Hirdetés
Hirdetés
— 2022. március 8.

“Mindenki megteszi, amit tud” – Ukrán képzőművészek, akik tankcsapdákat gyártanak

A France24 olyan önkénteseket mutat be cikkében, akik egy az ukrán főváros közelében levő műhelyben tankcsapdákat készítenek acélidomokból, napi tizenkét órában.

A lap egyiküket, Bodiát meg is szólaltatja. Az invázióig kultúrmunkásként dolgozott, most viszont társaival, művészekkel együtt tankcsapdákat hegesztenek. “Reggel nyolctól este nyolcig dolgozunk, minden nap, szünet nélkül. Eddig százötven tankcsapdát csináltunk. Egy hajójavítóban, a hajógyár mellett vagyunk, ők látnak el alapanyaggal. Most elkezdtünk golyóálló mellényeket is készíteni”.

Az ukrán szlengben cseh sünökként emlegetett tankcsapdák, vagyis az útra helyezett, nagyobb méretű, hegyes fém konstrukciók, amelyek most az orosz tankokat hivatottak feltartóztatni, onnan kapták a nevüket, hogy többek között a cseh-német határon is használtak ilyeneket a II. világháborúban.

A lap szerint Bodia és a társai nem akarnak elmenni a fővárosból és az országból. “Ha el akarnánk menekülni, bármelyik pillanatban megtehettük volna. De mi nem akarunk. Emberek vannak itt, akiknek szükségük van a segítségre, szóval, nem mehetünk. Maradunk az utolsó pillanatig. A győzelemig.”

Fotó: Kosmos Tabir / observers.france24.com

“Gyerekek, hétévestől felfelé, Molotov-koktélokat készítenek. Az idősebb asszonyok, akárcsak az éttermek, főznek a katonák számára. A civilek beállnak harcolni. Mindenki beszáll, megteszi, amit megtehet, hogy védje a városunkat, az országunkat.”

Az Artnet News két Berlinben élő ukrán művészt mutat be, akik közvetlenül az invázió megindulása előtt érkeztek Kijevbe, és ottragadtak a városban. Volo Bevza festő és párja, Victoria Pidust fotográfus Bevza kiállításának megnyitójára jöttek, aznap azonban megindult az orosz invázió, így egyszer csak háborús helyzetben, ostromlott városban találták magukat.

Bevza, a barátnője és annak testvére elhagyták Kijevet és most szintén tankcsapdák készítésében vesznek részt, Lvivben, egy fémmegmunkáló műhelyben. Egyelőre nem hagyják el az országot, Bevza minden bizonnyal nem is tudná, hiszen 18 és 60 éves kor közötti férfi ukrán állampolgárokat nem engednek ki a hatóságok. A közösségi média nyilvánosságát eközben arra használják, hogy pénz gyűjtsenek az ukrán önkénteseknek.