Hirdetés
Hirdetés
— 2022. július 14.

Youhu: az Y-generációs magyar művészet kanonizációját tűzi ki egy új projekt

Nem kisebb célt tűz ki maga elé a most nyilvánosság elé lépő Youhu nevű projekt, mint a kortárs, hazai képzőművészet egyfajta rebrandingjét. A Kieselbach Galéria projektje olyan hazai művészeket jelentet most meg egy vaskos kötetben és mutat be egy kiállításon, akik “magától értetődő természetességgel” kapcsolódnak a “globális kortárs művészeti színtérhez”, beilleszkedve annak “sokszínű világába.

A projekt negyvenhárom alkotót illetve művészcsoportot vonultat fel, illetve mutat be egy angol nyelvű könyvben (Youhu: The New Generation of Hungarian Contemporary Art). A Youhu bemutatkozó anyaga szerint “ilyen boommal korábban nem találkozott még soha a magyar művészet”: az utóbbi években felszínre került a magyar Y-generációs művészeknek egy olyan áramlata, amely beilleszthető a nemzetközi művészet és főként a műkereskedelmi világ trendjeibe, tendenciáiba, épp ezért nagyobb visszhangra és sikerre számíthat a globális színtéren.

A Youhu így fogalmaz: “A magyar Y-generációs művészek olyan sikereket értek el a nemzetközi színtéren az elmúlt pár évben, amihez foghatót egyik magyar képzőművésznemzedék tagjai sem korábban. Nemcsak az itthon virágzó kortárs műtárgypiacon szárnyalnak, de öt-tíz-tizenöt alkotóért a nemzetközi gyűjtők is lelkesednek, galériák képviselik őket Ázsiától az Egyesült Államokig, a vásárlók sok esetben várólistára kénytelenek feliratkozni, ha művekhez szeretnének jutni.”

Youhu: The New Generation of Hungarian Contemporary Art. Forrás: Kieselbach Galéria

A projekt kurátorai Sárvári Zita és Rieder Gábor, a Youhu kötetet a Kieselbach Galéria adja ki, amely az azonos című kiállításnak is helyet ad. A résztvevő művészek azonban a hazai galériás színtér széles köréhez tartoznak: acb Galéria, Deák Erika Galéria, Glassyard Galéria, Horizont Galéria, Inda Galéria, Kisterem, Longtermhandstand, TRAPÉZ Galéria, VILTIN Galéria, stb. Sokuk rendszeresen kiállít a nemzetközi színtéren, többüknek – például: Csató József, Ezer Ákos, Kárándi Mónika, Keresztes Zsófia, Keresztesi Botond, Makai Mira Dalma, Puklus Péter -, van állandó külföldi galériája is, páran a nemzetközi színtéren értek el nagyobb sikert (Bozó Szabolcs, Josef Kristofoletti, Magyarlaki Bence, Nemes Márton, Szántó Borbála stb.) vagy már eleve külföldön (Jacob Kassay), illetve a határon túl születtek.

A Youhu azzal a nem titkolt szándékkal indul, hogy egy új, nemzedéki brandet, identitást is megfogalmazzon, a kurátorok az Iparterv kiállításra és generációra is hivatkoznak ennek kapcsán. Az angol nylevű kötet ma jelenik meg, ahogyan a kiállítás is ma nyílik és augusztus 12-ig látható.

A kurátorok kiemelik, hogy a projektben megjelenő művészek stílusvilága és alkotói megközelítése “lefedi a 2010-es évek és a 2020-as évek elejének összes jelentős nemzetközi tendenciáját, az újabsztrakciótól az organikus nonfigurativitásig, a posztkonceptuális nyelvezettől a posztinternetes esztétikáig, az archaikus formaképzéstől a naiv elbeszélőmodorig, a digitális képalkotástól a neoexpresszív ecsetkezelésig”. 

Művészek: Barabás Zsófi, Batykó Róbert, Bernáth Dániel, Bolla Szilvia, Borsos Lőrinc, Bozó Szabolcs, Csató József, Cséfalvay András, Dallos Ádám, Dobokay Máté, EJTECH, Ember Sári, Erményi Mátyás, Ezer Ákos, Fridvalszki Márk, Gosztola Kitti, Győri Andrea Éva, Hollow, Kárándi Mónika, Jacob Kassay, Josef Kristofoletti, Keresztes Zsófia, Keresztesi Botond, Kis Judit, Kis Róka Csaba, Kiss Adrian, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Magyarlaki Bence, Makai Mira Dalma, Melkovics Tamás, Moizer Zsuzsa, Molnár Zsolt, Nemes Márton, Pintér Gábor, Puklus Péter, Schmied Andi, Süveges Rita, Szabó Menyhért, Szántó Borbála, Szinyova Gergő, Tranker Kata, Ulbert Ádám

Kurátorok: Sárvári Zita & Rieder Gábor