Hirdetés
Hirdetés
— 2022. augusztus 9.

Étkek, képek, vetítések: sűrű program Lovason és környékén

Lovas, Felsőörs, Csopak, Alsóörs a helyszínei a hétvégén kezdődött, negyedik Garten Balaton, tíznapos kortársművészeti fesztiválnak.

A részben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat égisze alatt megvalósuló rendezvény idén másodszor tudhatja szakmai partnerének a CAPA Központot és először a veszprémi Művészetek Házát, mely utóbbin keresztül az Osztrák Kulturális Fórum is bekapcsolódik az eseményekbe.

A Garten bázisa, a lovasi Nagy Gyula Galéria idén ezúttal is egy, az eseménysorozat magjának tekinthető kortárs képzőművészeti vásárnak ad helyet, de az eköré épülő rendezvények egészen színes, könnyedségében is tartalmas programokat ígérnek minden helyszínen. A fesztivál – ezúttal mint VEB 2023 helyszín – célja, hogy az általában csak egy szűkebb réteghez eljutó hazai kortárs képző- és fotóművészeti szcénát közel hozza azokhoz is, akik hagyományosan nem élnek vele. 

DrMáriás: Jó úszást elvtárs – Sztálin Hockney műtermében. 30×40 cm glicé print, részlet. (Lovas, Nagy Gyula Galéria)

Ezért is telitalálat a legkézenfekvőbb és talán legnagyobb közös társadalmi metszet, az étkezés, az ételek (vagy ezek hiánya, ha aktuális eseményekre is reflektálunk) tematikája köré szervezni az eseményeket, erre a Capa Központ által szervezett Édesem, keserűm című programsorozat az egyik példa – melyet Mautner Zsófia gasztroblogger nyitott meg a Felsőörsi Fotóudvarban. Az alsóörsi Török-házban pedig Urlike Köb osztrák fotográfus és a honey & bunny (Sonja Stummerer és Martin Hablesreiter) páros Eat design című kiállítása képviseli az étkek vonalát.

A Mucsi Emese programgazda és kurátor által összeállított felsőörsi események és kiállítások egy része nemcsak a könnyen kapcsolódható étel, étkezés, hanem ezen belül is kifejezetten a „comfort food”, tehát a „boldog, komfortos állapotba hozó ételek” köré épülnek. A Fotóudvarban kiállított munkák részben a Szalipszki Judittal közösen szervezett, a Capa Központ éves Capazine workshop-sorozatának idei, Let’s eat! című műhelyének gyümölcsei. A citylight-kubusokon látható fotók gyakran szocio- vagy antropológiai riportszerű, dokumentarista háttérmunkákkal kiegészült alkotások; többek közt a kolbász, a csokoládé vagy a rántott hús témakörét járják körbe. Fajgerné Dudás Andrea és Hodosy Enikő projektje pedig egy foodstylist résztvevővel, Matók Zsuzsival egészült ki.  

Bielik István munkái a Felsőörsi Fotóudvarban. Fotó: Capa Központ / Piedl András

A földre esett ételek öt másodperces legendáján – mely szerint még öt másodpercig „tiszta”  azaz megehető marad az ennivaló – alapul Szent Irma, a leesett falatok védőszentjének alakja, melyet a Szabó Eszter Ágnes és Kocsi Olga képzőművészpáros alkotott meg. Az Irma5Second projekt – mely féktelen iróniája mellett a pazarlásra és az éhezés problémáira is rámutat – szerzői a kiállított munkájukon túl ételperformansszal is készülnek. 

A Fotóudvar zárt terében Hemző Károly ételfotói láthatók, melyek ugyan kis részét teszik ki a fotós életművének, azonban felesége, Lajos Mari legendás köteteiben szerepeltek, melyek a ‘80-as években szakácskönyvet forgatók számára meghatározó vizuális élményt jelentettek. A Fotóudvar színpadán – több pódiumbeszélgetés és filmvetítés mellett – szombaton lesz látható a Lajos Marival felvett beszélgetés. Az idei Hemző-díjas Bielik Isván munkái is a kertben, egy fedett részen kaptak helyet.

Hemző Károly gasztrofotói a Felsőörsi Fotóudvarban

Az irodalom és gasztronómia összekapcsolását Cserna-Szabó András és Darida Benedek képviseli;  a felsőörsi programokat Robert Capa életét még ismertebbé tevő filmvetítés és könyvbemutató zárja. Szintén a Fotóudvarban, egy szeparált pincében kapott helyet Forgács Péter disznóvágást feldolgozó videója, melyet egy preparált sertéssel lehet végignézni – 18 éves kor felett. De kifejezetten gyerekeknek szóló programokkal is készültek a szervezők.

Sós Gergő Monoton monokróm című kiállítása a lovasi Márffy-házban

Az egyéb látnivalók közt tallózva: szabadtéri plakátkiállítás Lovason; szintén Lovason a romantikus környezetű Márffy-házban Monoton monokróm címmel Sós Gergő a Balaton-felvidék domborzati viszonyait alapul vevő munkái, Csopakon a pályakezdő fiatalok, a  Skurc Group illetve Verebics Ágnes egyéni kiállítása tekinthető meg.
Továbbá koncertek, beszélgetések, filmvetítések szerepelnek a programban.