Hirdetés
Hirdetés
— 2022. június 15.

Szombaton nyílik a documenta fifteen az OFF-Biennále Budapest részvételével

Két nagyobb projekt és egy kiadvány: ezzel lesz jelen az OFF-Biennále Budapest a documenta tizenötödik kiadásán, Kasselben. Az OFF egyike azoknak a művészeti szerveződéseknek, civil szervezeteknek, amelyeket a documenta idei kurátori csapata, az indonéz ruangrupa nevű csoport meghívott, hogy közösen formálják az egyik, ha nem a legfontosabb európai kortárs művészeti esemény arculatát és programját.

Június 18-án, szombaton nyílik és szeptember 25-ig tart a németországi Kasselben a documenta fifteen, azaz a 15. documenta, amely a nemzetközi művészeti színtér kiemelkedő jelentőségű, öt évente megrendezésre kerülő eseménye. Az idei documenta kurátorai, az indonéz ruangrupa művészcsoport meghívta az OFF-Biennále Budapestet (OFF) is, hogy több más meghívott művészeti civil szervezettel együtt részt vegyen az eseményt alakító lumbung-csapatban. A lumbung indonéz kifejezés, azt a rizsraktárat jelöli, ahol a földeken a közösség számára eltett tartalékot tárolják, a 2022-es documenta-koncepcióban pedig a megosztás, az együttműködés, a közösségiség metaforája.

Robert Gabris: Hiba – Roma testiség és nem-bináris tereik, installáció a Jindřich Chalupecký-díjra, Moravian Gallery,
Brno, 2021. Fotó: Vlado Elias

Amint azt A mű már korábban jelezte, az OFF két projektet mutat be Kasselban, mindkettő hosszú távú és egyszerre képviseli a szervezet saját lokalitását valamint kapcsolódik számos másikhoz. A kasseli részvételhez tartozik még az Egy lapon – nyitott szerkesztőség angol nyelvű kiadványa. A részletekről az OFF most sajtóközleményben számolt be.

A Lesz még egyszer ünnep a világon című csoportos kiállítás az OFF-Biennále Budapest és a European Roma Institute of Arts and Culture (ERIAC) közös, hosszú távú művészeti projektje, a RomaMoMA keretében az európai kontinens első publikus múzeumépületében, egyben a documenta fő helyszínén, a Fridericianumban látható. A helyszín szimbolikus: egyszerre világít rá a roma művészet intézményi reprezentációjának hiányára és annak szükségességére, hogy a roma identitás komplexitása és más identitásokkal való kapcsolata a jelenleginél szélesebb teret, szabadabb lehetőségeket kapjon.

A Fridericianumban működik a documenta fifteen száz napja alatt a Fridskul, egy közösségi iskola, amely a közös élmények, tapasztalatok és tudások megosztásának helyszíne – olyanoké, amelyek az akadémiai gyakorlatban nem, vagy csak marginálisan jelennek meg. Számos, a nemzetállami narratívába nem illeszkedő történet kap itt hangot, nyer teret, a roma művészet így nem egy domináns „nemzeti” kultúra mellett, hanem szabad és öntudatos praxisok kontextusában jelenik meg.

Selma Selman: Platinum, 2021. Fotó: Almin Zrno

Selma Selman Presidential Speech Until We Are Worth More Than Gold című performanszát a júniusi megnyitó napok alatt két alkalommal, 17-én és 18-án 15:00 órától mutatja be a Fridericianum főbejáratának lépcsőin. Az OFF itt megvalósuló projektjének művészei: Daniel Baker, Balázs János, Robert Gabris, Manolo Gomez, Sead Kazanxhiu, Damian La Bas, Małgorzata Murga-Tas, Omara (Oláh Mara), Otto Pankok, Péli Tamás, Selma Selman, Ceija Stojka. A projekt kurátorai az OFF részéről Somogyi Hajnalka, Szakács Eszter, Székely Katalin, a társkurátorok pedig Daniel Baker, Ethel Brooks, Junghaus Tímea és Miguel Ángel Vargas.

A Fridericianumtól némi sétára, a Fulda partján található az Ahoi csónakház, ahol az OFF egy játszóteret valósít meg. A Milennehák és miértnék című projekt egyszerre merít az építkezések inspiratív káoszából, a megelevenedett álmokból és a játszóterek szabályokat teremtő és azokat áthágó világából. Kaleidoszkópszerű tér ez, ahol a játék és az álmodás a valóság legfőbb alakítói, képessé téve mindannyiunkat arra, hogy lebontsunk és újraalkossunk szabályokat és újra megtapasztaljuk a játék teremtő erejét.

Eva Koťátková: Ábrándozó munkaállomás, 2022. Fotó: Karolina Matuskova

Játszani prímán lehet a talált anyagokkal, funkciójukat vesztett tárgyakkal, új esélyt kap a törmelék és ezáltal újként tekinthetünk saját lehetőségeinkre, határainkra és álmainkra is – szól az OFF közleménye. A játék a jövő felé irányul, miközben feldolgozza a múltat, így mindenütt honos: ahol szabadság van, ott táplálja azt, ahol nincs, ott megteremti. A projekt művészeti: AUW (Architecture Uncomfortable Workshop) / Ghyczy Dénes Emil & Szederkényi Lukács, Kokesch Ádám, Eva Kotátková, Németh Ilona, The Randomroutines / Kaszás Tamás & Kristóf Krisztián, Recetas Urbanas. A kurátorok: Erőss Nikolett, Lázár Eszter, Szalai Borbála, Székely Katalin.

Az Egy lapon (On The Same Page) című, a documenta fifteen alkalmából megjelenő angol nyelvű kiadvány célja, hogy az OFF-Biennále működését meghatározó két fontos hívószó: a függetlenség és a kollektivitás lokális jellegzetességeit térképezze fel kötetlen hangvételben, személyes és önreflexív beszámolók formájában. A kötet szerkesztői Kálman Rita, Páldi Lívia és Katarina Šević.

Borítókép: Documenta Halle, Kassel, fotó: Nicolas Wefers

Elhunyt Méhes László

— 1 perc olvasás