Hirdetés
Hirdetés
— 2023. június 22.

Csillagokat látunk – A mű heti ajánlója

Húsba vágó társadalmi problémák, továbbgondolásra késztető tárlatok – a nehéz kérdések a hirtelen berobbanó nyárban is velünk vannak, de ilyenkor talán könnyebben ismerjük fel az egyén szintjén megléphető enyhülést hozó lehetőségeket. Szent Iván éjére – a legpogányabb szent ünnepre vagy legszentebb pogány ünnepre – pedig a már húsz éve velünk élő „múzéj” eseményei közül válogattunk.

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, ezentúl minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

Budapest Galéria /// Az erőszakról

A patriarchális társadalomban jelen lévő rendszerszintű agresszió és erőszak vizuális és politikai toposzait, tapaszatalatait, társadalmi viselkedések forgatókönyveit mutatják be a Budapest Galéria nemzetközi csoportos kiállításán szereplő alkotások. Páldi Lívia kurátori munkájának eredményeként egymás mellé kerülnek a bántalmazás, a félelemkeltés és a szorongás állapotainak, csapdahelyzeteinek bonyolult mintáit elvontabban megközelítő munkák és az ukrán helyzetre, a mindent átható erőszakra adott zsigeri reakciók naplószerű rögzítései.

Az archívumokból is építkező tényfeltáró kutatások a kollektív emlékezet politikai-ideológiai manipulációját, az etnikai alapú erőszak és a kollektív felelősség kérdéseit vizsgálják. A kiállítást kísérő edukációs programok különböző korosztályokat és társadalmi helyzetű embereket terveznek megszólítani.
2023. július 30-ig.


Kim Corbisier kiállítása, fotó: Reviczky Zsolt

aqb Project Space /// Kim Corbisier: Je marche dans la rue

„Kimmel egy filmben találkoztam először, aztán egy film miatt kerestem fel. (…) Először a különleges személyiség, a kreatív megjelenés, a rendkívül fotogén, harsány karakter kezdett el érdekelni. Aztán miután a festményeit is megismertem, döbbenten láttam rajtuk viszont az alkotójukat. Azt a lendületet, spontaneitást, és markáns jelenlétet, ugyanakkor érzékenységet, pontosságot és illékonyságot, amivel Kim egyszerre bírt. A termetes vásznakat nagyvonalú könnyedséggel festette meg, egyúttal aprólékos precizitással dolgozott ki bizonyos részleteket. Az erős érzelmek szabad kiáradása és az elmélyült megfigyelések éleslátása lényét és munkáit egyformán jellemzi” – mondja Kapronczay Erika Kim Corbisier-ről, a 27 évesen elhunyt belga származású festőművészről, akinek halála óta most először nyílt átfogó kiállítása az aqb-ben.
2023. július 20-ig.


Kassák Múzeum /// A Kassák kortárs művészeti díj átadója

Az idén másodszorra meghirdetett Kassák kortárs képzőművészeti díj nyertesének bejelentésével együtt nyílik meg a tavalyi győztesek, Igor és Ivan Buharov: „Minket anarchistákat nem nyugtalanítanak morálgiliszták” című kiállítása. A kísérleti filmesként ismert, de a képzőművészet és zene területén is alkotó Igor és Ivan Buharov szerzőpáros új munkájának középpontjában Szittya Emil, a sokoldalú avantgárd művész (író, költő, festő, lapkiadó) és anarchista nézeteket valló csavargó áll, aki a fiatal Kassák Lajosra is komoly hatással volt a századelőn. 
2023. június 22., 17:00 –19:00


FKSE /// Kerekasztal beszélgetés a MARGÓN című kiállításhoz kapcsolódva

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület által szervezett eseményen Magyar Fanni az acb Galéria képviselője, Seregi Tamás egyetemi tanár, esztéta, Dr. Kiss Viktor politológus egyetemi tanár, ideológiakutató, Hajdu Levente képzőművész és Marikovszky Andrea a beszélgetés moderátora együtt keresnek válaszokat a lehetséges jövővel kapcsolatos lehetséges kérdésekre.

„Milyen jövőkép az, ami olyan erővel hat, hogy kihúz minket a neoliberalizmus gödréből, és a loopolt jelenből? Létezik ilyen, fel kell csak ismerni, vagy meg kell alkotni? A környezeti válság fogja kikényszeríteni, hogy újra fontos feladatunknak tartsuk a társadalmi jövő újragondolását és építését? Vagy akkor már késő lesz? Disztópia kontra utópia? Túlélésre, vagy építkezésre rendezkedjünk be? Milyen szerepe van mind ebben a művészeti mezőnek? Kórképet mutat, reflektál, buborékba záródik, vagy modellez? Kihúz a gödörből vagy mélyebbre taszít benne?”
2023. június 22., 18:00


Epreskert, fotó: Szondy Dalma

Múzeumok Éjszakája

Szent Iván éjszakáján országszerte több mint 400 intézmény, közel 2000 programmal – koncertekkel, tárlatvezetésekkel és egyéb eseményekkel – várja a látogatókat, ezek közül emeltünk ki néhányat:


+1

Uránia Mozi /// Elveszett Leonardo

Robb Report izgalmas dokumentumfilmje Leonardo da Vinci örökre elveszettnek hitt Salvator Mundi című táblaképének hányattatásairól szól.
2023. június 29-től.