Hirdetés
Hirdetés
— 2024. június 6.

Creator spiritus – A mű heti ajánlója

Egzisztenciális létmetaforák a kulturális konglomerátumban, ahol nem ritkán átmeneti státuszú lények keserítik meg az egyszerű halandók mindennapjait. Hogy mindez formát ölthessen a vizualitásban, arról kortárs alkotó-teremtő lelkek gondoskodnak: munkáik megtekinthetők az e heti ajánlónkban szereplő kiállításokon.

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

Torula, Győr /// Bad Dreams

„A Torula legújabb csoportos kiállítása a fiatal és középgenerációs kortárs magyar festészet öt meghatározó alkotójának munkásságából nyújt tematikus válogatást. A ‘rossz álom’ egzisztenciális létmetaforáját körüljáró festészeti pozíciók a lírai absztrakció, a látomásos tájképfestészet, az egzisztencialista ihletésű figurativitás, valamint a társadalmi és pszichés szorongásokat tematizáló ‘új alanyiság’ legújabb tendenciáihoz kapcsolódnak.”
Kiállító művészek: Brückner János, Csatlós Asztrid, Győri Andrea Éva, Szinyova Gergő, Trapp Dominika – kurátor: Miklósvölgyi Zsolt. A kiállításhoz június 8-án kerekasztalbeszélgetés kapcsolódik Központon kívül; Decentralizált perspektívák a kelet-közép európai kortárs képzőművészetben címmel, melyen a centrumon kívüli művészeti események lehetőségeit, narratíváit vázolják fel a felkért beszélgetők osztrák, szlovák és magyar tapasztalatok mentén.

Szinyova Gergő: Untitled, 2023

2024. július 27-ig


Szikra Képzőművészeti Bemutatóterem /// Teplán Nóra – Bucolic therapy

„Azon kulturális konglomerátumokban, ahol a vizuális előképek az írásbeli források kárára válnak hangsúlyossá, a ‘creator spiritus’ szerepe törvényszerűen elhalványul. A korát túlszárnyaló zseni képzete eltűnik ezekből az összefoglalásokból, s inkább egy folyamat „csendes” részeseivé válnak a géniuszok. (…) A mai világban szintúgy túlértékelődnek a képi szekvenciák, mintázatok és variánssorok, miközben radikálisan elhalványul a szöveg szerepe a kommunikációban. Egy olyan képcentrikus időszakot élünk, ahol Borges híres térkép metaforájával élve, a valóság képi reprezentációja már teljesen befedi és eltakarja magát a dologi valóságot. Teplán Nóra művészete is hasonló karakterrel bír. Alkotásai képi szekvenciákra, formavariánsokra és sorozatokra épülnek. (…) Teplán korábbi műveire jellemző apokaliptikus világ helyett most egy melegebb hangzatú, vitális ökológia elevenedik meg.

Teplán Nóra: Bucolic Therapy, 2024. akril, kvarchomok, cement, vászon, 80x60cm Fotó: Hegyháti Réka

2024. július 6-ig



1111 /// Liksay Csenge Gyopár – Lőrinc Lilla: Szélütés

„Lilith bibliai alakja számos formában szivárgott be a néphiedelembe, nevének eredete köthető a szél, az éjszaka, a titkos tudás, de a betegség fogalmához is. Egy démoni alak, amely különböző formában sejlik fel, egyes változataiban gutaütést, vagy más nevén szélütést okozva. A magyar népi hiedelem szépasszonyai is ilyen mitikus lények, akik elcserélik az újszülöttet, akárcsak Lilith figurája teszi azt bosszúból. Nevének eredete összefüggésben van a hiedelemvilágból ismert szél- és vihardémonok, valamint a kereszteletlen lelkek cselekedeteivel, akik betegséget hoznak és legfőképp újszülötteket, szülő nőket, gyermekágyasokat bántalmaznak. Átmeneti státuszú, átmeneti lények, akik a hiedelmek átmeneti térségeiben bolyonganak. (…) Liksay Csenge Gyopár és Lőrinc Lilla páros kiállítása azon női kép különbözői társításaival foglalkozik, amely a patriarchátus egészen korai szakaszától kezdve történelmen kívülinek, megvetni- és félnivalónak bizonyult. Bemutatott munkáikban ezen démonalakok különböző formáit és összefüggéseit jelenítik meg.”

2024. június 28-ig


B32 Galéria /// Cseke Szilárd – DROP

„Cseke Szilárd DROP című, több médiumot átfogó kiállításának fókuszában – a festészeti anyag mellett – ezúttal az alkotó legújabb, elektronikával manipulált ‘found object’ tér-és hanginstallációja áll. A művész a végső összeomlás utáni újralétezés lehetőségét kutatva, a víz szerepére irányítja figyelmünket. A víz, ha van, mint az élet hordozója, helyet talál a civilizáció szintetikus melléktermékeiben is. Cseppenő hangja egyben az élet lehetőségének is dallama. A tárlat egészét átszövő elektronikus zene szerzője és a kiállítás zenei asszisztense Varsás Gábor elektronikus hangművész, aki a fogyatkozó természetes vizeink, forrásaink hanggyűjtője. Cseke Szilárd kiállításának festészeti része nagyméretű absztrakt vászonképekből álló sorozat, amely a gesztusfestészetből vagy az absztrakcióból induló abszolút festői felületek látványa. Korábbi alkotói gyakorlatát módosítva, újabban a mesterséges intelligenciát is bevonja festményeinek tervezési szakaszába. A kiállítás koncepciója az önmagát modernnek képzelő civilizáció csupán virtuálissá váló természetismeretét kritizálja.”

Cseke Szilárd, 2022, Városmajor
Cseke Szilárd: Városmajor, 2022

2024. június 28-ig


Teleki tér /// HOTEL TANGÓ

HOTEL TANGÓ
Csoportos kiállítás a Teleki térről mint társadalmi metaforáról

„A HOTEL TANGÓ egy kulturális hely ötlete volt, három évvel ezelőtt kerestem teret egy olyan projektnek, amely erős gyökeret ver oda ahonnan beszél, olyan kulturális projekteket hoz létre, amely nem kizárólag tárgyának kezeli környezetét és alanyait, hanem elmozdul abba az irányba, hogy hangot találjon egy sor szereplő, szempont, amely kimaradt a kánonból vagy nem kap helyet intézményi feldolgozásokban. A helyet nem sikerült kibérelni több mint két év alatt sem, ez a kiállítás egy búcsú a vállalástól és az elkezdett munkától.” (…) A TANGÓ projekt célja a főváros egyik leggazdagabb helytörténettel rendelkező, ám kihasználatlan terén, Budapest kulturális identitását megérteni segítő kutatás és párbeszéd elindítása volt, az ittlakók és az ide látogatók segítségével.(…) A Teleki tér és környéke lehetőséget ad a TANGÓ projekt és a megvalósuló kiállítás keretében Budapest kulturális öröksége egy jelentős és nagyrészt ismeretlen dimenziójának bemutatására. A kiállítást egy volt box klub évek óta üres helyiségeiben installáljuk, minden szegletét kihasználva.” (Oltai Kata, kurátor) Művészek: BÁNKUTI András, BARAKONYI Szabolcs, FICSÓR Zsolt, GÁLDI VINKÓ Andi, GERBER Pál, JUHÁSZ Villő, KŐSZEGI Edit – SZUHAY Péter, Nemmivoltunk Crew, PRESSBURGER György – NAGY Zsolt, VELLEDITS Éva.

May be an image of text that says '2024. JÚNIUS LEKI TÉR 16. TÉR EKI TÉR 2024. JÚNIUS LEKI TÉR LEKI TÉR LEKI TÉR LEKI TÉR LEKI TÉR 16. HOTEL 1086 108 1086 1086 1086 1086 1086 16. BUDAPEST TÉR 16. Sem dramatiralni Sem Gagatelizalni 16. CSOPORTOS KIÁLLÍTÁS A TELEKI TÉRRŐL MINTTA ASADALMA METAFORÁRÓL tarsadalme adalme 1086 ELEKI TÉR 16. TÉR 16. EKI TÉR 16. TÉR LEKI TÉR LATE EARLY 1086 1086 1086 16. JÚNIUS JÚNIUS 22. 2024 1086 1086 BUDAPEST BUDAPEST 5-22 BUDAPEST BUDAPEST N pryckt TELEKI TÉR 16. TELEKI TÉR 16. TELEKI TÉR TELEKI TÉR 16. TELEKI TÉR TELEKI TER 16. LINCEREL! 焼 BUDAPEST'

2024. június 22-ig


+1

BME – Q és K épület /// BME–Művészeti rezidenciaprogram záróesemény és workshop

2022-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a műszaki és természettudományos ismereteket nyújtó magyarországi egyetemek közül elsőként indított művészeti rezidenciaprogramot, hogy a tudományos és a művészeti világértelmezés közötti párbeszédet ösztönözze. A program a 2023/2024-es tanévben folytatódott. A június 8-i a záróeseményen két művész mutatja be a 10 hónapos közös munka során készült alkotását. Hajas Katinka szobrász Szorongásmalmok címmel készített kinetikus installációt 3D nyomtatott betonszobrokkal. Szigetvári Andrea zeneszerző Korpusz-kísérletek című munkája olyan kollektív alkotás, amely mesterséges intelligenciát is felhasználva reagál a környzetében elhangzó zenére – például a szaxofon hangjára vagy éppen Hajas Katinka betonszobrainak surlódó hangjára. Az eseményt Dragomán György író nyitja meg, előtte, a 14 órától kezdődő workshopon a BME-n működő mérnök-művész együttműködési gyakorlatok ismerhetők meg.

2024. június 16-ig

Borítókép: Cseke Szilárd: Vízcseppek egy barlang tetejéről, 2024