük törlesztése alól. Cikkükből az is kiderül, maga az Artnet is kapott 2 millió dollárnyi hitelt, amelyet a kormányzat szintén elengedett.

Borítókép: Jeff Koons, Ushering in Banality, 1988 © Jeff Koons, Photo: Schaub/Höffner, Cologne, © TASCHEN GmbH / Pace Gallery