Hirdetés
Hirdetés
— 2022. október 18.

Szaúd-Arábia egy egész múzeumot épít a Salvator Mundinak

A Leonardo da Vincinek tulajdonított Salvator Mundi 2017-ben eltűnt a szemek elől. Állítólag 2024-ben nyit az a múzeum Szaúd-Arábiában, amelyben majd újra kiállítják.

Lassan öt éve, hogy nem láthatta a közönség a Salvator Mundit, amely 2017 novemberében kelt el a Christie’s-nél, New Yorkban, 450 millió dolláros, rekordot jelentő áron. Noha a pontos holléte nem ismert, úgy tudni, a mű Mohammed bin Szalman koronaherceg (ma szaúdi miniszterelnök) tulajdonába került és minden bizonnyal Szaúd-Arábiában van – bár az akkori híradások nem közvetlenül őt, hanem a vele jó kapcsolatot ápoló Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Szaudot, egy, a nyilvánosság számára kevéssé ismert szaúdi herceget jelölték meg vásárlóként.

Most a The Art Newspaper és az Artnet News arról számol be, hogy Szaúd-Arábia egyedi múzeumot létesít, gyakorlatilag a mű köré építve, és az intézményt 2024-ben nyitják meg. Mindezt egy művészettörténész, Martin Kemp szavaira hivatkozva közölték a lapok – ő az a brit szakember, aki a mű felbukkanásától kezdve kitartott álláspontja mellett, amely szerint a festmény valóban Leonardo munkája. A mű 2005-ben bukkant fel, New Orleans-ban, ahol mindössze 1175 dollárért árulták.

A Leonardo-szakértő Kempnek hatalmas szerepe volt abban, hogy 2008-ban a restaurációs folyamat után a művet autentifikálták. Noha a festmény már 2011-ben szerepelt Londonban, a National Gallery-ben egy Leonardo műveit felvonultató kiállításon, számos szakértő máig állítja, hogy ha Leonardo műhelyében készült is, nem a mester munkája. A szakember a múzeumépítésről szóló információt a múlt héten, informális helyzetben, egy angliai irodalmi eseményen mondta el, hivatalosan ilyen múzeum létesítéséről eleddig senki nem adott ki hírt, és maga Kemp sem kommentálta a saját szavait.