Hirdetés
Hirdetés
— 2023. október 19.

Megnyílt a 13. Art Market Budapest

2023. október 19-22. között tekinthető meg a Fővám téri Bálnában Budapest kortárs képző- és fotóművészeti vására. A rendezvény ezúttal is magába foglalja az Art Photo Budapestet és a négynapos Inside Art konferenciát. Az idei vásár nóvuma, hogy a kortárs roma kultúrát is reflektorfénybe állítja a SHUKAR.T Nemzetközi Roma Művészeti Fesztivál című programsorozattal.

Az idén 13. alkalommal megnyíló budapesti nemzetközi kortársművészeti vásáron SHUKAR.T néven a kortárs roma képzőművészetet nemzetközi választékban bemutató programsorozat jön létre a Bálnában, valamint külső helyszíneken, melyek közt szakmai, társművészeti és társasági rendezvények, felolvasóestek, múzeumpedagógiai foglalkozások is lesznek.

Fotó: AMB

A SHUKAR.T fesztivál egyik központi eleme a vásár alatt hagyományosan megrendezett szakmai konferencia, az Iniside Art egyik tematikus napja lesz október 20-án, amelynek programján a Bálna Budapest épületében a Lehet-e egyáltalán pozitív a diszkrimináció? című panelbeszélgetést a világhírű hegedűművész, Roby Lakatos és zenekarának koncertje követi.

A romakérdést képbe hozó tematika mellett az Inside Art nemzetközi művészeti és műtárgypiaci konferencia egyéb témái közt a művészeti alkotómunkának az ingatlanberuházásokra való kiterjesztése, vagy a digitalizációnak a vizuális kultúrára gyakorolt hatása is szerepel. Az előadások és beszélgetések az épület felső szintjén berendezett központban találhatók majd.

A konferencián egy fotóművészeti tematikai nap is lesz, mely a vásár részét képező Art Photo Budapesthez kapcsolódik. Ez utóbbi kiemelt pontjai a Capa Központ által létrehozott Futures kiállítás és a New York-i divathéten bemutatott, a divatfotót és a fotóművészetet látványosan ötvöző Photo Couture.

Fotó: AMB, Borókai Fanni

Az október 22-i zárónapon egy, a mesterséges intelligencia közreműködésével életre hívott művészeti performansz mellett kommunikációs és művészeti szakemberek folytatnak eszmecserét arról, hogyan hat az MI és a közösségi média a kortárs kultúrára.

Az idei Art Market Budapestre Ausztriából, Bosznia-Hercegovinából, Bulgáriából, Csehországból, Dél-Afrikából, Egyesült Királyságból, Franciaországból, Görögországból, Horvátországból, Japánból, Kínából, Kolumbiából, Koreából, Lengyelországból, Magyarországról, Németországból, Olaszországból, Romániából, Spanyolországból, Svájcból, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából, Törökországból, Ukrajnából és az Egyesült Államokból érkeztek műkereskedők.

Fotó: AMB

A vásáron 2500 forintos napijegy megváltásával lehet körbenézni.