Hirdetés
Hirdetés
— 2022. március 3.

Sokezer orosz művész szólalt meg, elítélve az Ukrajna elleni agressziót

Tizenhétezer aláírója volt szerdáig annak a nyílt levélnek, amelyet orosz művészek és kulturális dolgozók adtak közre, elítélve országuk Ukrajna elleni agresszióját.

A “Nemet a háborúra!” című nyílt levelüket az orosz művészek, kulturális dolgozók február 25-én tették közzé a Spectate című lapban és azóta folyamatosan gyűlnek az aláírások – számol be hírében a Hyperallergic. A levél írói először is aggodalmukat fejezik ki Ukrajna polgárainak életéért. A szöveg a háborút szörnyű tragédiának nevezi mindkét ország számára és egyben “tökéletesen értelmetlennek” minősíti. “Hatalmas emberveszteséget jelent, veszélybe sodorja a gazdaságot és a biztonságot, valamint országunk teljes elszigetelősédéhez vezet” – írják a művészek.

A levél szerzői azt is hangsúlyozzák, hogy kultúra területén dolgozók számára is “helyrehozhatatlan következményekkel” jár a háborús eszkaláció.

Forrás: Spectate.ru

A művészet és a kultúra területén nem csupán jelképes gesztusokra került sor eddig: az orosz intézmények ellehetetlenüléséről van szó. Számos művész és művészeti szervezet szólított már fel az orosz állami és magánintézmények bojkottjára, köztük a magyar OFF-Biennále Budapest is. Világszerte számos helyen bocsátják el a nemzetközi intézmények nyíltan Putyin-párti orosz vezetőit, mondják le orosz művészek szerepléseit – a Politico cikke szerint egyre több helyen kifejezetten nyomást helyeznek az orosz művészekre, hogy foglaljanak állást a háború kérdésében.

Eközben a Putyin-rezsim elleni tiltakozásul sorra mondanak le tisztségükről orosz művészeti intézményi vezetők odahaza és külföldön. Amint arról A mű is beszámolt, az áprilisban nyíló Velencei Biennále orosz pavilonjának kiállítása is meghiúsul, mert a résztvevő művészek és a kurátor a jelen helyzetben nem hajlandó képviselni Oroszországot a nemzetközi porondon, illetve moszkvai kortárs művészeti intézmények mondják le teljes idei programjukat.

Miközben művészek tiltakoznak, az orosz tudomány képviselői is kiálltak a háború ellen – ne feledjük, hogy Oroszországban az efféle véleménynyilvánítás nem kockázatok nélküli. Ötezer tudós jegyzi azt a közleményt, amely szintén a háború ellen foglal állást és az oroszországi tudományos élet elszigetelődésére figyelmeztet. A Hyperallergic cikke megemlíti az oroszországi média dolgozóinak kiállását is. Legalább száz újságíró, köztük olyanok is, akik az állami hírügynökségnél dolgoznak, tett közzé nyílt levelet, amelyben elítélik Oroszország Ukrajna elleni agresszióját.